ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκαν μυρμήγκια που παράγουν μέλι με αντιμικροβιακές ιδιότητες

Ονομάζονται «Honeypot ants» και όπως λέει το όνομα τους είναι μυρμήγκια μελιού. Τα μυρμήγκια αυτά ζουν κυρίως σε άνυδρες περιοχές και τρέφονται με νέκταρ και άλλες ζαχαρούχες ουσίες που μετατρέπονται σε μέλι. Όμως επειδή στις περιοχές που ζουν αυτά τα μυρμήγκια το νέκταρ σπανίζει όταν το βρίσκουν φροντίζουν να γεμίζουν την κοιλιά τους τόσο πολύ με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένας όγκος μελιού πάνω τους μεγάλος σαν μια ρόγα σταφυλιού εμποδίζοντας τα έτσι από ένα σημείο και μετά να μετακινούνται. Όμως στη διάρκεια του έτους που η τροφή θα είναι δυσεύρετη το μέλι θα κρατήσει ζωντανά τόσο τα ίδια όσο και την αποικία τους.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «PeerJ» ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών του Σίδνεϊ αναφέρουν ότι το μέλι των μυρμηγκιών μελιού που ζουν σε ερημικές περιοχές της Αυστραλίας έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για ένα φαρμακευτικό μυρμηγκόμελο που μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τον χρυσό σταφυλόκοκκο και τους μύκητες Aspergillus και Cryptococcus. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μυρμήγκια αυτά εξελίχτηκαν έτσι ώστε να παράγουν αυτό το μέλι για να προστατεύουν τις αποικίες τους από επικίνδυνους μύκητες. Οι αβοριγίνες (οι ιθαγενείς της Αυστραλίας) είχαν ανακαλύψει από πολύ παλιά τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του μελιού και το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου αλλά δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα πιο αναλυτικές μελέτες για αυτό το μέλι και τις ευεργετικές του για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες.

Naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος