OIKONOMIA

«Ανάσα» πρόωρων θερινών εκπτώσεων Έναρξη στις 5/7, αντί 12/7, ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΝ

Του Σταμάτη Ζησίμου
szisimou@naftemporiki.gr

Την επίσπευση έναρξης των φετινών θερινών εκπτώσεων κατά μία εβδομάδα «επιστρατεύει» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να τονώσει το τζίρο της αγοράς, που ειδικά για τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης βρίσκεται στο ήμισυ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Υπό αυτό το πρίσμα, χθες το ΥΠΑΝ γνωστοποίησε ότι με σχετική απόφαση του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, η οποία ισχύει αποκλειστικά για φέτος, οι εκπτώσεις αρχίζουν από μεθαύριο 5 Ιουλίου, αντί για τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, όπως ισχύει βάσει του θεσμικού πλαισίου. Η δε ημερομηνία λήξεως δεν μεταβάλλεται και ορίζεται έως την 31η Αυγούστου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Χαιρετίζει η ΕΣΕΕ

Την κίνηση του υπουργείου είδε θετικά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με τον πρόεδρό της Γιώργο Καρανίκα να σημειώνει στη «Ν» ότι είναι μια σωστή απόφαση, καθώς η κίνηση στην αγορά είναι ιδιαίτερα υποτονική.

Ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία του η επίσπευση έναρξης των εκπτώσεων να τονώσει την κίνηση και ειδικά στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης, οι οποίοι, βάσει των αναφορών των επιχειρηματιών, βλέπουν τον τζίρο τους μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές, επισημαίνει ο ίδιος, αναφέροντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο. Πάντως, υπογράμμισε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν μέρος των πολύ μεγάλων απωλειών που έχουν υποστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω του lockdown, έχουν ήδη μειώσει τις τιμές τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, αν και η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ξεκάθαρα καλοδεχούμενη, θα έπρεπε να είχε γνωστοποιηθεί νωρίτερα, ώστε να προετοιμαστούν «τεχνικά» οι έμποροι (διαμόρφωση βιτρινών, αλλαγή τιμών κ.λπ.)

Αιφνιδιασμένος ο ΕΣΑ

Αιφνιδιασμένος, πάντως, εμφανίστηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας (ΕΣΑ), με τον πρόεδρό του Σταύρο Καφούνη να δηλώνει ότι «η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της αγοράς για τη φετινή εκπτωτική περίοδο, δυστυχώς όμως η καθυστερημένη ανακοίνωσή της, χωρίς προηγουμένως να δοθεί ο χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα, δημιούργησε αναστάτωση και κακό κλίμα στην αγορά, που ήδη βρίσκεται σε τεταμένη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, «προφανώς από τη Δευτέρα οι επιχειρήσεις θα διαθέσουν τα προϊόντα τους σε πολύ ελκυστικές τιμές για να πάρουν μια ανάσα ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη και προτρέπω τους καταναλωτές να επισκεφτούν από την πρώτη στιγμή τα εμπορικά καταστήματα για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κάνοντας τις αγορές τους σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας».

Όπως προαναφέρθηκε, οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ βάσει της νομοθεσίας τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων. Δηλαδή την επόμενη Κυριακή 11 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα -σε προαιρετικό πάντα επίπεδο- θα είναι ανοικτά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του ΥΠΑΝ αλλά και των εμπορικών συλλόγων προς τα μέλη τους, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού της έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται. Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1745245/anasa-prooron-therinon-ekptoseon

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος