ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Αυτή η συνήθεια στα 50 αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο

asian man playing social media on smartphone in bed at night causing sleep disorder
Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές τους οποίους άρχισαν να παρακολουθούν οι επιστήμονες στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Σε ποια ηλικία έγιναν οι περισσότερες διαγνώσεις της άνοιας.

Αν θέλετε να έχετε μυαλό-ξυράφι μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, κοιτάξτε προσεκτικά τον τρόπο ζωής και το πρόγραμμά σας, συνιστούν επιστήμονες από τη Γαλλία. Υπάρχει μία συνήθεια η οποία σιωπηρά εξαντλεί τον εγκέφαλο και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια.

Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός δεν επηρεάζεται από άλλους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη σχετική μελέτη εντάχθηκαν την περίοδο 1985-1988 σχεδόν 8.000 άνδρες και γυναίκες. Εκείνη την εποχή οι εθελοντές ήταν 40άρηδες. Έπειτα από 25 έτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου τους και τα κρούσματα της άνοιας μεταξύ τους.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς κοιμόντουσαν λίγο, διέτρεχαν σημαντικό αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Στην πραγματικότητα, όσοι κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στα 50 και τα 60 τους, είχαν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη ύπνου είναι στην καλύτερη περίπτωση συμβάλλοντας παράγοντας στην άνοια, λένε οι ερευνητές. Στη χειρότερη μπορεί και να είναι αιτία, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί από την παρούσα μελέτη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διάρκεια του ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Séverine Sabia, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων και στο University College του Λονδίνου (UCL). «Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί την άνοια. Σίγουρα όμως αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην ανάπτυξή της».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη διάρκεια 25 ετών παρακολουθήσεως άνοια εκδήλωσαν οι 521 από τους συνολικά 7.959 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 77 έτη.

Πάσχει ο ένας στους 14 μετά τα 65 έτη

Η συσχέτιση της έλλειψης ύπνου με την άνοια παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για την νευροεκφυλιστική νόσο. Τέτοιοι παράγοντες είναι π.χ. το κάπνισμα, η παχυσαρκία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ.

Η άνοια είναι πάρα πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν άνθρωπο στους 14 μετά τα 65 έτη και έναν στους έξι στις ηλικίες άνω των 80 ετών. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ ή αγγειακής άνοιας διπλασιάζεται ανά 5ετία μετά τα 65, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

https://www.iatropedia.gr/ygeia/anoia-afti-i-synitheia-sta-50-afksanei-katakoryfa-ton-kindyno/143683/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος