ΔΙΕΘΝΗ

Αν καταρρεύσει το Twitter θα εξαφανιστούν τεράστια αρχεία της πρόσφατης ανθρώπινης ιστορίας, προειδοποιούν οι ειδικοί

Σχεδόν από τη στιγμή που αναρτήθηκε το πρώτο tweet το 2006, το Twitter έπαιξε σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια γεγονότα. Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των πάντων, από την Αραβική Άνοιξη μέχρι τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι αν ο Ίλον Μασκ οδηγήσει την εταιρεία σε πτώχευση, αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες και συζητήσεις μπορεί να χαθούν για πάντα.

Το Twitter έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού σήμερα. Είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι καταγράφουν εγκλήματα πολέμου, συζητούν βασικά ζητήματα, και αναρτούν επείγουσες ειδήσεις. Στο Twitter ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η αμερικανική επιδρομή που θα οδηγούσε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Είναι το μέρος όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η είδηση της κατάρριψης της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Αν το Twitter εξαφανιζόταν αύριο το πρωί, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από πρώτο χέρι για φρικαλεότητες ή πιθανά εγκλήματα πολέμου επίσης θα εξαφανίζονταν», δήλωσε στο MIT Technology Review ο Κίραν Ο΄Κόννορ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD).

Η Συλλογή Πληροφοριών από Ανοικτές Πηγές (OSINT) έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη διώξεων για εγκλήματα πολέμου και οι πληροφορίες αυτές λειτουργούν ως αρχείο σημαντικών γεγονότων. Ένας από τους λόγους που καθιστά την πιθανή κατάρρευση του Twitter τρομακτική, είναι ότι η «ψηφιακή δημόσια πλατεία» χτίστηκε στους διακομιστές μιας ιδιωτικής εταιρείας, σημείωσε η συνάδελφος του Ο΄Κόνορ, Ελίζ Τόμας, ανώτερη αναλύτρια OSINT στο ISD. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε.

Πρόκειται για ένα χρυσωρυχείο πληροφοριών, πρόσθεσε η Τόμας.

«Κατά μία έννοια, αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα μια τεράστια ευκαιρία για τους ιστορικούς του μέλλοντος – ποτέ δεν είχαμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τόσα πολλά δεδομένα για οποιαδήποτε προηγούμενη εποχή της ιστορίας», εξήγησε. Αλλά αυτή η τεράστια κλίμακα παρουσιάζει ένα μεγάλο πρόβλημα αποθήκευσης για τους οργανισμούς.

Για οκτώ χρόνια, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανέλαβε να διατηρήσει ένα δημόσιο αρχείο όλων των tweets, αλλά από το 2018, επιλέγει μόνο έναν μικρό αριθμό αναρτήσεων για να καταγράψει.

«Ποτέ δεν λειτούργησε», είπε ο Γουίλιαμ Κίλμπραϊντ, εκτελεστικός διευθυντής του Digital Preservation Coalition. Τα δεδομένα που αναμενόταν να αποθηκεύσει η βιβλιοθήκη ήταν πολύ μεγάλα, ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος. Από την άλλη, πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Είχαν μερικές από του κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε αυτό το θέμα. Αν δεν μπορεί να το κάνει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, τότε αυτό υπονοεί κάτι αρκετά σημαντικό», υπογράμμισε.

Το Twitter θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιστορικούς του αύριο να κατανοήσουν τον κόσμο του σήμερα.

«Κατά κάποιον τρόπο, το Twitter έχει γίνει συγκεντρωτής πληροφοριών», είπε ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat.

«Πολλά από τα βίντεο που βλέπετε από την Ουκρανία έχουν αναρτηθεί σε κανάλια του Telegram που ακολουθούν άλλοι άνθρωποι και στη συνέχεια τα μοιράζονται στο Twitter».

Το Twitter έχει καταστήσει ευκολότερη την κατηγοριοποίηση και την κατανάλωση περιεχομένου από σχεδόν οποιαδήποτε θέση στον κόσμο, αξιοποιώντας μια ροή ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο με σχετικές πληροφορίες τόσο από μαζικούς οργανισμούς όσο και από μικρές, ανεξάρτητες φωνές.

Η εξαφάνιση τεράστιου όγκου πληροφοριών από το διαδίκτυο δεν είναι ένα καινούριο πρόβλημα. Το 2017, το YouTube κατηγορήθηκε ότι εμπόδισε τους ερευνητές να εντοπίσουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία, διαγράφοντας μόνιμα λογαριασμούς που αναρτούσαν βίντεο από πόλεις της χώρας. Τελικά υπαναχώρησε, συνειδητοποιώντας τη σημασία που έπαιζε ως πηγή ιστορικών πληροφοριών.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί με τον Μασκ», εκτιμά ο Χίγκινς.

Δεν ανησυχούν όμως μόνο οι ερευνητές αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί. Πολλές επίσημες δηλώσεις που κάνουν κυβερνήσεις και δημόσιοι φορείς γίνονται πλέον πρώτα στο Twitter.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά τα επίσημα αρχεία των κυβερνητικών οργανισμών έχουν αρχειοθετηθεί», είπε ο Κίλμπραϊντ.

Πολλοί χρήστες ανέλαβαν να δημιουργήσουν ανεξάρτητα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, ενώ η Αμερικανική ψηφιακή βιβλιοθήκη Internet Archive, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη αποθήκευση στιγμιότυπων των ιστοσελίδων του Twitter σε ένα πιο αξιόπιστο μέρος από τους διακομιστές της πλατφόρμας. Αλλά και οι δύο μέθοδοι ενέχουν προβλήματα: τα πολυμέσα συχνά δεν αποθηκεύονται σύμφωνα με τις μεθόδους αρχειοθέτησης των tweets -κάτι που θα επηρέαζε τον τεράστιο αριθμό λογαριασμών που αναρτούν εικόνες και βίντεο από γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ενώ η εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες απαιτεί τη γνώση της ακριβούς διεύθυνσης URL κάθε συγκεκριμένου tweet.

«Μπορεί να δυσκολευτείτε να το βρείτε αν δεν έχει ήδη αρχειοθετηθεί με κάποιο τρόπο κάπου αλλού στο διαδίκτυο», εξήγησε ο Χίγκινς.

«Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις υπηρεσίες είναι σχεδόν σίγουρα μικρότερες και πιο εφήμερες από το ίδιο το Twitter, και δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο θα διατηρηθεί για πάντα ούτε εκεί. Αν το Twitter εξαφανιστεί, τότε θα εξαφανιστεί και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας», τόνισε η Τόμας.

«Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος να σβήσουμε τα φώτα», συμβουλεύει ο Κίμπραϊντ, ο οποίος ζητάει από τον Μασκ να «μην τραβήξει αμέσως την πρίζα».

«Ένα ελεγχόμενο, δομημένο κλείσιμο της υπηρεσίας θα είναι προτιμότερο από το χάος που έχουμε τώρα», λέει.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος