ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Αναλυτικά ο σχεδιασμός για το ΚΥΤ Φυλακίου από τον Νότη Μηταράκη

Απάντηση σε ερώτηση – αίτημα του Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «ανάκληση της απόφασης δημιουργίας νέας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Έβρου, έδωσε ο υπουργός Μετάστευσης και Ασύλου Παναγιώτης Μηταράκης, στην οποία περιγράφει αναλυτικά όλο τον σχεδιασμό του για το ΚΥΤ Φυλακίου.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πρώτον, δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για τον Έβρο και δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρχει παραμονή μεταναστών στον Έβρο. Δεύτερον, δεν δημιουργείται νέο κέντρο. Πρόκειται για υφιστάμενη δομή”.
Επίσης αναφέρεται με αριθμούς για τη μείωση όπως υποστηρίζει των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα περιγράφει:

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κύριος Κ. Βελόπουλος, με θέμα «Ανάκληση απόφασης δημιουργίας νέας δομής λαθρομεταναστών στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Έβρου», σας γνωρίζω τα εξής:

Η Κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, φυλάσσει με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας σύνορα και προστατεύει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% το 2020, η επέκταση και αναβάθμιση του φράκτη στον Έβρο, οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, καθώς και η λειτουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Πρώτον, δεν αλλάζει η εθνική πολιτική για τον Έβρο και δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρχει παραμονή μεταναστών στον Έβρο.

Δεύτερον, δεν δημιουργείται νέο κέντρο. Πρόκειται για υφιστάμενη δομή. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ροές μεταναστών, το 2012 συστάθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου (ΚΥΑ 11.1/1076/21-12-2012 ΦΕΚ Β’ 3543-31.12.2012), το οποίο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2013, ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ). Από την έναρξη της λειτουργίας του και ως το 2015 αποτελεί το μοναδικό ΚΕΠΥ της χώρας. Με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις το ΕΧΠΑ Φυλακίου αντικαταστάθηκε από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών – ΠΡΟΚΕΚΑ (ΦΕΚ Β’ 118-25.1.2015) και το ΚΕΠΥ από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης – ΚΥΤ (Ν. 4375/2016 ΦΕΚ Α’51 3.4.2016). Η αρχική χρηματοδότηση του ΚΥΤ προήλθε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό 2014-2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ, EEA Grants).

Το ΚΥΤ Φυλακίου, στην παρούσα μορφή του, μπορεί να φιλοξενήσει 282 άτομα, ενώ σε περίπτωση ενεργοποίησης του σχεδίου ΑΓΝΟΔΙΚΗ η δυναμικότητά του μπορεί να ανέλθει στα 330 άτομα. Το ΠΡΟΚΕΚΑ έχει τη δυνατότητα κράτησης 330 ατόμων. Το σύνολο των δυο δομών μπορεί να υποδεχτεί 660 άτομα.

Σήμερα έχει 197 διαμένοντες, τρανή απόδειξη της κυβερνητικής πολιτικής περιορισμού των ροών και μη παραμονής μεταναστών στον Έβρο. Δομές φιλοξενίας και άλλα προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών και θα συνεχίσουν να λειτουργούν εκτός ακριτικών περιοχών, καθώς, σήμερα, συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής διαθέτει 70 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας (εκτός Έβρου).

Αποστολή της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο είναι η καταγραφή και ταυτοποίηση μεταναστών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας, ο υγειονομικός έλεγχος και η οργανωμένη μετακίνηση τους σε υφιστάμενες δομές εκτός συνόρων. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους 48 μήνες είχαμε 2 μήνες όπου οι αφίξεις ήταν, εντός ενός μήνα, πάνω από 2.000 και είχαμε και 14 μήνες, που ήταν πάνω από 1.000. Οι ροές συνεπώς, δεν είναι όλες τις εποχές του χρόνου σταθερές και εμφανίζουν περιοδικότητα. Έπρεπε να διαχειριστούμε το ζήτημα της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα, γεγονός για το οποίο καταδικαστήκαμε φέτος, ως χώρα, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς οι συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα δεν καλύπτουν ούτε τις απαιτήσεις για την ασφάλεια του Έβρου, αλλά και την ασφάλεια της χώρας, ούτε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε επιπλέον χώρους, ώστε σε περίπτωση σύντομων περιόδων που είναι πιο αυξημένες οι ροές, να εφαρμόζονται σωστά οι διαδικασίες καταγραφής και να μην περπατάνε άνθρωποι μόνοι τους στον Έβρο και στη Θράκη, όπως πολλές φορές καταγγέλλεται ότι συμβαίνει.

Με τα προτεινόμενα έργα συνεπώς:

  • –         Πρώτον, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης και λειτουργίας της δομής.
  • –         Δεύτερον, αναβαθμίζονται οι προδιαγραφές ασφαλείας με την μετατροπή της δομής σε κλειστή / ελεγχόμενη και
  • –         Τρίτον, δημιουργούνται κατάλληλοι, ασφαλείς χώροι, για την αντιμετώπιση δυνητικών έκτακτων αναγκών. Αντιλαμβάνεστε την ανάγκη να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και οι απαραίτητες υποδομές.

Ως αποτέλεσμα, η αναβάθμιση ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, ενώ η σημερινή κατάσταση προσωρινής διαμονής στον Έβρο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Η συνολική πολιτική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης παράγει, πλέον, εμφανή αποτελέσματα και κάθε ενέργειά μας στοχεύει στον περιορισμό των ροών προς τη χώρα μας και στην διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Με ιδιαίτερη χαρά θα μεταβώ στον Έβρο το συντομότερο δυνατόν, για να συναντηθώ και δια ζώσης με τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Ήδη έχω συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συναντήσεις με την ΠΕΔ, Βουλευτές, Τοπική Αυτοδιοίκηση & Φορείς, καθώς και με τους κ.κ. Μητροπολίτες Έβρου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Να σημειώσουμε πως η επίσκεψη του κ. Μηταράκη πραγματοποιήθηκε τελικά στον Έβρο το διήμερο 8 – 9 Φεβρουαρίου 2021.

Η ερώτηση του κ. Βελόπουλου είχε ως εξής:

1234-ΕΡΩΤΗΣΗ-Ανάκληση-απόφασης-δημιουργίας-νέας-δομής-λαθρομεταναστών-στο-Φυλάκιο

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος