OIKONOMIA

Ανοίγει αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα του Fuel Pass

Ανοίγουν εντός της εβδομάδας δύο πλατφόρμες, για νοικοκυριά και αγρότες. 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση καυσίμων η οποία είναι διευρυμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη επιδότηση, ενώ οι αγρότες θα λάβουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οι πιστώσεις, ωστόσο, στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνουν στις αρχές Αυγούστου.

Το ποσό της επιδότησης για κάθε δικαιούχο που πληροί τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι προσαυξημένο (κατά 15 ευρώ) εφόσον χρησιμοποιήσει ψηφιακή κάρτα και φθάνει έως και 100 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, η επιδότηση χορηγείται με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό μπορεί να κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η διάταξη, τα οποία, ωστόσο, είναι διευρυμένα συγκριτικά με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος με στόχο να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Ειδικότερα:

– Η επιδότηση για τη βενζίνη χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

– Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Ετσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής, με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

– Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, που θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

• Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ. Ετσι, τα συνολικά ποσά της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος ως εξής:

Ιδιοκτήτες οχημάτων και αγρότες θα λάβουν περίπου 260 εκατ. ευρώ.

• 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό.

• 100 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου σε νησιωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.

• 60 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

• 70 ευρώ για κάτοχο μοτοσικλέτας στα νησιά με κάρτα και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Για το ντίζελ κίνησης η επιδότηση «στην αντλία» θα συνεχιστεί τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα παραμείνει στα 12 λεπτά το λίτρο και μαζί με τον ΦΠΑ στα 15 ευρώ το λίτρο.

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του πρώτου εξαμήνου 2022. Στην ειδική πλατφόρμα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην οποία θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών του α΄ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος