ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα οφέλη υγείας για όσους κάνουν ποδήλατο

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες καλής υγείας και ευημερίας.

Πολλές οδηγίες προτείνουν ότι για σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ενήλικες πρέπει να προσπαθούν να εκτελούν 150-300 ή 75-150 λεπτά μέτριας ή αυξημένης έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να συνδέουν την ποδηλασία με βελτιωμένη φυσική κατάσταση και χαμηλότερους κινδύνους ορισμένων παθήσεων.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα οφέλη για την υγεία από την ποδηλασία, καθώς και τους κινδύνους και τις προφυλάξεις ασφαλείας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ποδηλάτες.

1. Καρδιαγγειακή υγεία

Πολλοί ερευνητές σημειώνουν ότι η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι όσοι πάνε με το ποδήλατο στη δουλειά τους έχουν αξιοσημείωτα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Πέρα από τον κατά 46% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όσοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά έχουν επίσης 52% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι, εκτός από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, αν παίρνετε το ποδήλατο για να πάτε και να έρθετε από την δουλειά, έχετε και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

2. Πίεση αίματος

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, θα μπορούσε να είναι η κύρια θεραπεία για την πρόληψη αυτών των καταστάσεων.

Η ποδηλασία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην γενική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από μια χρονική περίοδο. Μετά από 3 μήνες τακτικής χρήσης ποδηλάτου, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κατά 4,3% και μετά από 6 μήνες κατά 11,8%.

Μια μελέτη του 2017 προσθέτει ότι η ποδηλασία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

3. Διαχείριση βάρους

Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η ποδηλασία είναι μια χρήσιμη άσκηση για την μείωση του σωματικού λίπους και της σωματικής μάζας. Εάν ένα άτομο επιθυμεί να χάσει βάρος, η καλή διατροφή και η σωστή άσκηση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το υγιές σωματικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί το βάρος του, διότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, χτίζει μυς και καίει σωματικό λίπος. Είναι επίσης προσαρμοστική άσκηση, που σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να αλλάξει τη διάρκεια και την έντασή της στα δικά του δεδομένα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με βάση τον τύπο σώματος ενός ατόμου, όποιος κάνει τακτικά ποδήλατο καίει έως και 300 θερμίδες την ώρα με μέτριας έντασης ποδηλασία. Εάν αυξήσετε την ένταση, μπορείτε να κάψετε ακόμη περισσότερες θερμίδες σε λιγότερο χρόνο.

4. Υγεία των πνευμόνων

Το να κάνετε ποδήλατο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής υγείας. Μια παλαιότερη μελέτη, από το 2011, σημειώνει ότι η ποδηλασία για περίπου 170-250 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των πνευμόνων.

Ένα άρθρο υπογραμμίζει ότι η άσκηση όπως η ποδηλασία είναι σημαντική για να διατηρούνται οι πνεύμονες υγιείς, ανεξάρτητα αν κάποιος έχει προβλήματα στους πνεύμονες ή όχι.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να σας προστατεύσει από αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί την νόσο COVID-19.

Αν κάνετε τακτικά ποδήλατο θα σας βοηθήσει ακόμα και αν έχετε κάποιο πνευμονικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορεί να ενσωματώσουν την ποδηλασία ως μέρος του προγράμματος πνευμονικής αποκατάστασης.

5. Ψυχική υγεία

Σε δείγμα περισσότερων από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στις ΗΠΑ, η άσκηση όπως η ποδηλασία συνδέθηκε με την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μελέτη του 2019 ανέδειξε επίσης έναν σύνδεσμο μεταξύ των δύο, καθώς και βελτίωση σε ορισμένους δείκτες γνωστικής επάρκειας.

Πέραν από την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

6. Επίπεδα φυσικής κατάστασης

Πολλές οδηγίες συνιστούν τακτική αερόβια άσκηση, όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, το τρέξιμο ή το κολύμπι. Η ποδηλασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μπορείτε να αλλάξετε την ένταση της άσκησης ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Επίσης, μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν ποδήλατο συχνά ή που ενσωματώνουν το ποδήλατο στις σωματικές τους δραστηριότητες έχουν συνήθως καλύτερη φυσική κατάσταση από εκείνα που κάνουν άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Η ίδια μελέτη σημειώνει επίσης ότι περίπου το 90% των ατόμων που πάνε με ποδήλατο στην δουλειά, έχουν καλύτερες επιδόσεις σε άλλες μορφές άσκησης.

7. Χαμηλού αντικτύπου άσκηση

Η ποδηλασία είναι μια μορφή άσκησης χαμηλού αντικτύπου, καθιστώντας την ασφαλή επιλογή για ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με αδύναμες ή κατεστραμμένες αρθρώσεις.

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί μπορεί να προτείνουν ποδηλασία σε επίπεδες επιφάνειες ή σε εσωτερικούς χώρους μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος. Η χαμηλού αντικτύπου ασκήσεις κάνουν καλό σε μια ποικιλία τραυματισμών και αναπηριών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στο άτομο να είναι ενεργό.

8. Φιλικό προς το περιβάλλον

Η ποδηλασία είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος αστικής μεταφοράς και δεν προκαλεί σχεδόν καμία περιβαλλοντική ζημία. Το ποδήλατο καταλαμβάνει επίσης λίγο χώρο και είναι οικονομικό για τις μετακινήσεις. Αυτό το καθιστά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο μέσο μεταφοράς.

9. Ισορροπία και συντονισμός

Η ποδηλασία μπορεί να διεγείρει τις κινητικές περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και να ενεργοποιήσει τον εγκεφαλικό φλοιό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της κινητικότητας και της ισορροπίας.

Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί μπορεί να συστήσουν την ποδηλασία ως μέρος ενός αποτελεσματικού προγράμματος αποκατάστασης για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας και προβλήματα με το περπάτημα.

Το ποδήλατο μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να βελτιώσει τη βασική του σταθερότητα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών.

10. Εύκολο να το ξεκινήσετε

Η ποδηλασία είναι επίσης ένας σχετικά εύκολος και προσιτός τύπος σωματικής δραστηριότητας για να ξεκινήσετε. Δεν απαιτεί σημαντικές δεξιότητες και συνδυάζει την κινητικότητα με τη σωματική δραστηριότητα, καθιστώντας την προσβάσιμη σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ενσωματώσουν το ποδήλατο στη ζωή τους με πολλούς τρόπους, όπως στο σπίτι (με σταθερό ποδήλατο), ως μέθοδο μετακίνησης ή ως χόμπι.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος