Τη σημασία της ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Τουρκίας, αλλά και την ανάγκη βελτίωσης των συνοριακών υποδομών, ανέδειξε η συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη με εκπροσώπους του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TÜRSAB) Αδριανούπολης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του αντιπροέδρου της Περιφερειακής Εκπροσώπησης Αδριανούπολης του TÜRSAB, Egemen Aydin.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ριτβάν Μολλά Ισά, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας.
Στόχος η ενίσχυση των τουριστικών ροών
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του TÜRSAB, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών από την Τουρκία, τη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί έναν προορισμό με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους επισκέπτες από τη γειτονική χώρα, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, της πολιτιστικής σύνδεσης και της ποικιλίας των εμπειριών που προσφέρει, από τις παραθαλάσσιες περιοχές έως τους ορεινούς προορισμούς και τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι η καλύτερη διασύνδεση των δύο περιοχών και η ομαλή μετακίνηση των επισκεπτών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο επίκεντρο τα τελωνεία Κήπων και Καστανιών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνοριακές υποδομές, καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά τις περιόδους αυξημένης κίνησης επηρεάζουν άμεσα την εμπειρία των επισκεπτών και τη συνολική εικόνα της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης ενημέρωσε την τουρκική αντιπροσωπεία ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την ουσιαστική αναβάθμιση του Τελωνείου των Κήπων έως το τέλος του 2026.
Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η δημιουργία μιας υποδομής που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και στον αυξανόμενο αριθμό διελεύσεων, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και βελτιώνοντας τις συνθήκες εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών.
Παράλληλα, συζητήθηκε η διαδικασία για την κατασκευή νέου τελωνειακού σταθμού στις Καστανιές Έβρου, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες διαχείρισης της κίνησης.
Βελτιώσεις και στην Εγνατία Οδό
Στη συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα των υπηρεσιών κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, ενός βασικού οδικού άξονα για τις μετακινήσεις από και προς την περιοχή.
Όπως επισημάνθηκε, η νέα παραχωρησιούχος εταιρεία έχει αναλάβει, βάσει της σχετικής σύμβασης, την ανάπτυξη 24 Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού, από τον Έβρο έως την Ήπειρο.
Η λειτουργία των νέων υποδομών αναμένεται να καλύψει σημαντικές ανάγκες των οδηγών και των επισκεπτών, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες στάσης, εξυπηρέτησης και ασφαλέστερων μετακινήσεων.
Κοινές πρωτοβουλίες για τον τουρισμό
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη συνέχιση της επικοινωνίας και στην ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προβολή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η ενίσχυση της διασυνοριακής τουριστικής συνεργασίας με την Τουρκία αποτελεί έναν από τους στόχους που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τον τουριστικό κλάδο της περιοχής.













