ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑ

Ανατροπή με τα self test, προς παράταση η διάθεσή τους από τα φαρμακεία

Στη συνάντηση περίπου 2 ωρών, Υπουργείο Υγείας και Φαρμακοποιοί συζήτησαν θέματα του κλάδου, με την κουβέντα να εστιάζει όμως κυρίως στην υπόθεση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία.

Επιδίωξη του Υπουργείου είναι άλλωστε τα εν λόγω τεστ να συνεχίζουν να διατίθενται από τα φαρμακεία και μετά τις 19 Ιουνίου, όταν και θα έληγε η διάθεση τους από το εν λόγω κανάλι.

Ο ΠΦΣ δεν ήταν αντίθετος στη συνέχιση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία της χώρας, αλλά ήθελε διαβεβαιώσεις πως δεν θα διατεθούν από άλλα κανάλια, όπως τα super market, ενώ θα εισακουστούν και άλλα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, το Υπουργείο ζήτησε από τους Φαρμακοποιούς να συνεχίσουν τη διάθεση των self test για ακόμη 2 μήνες και αν υπάρχουν περιοχές που αδυνατούν τα φαρμακεία να τα διαθέσουν, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, θα χρησιμοποιήθούν εναλλακτικά δίκτυα διανομής.

Η πλευρά των φαρμακοποιών φέρεται να μην αρνείται την πρόταση, αλλά με επιφυλάξεις και σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ που συνεδριάζει σχετικά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, με αντικείμενο τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε ομάδες του πληθυσμού, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ
Σήμερα, 16 Ιουνίου, έλαβε χώρα συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας , αντιπροσωπείας του ΠΦΣ αποτελούμενης από τον Πρόεδρο κ. Απόστολο Βαλτά, τον Γενικό Γραμματέα κ. Σεραφείμ Ζήκα , τον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Δαγρέ, το μέλος κ. Κων. Κούβαρη και το νομικό σύμβουλο κ. Ηλία Δημητρέλλο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζάμανη, τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκη Σκέρτσο, την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατατέθηκε από τον ΠΦΣ στην Ομάδα Εργασίας, υπόμνημα με τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και συμφωνήθηκε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση τους.

Για το θέμα των self tests οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος, ζήτησαν από τον ΠΦΣ , τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τον Ιούλιο και τον Αυγουστό, που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών , εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών , ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο. Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει άμεσα προκειμένου να συζητήσει επί του ανωτέρω αιτήματος της Πολιτείας .

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος