ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανακαλύφθηκε άγνωστος δεινόσαυρος με μεγάλα κέρατα

Υπάρχουν χιλιάδες απολιθώματα δεινοσαύρων και γενικότερα εξαφανισμένων ζώων τα οποία για διαφόρους λόγους δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα. Άλλα είναι ξεχασμένα στα συρτάρια ή τις αποθήκες μουσείων και εργαστηρίων και για πολλά άλλα δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για να μελετηθούν.

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο κάνουν… ανασκαφές σε αυτά τα συρτάρια και τις αποθήκες αναζητώντας παλαιοντολογικούς θησαυρούς. Σύμμαχος τους είναι μια σειρά από νέες προηγμένες τεχνολογίες και νέες μέθοδοι ανάλυσης με τις οποίες καταφέρνουν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των απολιθωμάτων. Μια τέτοια έρευνα έκανα παλαιοντολόγοι στις ΗΠΑ που αποφάσισαν να μελετήσουν τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου που είχαν ανακαλυφθεί στο Νέο Μεξικό το 1996 και δεν είχε επιτευχθεί η αναγνώριση του κατόχου τους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PalZ» oi οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε έναν εντυπωσιακό σε εμφάνιση δεινόσαυρο με μεγάλα κέρατα που ζούσε πριν από 82 εκατ. έτη. Ο δεινόσαυρος  αποτελεί κοντινό συγγενή ή πιθανώς ακόμη και πρόγονο του Τρικεράπτορα, ενός εκ των διασημότερων ειδών δεινοσαύρων που έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη πριν από 68 εκατ. έτη. Οι ερευνητές εντόπισαν στην σπονδυλική στήλη του δεινοσαύρου κάποιες αλλοιώσεις που υποδεικνύουν ότι ο δεινόσαυρος είτε είχε υποστεί κάποιο σοβαρό ατύχημα είτε έπασχε από κάποια ασθένεια.

Το νέο είδος ονομάστηκε Menefeeceratops sealeyi και ανήκει στην οικογένεια των κερατοψίδιων που αποτελούνταν από διάφορα είδη φυτοφάγων δεινοσαύρων που διέθεταν μεγάλες δομές σαν κολάρα στο κεφάλι καθώς και μεγάλα κέρατα. Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα σημαντικά στοιχεία για τα κερατοψίδια αφού είναι το αρχαιότερο είδος της οικογένειας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1725504/anakalufthike-agnostos-deinosauros-me-megala-kerata

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος