ΥΓΕΙΑ

Covid-μετάλλαξη Δέλτα: Τι λένε Έλληνες ειδικοί για την εξάπλωσή της

Στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.

Μιλώντας στο «Mega», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «τα δεδομένα που έχουμε από το Ισραήλ μας δείχνουν ότι στο Ισραήλ που είναι στο 80% εμβολιασμένοι καποια περιστατικά της μετάλλαξης είναι σε εμβολιασμένους πολίτες, κάποια είναι σε ανεμβολίαστους, δηλαδή άτομα κάτω των 30 και ανήλικους. Ζητούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή» είπε.

Όπως σημείωσε, «η σκέψη που έχουμε με τα ως τώρα δεδομένα λέει ότι αν είμαστε εμβολιασμένοι και με δύο δόσεις, μπορεί να νοσήσουμε, αλλά μειώνουμε την πιαθνότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα +, που εντοπίστηκε σε Πορτογαλία, Βρετανία και Ελβετία, είναι ακόμα πιο προχωρημένο στέλεχος και προκαλεί μια ανησυχία» επισήμανε.

Από την πλευρά του, επίσης στο «Mega», ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υπογράμμισε πως το ιικό φορτίο στα λύματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Η διασπορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Θα φανεί στα λύματα αν υπάρξει διασπορά. Πέρυσι τα πρώτα θετικά δείγματα στα λύματα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο. Είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο, από Σεπτέμβριο, να δούμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Ωστόσο, αυτή η διάδοση αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τον Αύγουστο ίσως υπάρξει χαλάρωση στον εμβολιασμό» ανέφερε.

«Ο ΠΟΥ, θέτοντας σε όλους την ενημέρωση για τη μετάλλαξη Δελτα σε χώρες που υπάρχει διάδοσή της, ζήτησε να φορούν μάσκες παντού. Αν τοπικά αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, τότε μπορεί να υπάρξει τοπικό lockdown» τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Ο κ. Θωμαϊδης στάθηκε στο έργο του δικτύου επιδημιολογίας, που επιτρέπει «να δούμε πριν γίνει μεγάλη εξάπλωση ποιο είναι το στέλεχος που επικρατεί».

Πηγή: Mega

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος