ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναπτυξιακά θέματα και στελέχωση των ΟΤΑ στο επίκεντρο της περιοδείας του Στ. Πέτσα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας – με αιχμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – τέθηκαν στις συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατά την περιοδεία του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πέτσα ήταν ο δήμος Μαρωνείας – Σαπών, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τα έργα προτεραιότητας του δήμου και για τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο ζήτημα του προσωρινού οικισμού Ποντίων, για τον οποίο αναζητείται μόνιμη λύση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος και ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης

Ο κ. Πέτσας υπόγραψε τον κατάλογο «Κύκλου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας», εκφράζοντας τη στήριξή του στις προσπάθειες του δήμου για την ένταξη του θεάτρου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επόμενος σταθμός του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ήταν η Ξάνθη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Εμμανουήλ Τσέπελη. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, άμεσα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο βασικές προτάσεις υψηλής προτεραιότητας του δήμου Ξάνθης για έργα ύδρευσης και ενεργειακής αξιοποίησης, συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η συμβασιοποίηση και η υλοποίησή τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όλοι, ότι όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι έτοιμος να επισκεφθεί την πόλη, καταλαβαίνουμε ότι θα δρομολογηθούν και άλλα ζητήματα: θέματα αναπτυξιακά, θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή και θέματα που σχετίζονται φυσικά και με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενεργειακής τροφοδοσίας, όπως είναι το ζήτημα του φυσικού αερίου, κάτι πολύ σημαντικό, για το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά αύριο», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης.

Επί τάπητος βρέθηκε και το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, δρομολογούνται – σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – μόνιμες και βιώσιμες λύσεις, που δεν θα θάβουν, όπως είπε, το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, τόσο το θέμα της κινητικότητας, όσο και των ελλείψεων του δήμου σε προσωπικό. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά, οριζόντια, όλους τους δήμους και, στο υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε στο στάδιο ενός γενναίου προγραμματισμού προσλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να βγάλει από πάνω της τον «βραχνά» της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο κ. Μέτιος, ο κ. Σταυριανουδάκης και ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Δράμα, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα αναπτυξιακά θέματα που σχετίζονται με τις φιλόδοξες – όπως τις χαρακτήρισε – εντάξεις έργων του δήμου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, για κλασικά έργα υποδομών, όπως έργα αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα σύγχρονα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου, όπως έργα ανακύκλωσης και ηλεκτροκίνησης.

Στη συνάντηση στο δημαρχείο της Δράμας συμμετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, ο κ. Σταυριανουδάκης και ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπλούχος.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ήταν η Καβάλα, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Θεόδωρο Μουριάδη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ερωτηθείς για το θέμα της κινητικότητας, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη στελέχωση των δήμων. «Είναι κοινός τόπος, δυστυχώς, το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει δει το τελευταίο χρονικό διάστημα και λόγω της παρατεταμένης κρίσης, φυσικά, αλλά και λόγω της δυνατότητας που υπήρχε για κάλυψη διαφόρων κενών, παντού, στη δημόσια διοίκηση – μέσω της αυτοδιοίκησης – τις υπηρεσίες της να αποψιλώνονται. Γιατί, καλώς ή κακώς, οι υπηρεσίες των δήμων είναι υπηρεσίες πρώτης γραμμής και αρκετοί υπάλληλοι θεώρησαν κατά καιρούς, ότι υπάρχουν άλλες πιο «ελκυστικές» για αυτούς υπηρεσίες. Ωστόσο, πρέπει να βρίσκουμε πάντοτε, την ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τον φορολογούμενο δημότη και φυσικά, στην καλύτερη δυνατή στελέχωση όλων των υπηρεσιών αιχμής της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε», δήλωσε.

Στη συνάντηση στο δημαρχείο της Καβάλας συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Σταυριανουδάκης και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Ιωάννης Πασχαλίδης.

https://www.makthes.gr/anaptyxiaka-themata-kai-stelechosi-ton-ota-sto-epikentro-tis-periodeias-toy-st-petsa-stin-anatoliki-makedonia-kai-thraki-402743

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος