ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακριβές αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου ενημερώνει το κοινό ότι στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης τοποθετήθηκε μαρμάρινο (μάρμαρο Θάσου) ακριβές αντίγραφο του κατασκευασμένου από Παριανό μάρμαρο αγάλματος της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών το 1863 από τον Γάλλο διπλωμάτη Charles Champoiseau.

Το άγαλμα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου μνημείου, όπου η Νίκη εικονιζόταν επάνω στην πλώρη μιας τετρήρους, πολεμικού πλοίου της εποχής της ανάθεσης του μνημείου (α΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.). Ο χορηγός – αναθέτης του μνημείου και ο/οι γλύπτες του παραμένουν άγνωστοι.

Το πρωτότυπο μνημείο στην πλήρη του μορφή (βάθρο, πλώρη, άγαλμα) βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το οποίο χορήγησε αντίγραφο τρισδιάστατης σάρωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με πρωτοβουλία του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεωργίου Παυλίδη για την παραγωγή δύο αντιγράφων, ενός για την Αλεξανδρούπολη (έχει τοποθετηθεί στο Νομαρχείο) και ενός για τη Σαμοθράκη.

Η μελέτη τοποθέτησης, η μεταφορά και η τοποθέτηση του αντιγράφου έγινε με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου.

Η κατασκευή των αντιγράφων ήταν προσφορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της εταιρείας F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα & Γρανίτες Α.Ε.

Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2021/10/blog-post_924.html#ixzz7A84UIYYb
Alexandroupoli Online

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος