ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα πόλεις του κόσμου που η μετακίνηση είναι δωρεάν

Είτε λόγω αποσυμφόρησης, είτε λόγω ελέγχου της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είτε για οικονομική βοήθεια στους πολίτες, κάποιες πόλεις προσφέρουν δωρεάν δημόσια συγκοινωνία για να τις γυρίσετε χωρίς να πληρώσετε ούτε ένα λεπτό.

Compiègne, Γαλλία
Από το 1975, αυτή η πόλη της Γαλλίας έχει κάνει τη δημόσια συγκοινωνία της δωρεάν για όλους τους πολίτες. Το σύστημα αυτό δεν χρηματοδοτείται από τη φορολογία των πολιτών, αλλά από όλες τις εταιρίες της πόλης, που πληρώνουν έναν φόρο ο οποίος υπολογίζεται από τους εργαζόμενούς τους.

Ταλίν, Εσθονία
Το 2013, η Εσθονία έγινε η πρώτη πρωτεύουσα που έκανε τη δημόσια συγκοινωνία δωρεάν και το πείραμα φαίνεται πως είχε μεγάλη επιτυχία. Δεκάδες χιλιάδες Εσθονοί επέλεξαν να εγγραφούν ως πολίτες της πόλης για να επωφεληθούν από το σύστημα, το οποίο απέδωσε επιπλέον 38 εκατομμύρια ευρώ από φόρους.

Λουξεμβούργο
Εν προκειμένω, το σύστημα αυτό ισχύει σε ολόκληρη τη μικρή αυτή χώρα, από τις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξαν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Chambly, Καναδάς
Το 2012, το προάστιο του Chambly, αλλά και άλλοι δήμοι στη νότια ακτή του Μόντρεαλ αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν μετακίνηση στους πολίτες, κάτι που εκτός του ότι μείωση την κίνηση στους δρόμους, οδήγησε και σε μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Συν τοις άλλοις, το μέτρο αυτό προσέλκυσε κόσμο και ενθάρρυνε τους πολίτες να στηρίζουν την τοπική κοινωνία.

Cascais, Πορτογαλία
Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το Cascais έγινε η πρώτη πόλη της Πορτογαλίας που προσέφερε δωρεάν μετακίνηση στους πολίτες και τους σπουδαστές. Τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ που κόστισε το έργο, δόθηκαν κυρίως από έσοδα πάρκινγκ.

Skuodas, Λιθουανία
Στην προσπάθειά της να μειώσει την κίνηση στους δρόμους και την μόλυνση του αέρα, η πόλη αυτή της Λιθουανίας ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα για πολίτες και επισκέπτες το 2015. Μέχρι τότε, η τοπική συγκοινωνία δεν χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα από τον κόσμο και ο δήμος ήλπιζε προσφέροντάς την δωρεάν, να κάνει αυτόν τον τρόπο μετακίνησης πιο δελεαστικό.

Zory, Πολωνία
Το 2014, η πόλη Zory της Πολωνίας έκανε το δημόσιο δίκτυο συγκοινωνίας δωρεάν κι έκτοτε έχει κερδίσει τον κόσμο. Χρειάστηκε, μάλιστα, ο ένας από τους δύο παρόχους υπηρεσιών να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερα λεωφορεία σε δύο από τις διαδρομές του, αποδεικνύοντας την προτίμηση του κόσμου. Ο χρηματοδότης αυτού του συστήματος εν προκειμένω είναι ο Δήμος.

Avesta, Σουηδία
Εδώ και οκτώ χρόνια, η πόλη Avesta έχει αφαιρέσει κάθε χρέωση από τις συγκοινωνίες της, με στόχο την «πράσινη» μετακίνηση. Από τότε που εφαρμόστηκε η δωρεάν μετακίνηση, η χρήση του δικτύου αυξήθηκε κατά 200%.

Akureyri, Ισλανδία
Από το 2007, το τοπικό δίκτυο συγκοινωνίας στην ισλανδική πόλη είναι δωρεάν, με έναν μεγάλο αριθμό πολιτών να επιλέγουν το λεωφορείο για τις μετακινήσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Iceland Review, ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούσαν το λεωφορείο αυξήθηκε πολύ σύντομα κατά 78%.

Περθ, Αυστραλία
Στο μακρινό Περθ, η χρήση του λεωφορείου είναι δωρεάν εντός συγκεκριμένης ζώνης. Για να επωφεληθεί κάποιος από αυτή τη δωρεάν υπηρεσία, πρέπει να ξεκινήσει και να τελειώσει τη μετακίνησή του εντός ζώνης. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα χρειαστεί να πληρώσει.

https://www.clickatlife.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος