OIKONOMIA

Χρ. Σταϊκούρας: Τι θα γίνει με τέλη κυκλοφορίας, έκτακτη ενίσχυση και επίδομα 800 ευρώ

Διευκρινίσεις για μια σειρά ζητημάτων, όπως η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τον κορωνοϊό, η αναστολή των επιταγών, η Επιτρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα πετρελαίου, παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό του Open.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία αναρτήθηκαν χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, διευκρινίσε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται πιθανή μείωσή τους ή πιθανή παράταση της προθεσμίας πληρωμής (σ.σ. τελευταία εργάσιμη του έτους).

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και τα δύο ζητήματα είναι πιθανό να εξεταστούν σε μετεγενέστερο επίπεδο, ιδίως όσον αφορά ορισμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενώ βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, επιβαρύνονται με τα τέλη κυκλοφορίας.

Ποιους αφορά η έκτακτη ενίσχυση

Την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Θα πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθεια προς τις ομάδες, οι οποίες δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς έως σήμερα και οι οποίες πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Δεν απέκλεισε δε, το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και τον Δεκέμβριο, ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις και τη διάρκεια του υφιστάμενου lockdown.

Επιστρεπτέα και επιταγές

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επιταγών, για το οποίο αποφασίστηκε αναστολή πληρωμής για 75 ημέρες, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι δεν περιλαμβάνει μόνο όσους κλάδους της οικονομίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, αλλά και όσες επιχειρήσεις εμφάνισαν πτώση του ετήσιου τζίρου άνω του 50%.

Όσον αφορά την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί «τις επόμενες ώρες ή ημέρες», ενώ στόχος είναι η πλατφόρμα να έχει ανοίξει έως το τέλος της επόμενης ή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, ώστε τα χρήματα να εκταμιευτούν εντός του Νοεμβρίου.

Επανέλαβε μάλιστα, ότι η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» είναι το βασικό εργαλείο στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ στην 4η φάση αναμένεται να ενταχθούν και επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν έναρξη δραστηριότητας εντός του 2020.

Δεν πέτυχε η προαιρετική μείωση ενοικίων

Ειδική μνεία έκανε και στο επίδομα πετρελαίου, διευκρινίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Επιχειρούμε να γίνει μέσα στον Νοέμβριο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έκπτωσης ενοικίου κατά 40%, παραδεχόμενος ότι «δεν πέτυχε η προαιρετική μείωση των ενοικίων, καθώς δεν είδα μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην πλατφόρμα». Ως εκ τούτου, «επανερχόμαστε στην υποχρεωτικότητα», η οποία προς το παρόν καλύπτει τον μήνα Νοέμβριο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

Τέλος, αναφορικά με τα έκτακτα φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του ΦΠΑ, υπενθύμισε ότι η «γραμμή» της Ε.Ε. ορίζει ότι πρέπει να έχουν προσωρινή διάρκεια.

Βέβαια, δεν απέκλεισε η κυβέρνηση, εντός του 2021, να πετύχει τη μονιμοποίηση ορισμένων εξ αυτών των ελαφρύνσεων.

naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος