ΥΓΕΙΑ

Aπό τη μύτη ή από το στόμα; Πώς είναι καλύτερο να αναπνέουμε

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αναπνέουμε. Τι προσφέρει η αναπνοή από τη μύτη. Πότε και γιατί πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα.

Όλοι το έχουμε κάνει, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Η αναπνοή από το στόμα είναι πολύ συχνή σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, από την άσκηση έως μία ίωση του αναπνευστικού. Ωστόσο μερικοί αναπνέουν μονίμως από το στόμα και νιώθουν ότι ασφυκτιούν αν χρειαστεί να αναπνεύσουν από τη μύτη. Είναι άραγε αυτό σωστό;

Όχι, απαντά ο πνευμονολόγος Jason Turowski, επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλήβελαντ. Όπως εξηγεί, ο άνθρωπος εκ φύσεως προορίζεται να αναπνέει από τη μύτη από την πρώτη στιγμή που γεννιέται. Και αυτό, διότι η αναπνοή από τη μύτη παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Ελέγχει τη θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα

Οι πνεύμονές μας δεν είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικοί στις ακραίες θερμοκρασίες (ψυχρές ή θερμές). Ένας από τους ρόλους της ρινικής οδού είναι να θερμαίνει ή να ψύχει τον εισπνεόμενο αέρα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει ότι θα φτάσει στη σωστή θερμοκρασία στους πνεύμονες. Το στόμα δεν διαθέτει αντίστοιχη δυνατότητα.

Ωστόσο για να επιτελεί η ρινική οδός αυτή τη λειτουργία, η αναπνοή πρέπει να είναι ανεμπόδιστη. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η θέρμανση του αέρα μπορεί να μην γίνεται σωστά εάν, λ.χ., κάποιος έχει στραβό ρινικό διάφραγμα ή πάσχει από ρινίτιδα. Η ρινίτιδα είναι φλεγμονή στη μύτη.

Φιλτράρει τον αέρα

Η μύτη λειτουργεί ως ηθμός (φίλτρο). Οι λεπτές τρίχες που βρίσκονται στο εσωτερικό της διηθούν τα μόρια της σκόνης και των ρύπων, καθώς και τις τοξίνες που υπάρχουν στον αέρα. Όλ’ αυτά προωθούνται απ’ ευθείας στον λαιμό και στο στομάχι, αντί για τους πνεύμονες. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι θα αναπνέουμε καθαρό αέρα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με την αναπνοή από το στόμα.

Εξασφαλίζει σωστή υγρασία

Η ρινική οδός είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να προσθέτει υγρασία στον αέρα που διέρχεται από αυτήν. Αυτό είναι απαραίτητο για να εισέρχεται στους πνεύμονες υγρός αέρας.

Τη λειτουργία αυτή δεν μπορεί να επιτελέσει η αναπνοή από τη μύτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι αναπνέουν τη νύχτα από το στόμα, ξυπνούν το πρωί με ξερό στόμα και ενόχληση στον λαιμό.

Είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας

Η όσφρηση δεν αναπτύχθηκε για αισθητικούς λόγους, αλλά για λόγους ασφαλείας. Η χρήση αυτής της αίσθησης μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε επικίνδυνες τοξίνες στον αέρα και στην τροφή μας.

Είναι απαραίτητη για την επιλογή συντρόφου

Η αναπνοή από τη μύτη συμβάλλει και στην επιλογή συντρόφου. Η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι η ερωτική έλξη είναι (και) θέμα χημείας. Εισπνέουμε (συνειδητά ή όχι) τις φερομόνες, τον ιδρώτα και τις άλλες μυρωδιές που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα. Οι μυρωδιές αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Προφανώς δεν θα τις αντιληφθούμε, εάν αναπνέουμε από το στόμα.

Πότε πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα

Υπάρχουν πάντως μερικές περιστάσεις στις οποίες η αναπνοή από το στόμα είναι απαραίτητη. Οι περιστάσεις αυτές είναι οι εξής, κατά τον δρα Turowski, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων στην Cleveland Clinic:

  • Όταν γυμνάζεται κάποιος με υψηλή ένταση και χρειάζεται ταχεία τροφοδοσία των πνευμόνων με αέρα
  • Όταν η ρινική οδός είναι αποφραγμένη για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. συνάχι, μπούκωμα, αλλεργία, ίωση του αναπνευστικού).

Ωστόσο ακόμα και αυτές οι συνθήκες «δεν αναιρούν την αξία που έχει η αναπνοή από τη μύτη», καταλήγει.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος