ΔΙΕΘΝΗ

Barbie: «Πόλεμο» στην ταινία κήρυξαν Ρεπουμπλικανοί βουλευτές

Στον κόσμο της Barbie, ποιος ελέγχει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας; Πού να φανταζόταν η Γκρέτα Γκέργουιγκ ότι θα προκαλούσε η ταινία της τέτοια διαμάχη, ανεξάρτητα από το hype και την ταυτόχρονη (στο εξωτερικό) κυκλοφορία του Oppenheimer.

Μια λεπτομέρεια σε χάρτη της ταινίας έχει προκαλέσει την αντίδραση βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Βιεντάμ, όπως αναφέρουν το Politico και το BBC.

Ο χάρτης – λένε-  απεικονίζει αμφισβητούμενες κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η εν λόγω λεπτομέρεια είναι μια διακεκομμένη γραμμή σχεδιασμένη σε έναν χάρτη στα ανοικτά των ακτών της Ασίας, την οποία οι επικριτές έχουν αναγνωρίσει ως τη γραμμή των εννέα σημείων, ένα αμφισβητούμενο θαλάσσιο όριο που το Πεκίνο χαράζει περισσότερα από χίλια μίλια μακριά από τις δικές του ακτές για να διεκδικήσει τη συντριπτική πλειοψηφία της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ως έδαφός του.

Οι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορούν τους κινηματογραφιστές ότι ικανοποιούν την κινεζική λογοκρισία. Αλλά η Warner Bros, η οποία έχει την παραγωγή της ταινίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο χάρτης δεν έχει πολιτικούς σκοπούς.

Ο βουλευτής Mike Gallagher, ο οποίος ηγείται μιας επίλεκτης επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων με στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας, δήλωσε ότι ο χάρτης «καταδεικνύει την πίεση που δέχεται το Χόλιγουντ για να ικανοποιήσει τους λογοκριτές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας».

«Αν και μπορεί να είναι απλώς ένας χάρτης της Barbie σε έναν κόσμο της Barbie, το γεγονός ότι ένας καρτουνίστικος, γραμμένος με κραγιόν χάρτης φαίνεται να κάνει τα πάντα για να απεικονίσει τις παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας», ανέφερε ο Gallagher σε δήλωσή του στο POLITICO. «Ελπίζω η Warner Brothers να διευκρινίσει ότι ο χάρτης δεν είχε σκοπό να υποστηρίξει οποιεσδήποτε εδαφικές διεκδικήσεις και ήταν στην πραγματικότητα, το έργο μιας πρώην πλαστικής ανθρωπόμορφης κούκλας”».

«Ο χάρτης στη χώρα της Barbie είναι μια παιδική ζωγραφιά με κραγιόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Warner Bros. «Οι μουτζούρες απεικονίζουν το φανταστικό ταξίδι της Μπάρμπι από τη Χώρα της Μπάρμπι στον ‘πραγματικό κόσμο’. Δεν είχε πολιτικούς σκοπούς».

Απαγορευτικό από το Βιετνάμ

Η γραμμή, εννέα διαγραμμίσεις ή όχι, έχει προκαλέσει κύματα πολύ πέρα από τους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ. Το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ταινιών του Βιετνάμ απαγόρευσε όλες τις εγχώριες προβολές της Barbie πάνω από το χάρτη και η ταινία βρίσκεται υπό εξέταση στις Φιλιππίνες που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοια απαγόρευση.

Η γραμμή των εννέα σημείων χρησιμοποιείται στους κινεζικούς χάρτες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για να δείξει τις εδαφικές διεκδικήσεις της.

*Η ταινία κυκλοφορεί τις 21 Ιουλίου

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος