ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ: Οι προστάτες των ανθρώπων

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπόλοιπων ασωμάτων και ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Την ημέρα αυτοί εορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης και Πανορμίτης.

Πρόκειται για τη σύναξη, τη συνάθροιση δηλαδή των πιστών, που θέσπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία, για να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές στους απεσταλμένους του Θεού και δικούς μας προστάτες και φύλακες σε μια κοινή γι΄αυτούς εορτή.

Η Θεία Δημιουργία διακρίνεται στην άυλη, αόρατη και πνευματική και στην ορατή υλική. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι άυλες αγγελικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την χριστιανική διδασκαλία, οι άγγελοι ως πνεύματα είναι άυλοι, ασώματοι, δεν διακρίνονται σε φύλα ούτε πολλαπλασιάζονται, αλλά ούτε και αποθνήσκουν.

Δημιουργήθηκαν πριν από τον άνθρωπο και την δημιουργία του ορατού κόσμου. Είναι δεύτερα φώτα νοερά, τα οποία προσλαμβάνουν τον φωτισμό τους από το πρώτο και άναρχο φως, του Θεού. Γενικά είναι λειτουργοί της Θείας Πρόνοιας, συχνά προς ωφέλεια των ανθρώπων εμφανίζονται σ΄ αυτούς και στις εμφανίσεις τους -Αγγελοφάνειες- προσλαμβάνουν ανθρώπινη μορφή ανδρική ή νεανική. Ο αριθμός τους είναι ανυπολόγιστος και απροσμέτρητος.

Οι άγγελοι χωρίζονται σε εννέα τάγματα: Άγγελοι, Αρχάγγελοι, Αρχές, Εξουσίες, Δυνάμεις, Θρόνοι, Κυριότητες, Χερουβείμ, Σεραφείμ. Υπήρχε και δέκατο τάγμα, επειδή όμως ακολούθησε τον αρχηγό του, τον Εωσφόρο, ο οποίος περηφανεύτηκε υπερβολικά μπροστά στο Θεό, ξέπεσε από τη δόξα που είχε και από φωτεινός (Εωσφόρος που σημαίνει αυτός που φέρνει την αυγή, το φως) έγινε σκοτεινός διάβολος και οι άγγελοι αυτοί σκοτεινοί και κακοί δαίμονες, αφού απομακρύνθηκαν από το φως και την αγάπη του Θεού.

Γνωστότεροι από αυτούς είναι οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίοι θεωρούνται και επικεφαλής των Αγγελικών Δυνάμεων. Τους αποκαλούμε και Ταξιάρχες και τη γιορτή τους, των Ταξιαρχών. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομα του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους, οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά στην Αγία Γραφή. Ονομάζεται και Άγγελος της Αλήθειας και λέγεται πως θα είναι εκείνος που την Ημέρα της Κρίσης θα καλέσει τους ζωντανούς και πεθαμένους να αντιμετωπίσουν την τελική κρίση.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ πληροφόρησε τον Ζαχαρία για τη γέννηση του Ιωάννου Προδρόμου και ήταν αυτός που έφερε τη χαρμόσυνη είδηση στην Παρθένο Μαρία για την ενανθρώπηση του Σωτήρα του Κόσμου. Επίσης, αυτός απότρεψε τον Ιωσήφ να μην παρατήσει την Θεοτόκο, όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος. Ακόμη, αυτός προειδοποίησε την Αγία Οικογένεια να φύγει στην Αίγυπτο, για να γλυτώσει από την σφαγή του Ηρώδη. Τέλος, αυτός κύλισε το λίθο του μνήματος και έφερε το μήνυμα της Αναστάσεως στις Μυροφόρες.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ αναφέρεται ως ο κορυφαίος άγγελος του Θεού και ο πλέον κραταιός. Είναι ο πιο ένδοξος Ταξιάρχης των άυλων Αγγελικών Δυνάμεων και η παρουσία του συνδέεται με κορυφαία γεγονότα στην ιστορία του κόσμου και της σωτηρίας μας.

Κατά την αποστασία του Εωσφόρου, ο έως τότε άγγελος Μιχαήλ, ανέλαβε σημαίνοντα ρόλο στην υποστολή της ανταρσίας του, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Αρχαγγέλου. Παρουσιάζεται πολλές φορές στην Αγία γραφή, ως απεσταλμένος του Θεού.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιού του Ισαάκ, ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Έπειτα στον Λωτ, όταν τον λύτρωσε μαζί με την οικογένεια του από την καταστροφή των Σοδόμων. Αυτός προπορεύονταν μπροστά από τους Ισραηλίτες όταν ελευθερώθηκαν από την σκλαβιά των Αιγυπτίων, με τη μορφή νεφέλης την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα, τους έδειχνε το δρόμο προς τη γη της Επαγγελίας.

Στην Καινή Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι εκείνος που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του, ενώ τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από τον λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό.

Στις 8 Νοεμβρίου είναι και η γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Επειδή το έργο των Αρχαγγέλων είναι να προστατεύουν τους ανθρώπους, να πολεμούν και να μάχονται τους κακούς δαίμονες, κατακτώντας τους ουρανούς. Έτσι και η Πολεμική Αεροπορία μας είναι η προστάτιδα της πολυαγαπημένης Πατρίδα μας έναντι κάθε εξωτερικής απειλής και εχθρικής δύναμης που επιβουλεύεται τα ιερά εδάφη της Ελλάδας.

Ειδικότερα, Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας θεωρείται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) και για το λόγο αυτό η μνήμη του εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Εν κατακλείδι, πίστη της Εκκλησίας μας είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει το φύλακα άγγελο του, ο οποίος ως στοργικός αδελφός μας προστατεύει μέρα και νύκτα από τους κινδύνους που μας περιβάλλουν και από τις παγίδες του κακού και του πονηρού.

Θάνος Κάλλης

Δικηγόρος-Ιστορικός

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος