ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Ανασκαφή Φιλίππων – Κεφαλή αγάλματος: «Από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων 30 ετών»

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η εύρεση κεφαλής αγάλματος που πιθανότατα ανήκει στον θεό Απόλλωνα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Οι ειδικοί επί του θέματος χαρακτηρίζουν την κεφαλή ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, έφεραν στο φως τη μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η κεφαλή ανήκει σε αντρική μορφή, χωρίς γένια, με πλούσια κόμη και είναι στεφανωμένη με φύλλα δάφνης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρονολογείται στον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ.

«Είναι πολύ σημαντικά ευρήματα, από τα πιο σημαντικά των τελευταίων 30 ετών, θα έλεγα», όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η κα. Σταυρούλα Δαβάκη, προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Καβάλας.

Στο ίδιο σημείο, το 2022 βρέθηκε άγαλμα του Ηρακλή, σε νεανική μορφή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα δύο αγάλματα αποτελούσαν μέρος ενός πλούσιου διακόσμου δημόσιου κτηρίου με κρήνη, στη συμβολή της διαγώνιας οδού των αρχαίων Φιλίππων με την Εγνατία οδό. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο τμήμα ανάμεσα στην αγορά και την ανατολική πύλη των αρχαίων Φιλίππων.

Στην ανασκαφή συμμετείχαν 15 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες αρχαιολογίας, υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου. Η εκπαιδευτική ανασκαφή του ΑΠΘ που πραγματοποιείται στους αρχαίους Φιλίππους από το 1958, θα συνεχιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος