ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή από 1η Σεπτεμβρίου

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια η χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα από τα σημαντικότερα υγειονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών σε αυτά μικροβίων, που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς δικαιώθηκαν οι αγώνες που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια, για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή. H εφαρμογή του σχετικού Νόμου ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης είπε ότι ήταν καιρός να γίνει καθώς η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Γι’ αυτό ζήτησε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, -όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης –προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η Δημόσια υγεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και  όλοι οι υγειονομικοί του Έβρου (Ιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός, Σύλλογος και Φαρμακευτικός Σύλλογος) χαιρέτησαν την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης (ΠΝΠ) για τη χορήγηση, από 1 Σεπτεμβρίου 2020,  όλων των αντιβιοτικών αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή.

Όπως λένε, εξαιρέσεις θα επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις  αδυναμίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και πάλι, όμως, θα απαιτείται χειρόγραφη συνταγή ιατρού με τα πλήρη στοιχεία του ασθενούς και την πλήρη αιτιολογία της ανάγκης συνταγογράφησης του αντιβιοτικού.

Η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, ήταν ένα πάγιο αίτημα και αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας της χώρας μας, η δε παράβαση του νόμου επισύρει αυστηρές ποινές.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εγκατεστημένη κακή νοοτροπία χρόνων, που σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξει σε μια μέρα, αλλά  οι υγειονομικοί, συμπαραταγμένοι, είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν στην κατεύθυνση του περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Και καλούν όλους τους πολίτες να βοηθήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, συμμορφούμενοι με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους.

https://www.naftemporiki.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος