ΕΛΛΑΔΑ

Διώρυγα της Κορίνθου: Επαναλειτουργεί το «Αυλάκι» – Πότε ξανακλείνει – Η ιστορία του

Ύστερα από τις σοβαρές καταπτώσεις χωμάτινων όγκων των περασμένων δύο ετών, που ανάγκασαν τους αρμόδιους να απαγορεύσουν τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Ισθμού, από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, η Διώρυγα της Κορίνθου – το «Αυλάκι»  ή αλλιώς το «Αλμυρό ποτάμι» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι – επαναλειτουργεί,  μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αναγκαίων έργων αποκατάστασης.

Οι πρώτες διελεύσεις έφτασαν τις 200, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να φθάσουν τις 6.500. Ως στόχος από τους επικεφαλής έχει τεθεί η ιστορική Διώρυγα της Ελλάδας να καταστεί πρότυπο κέντρο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, που θα παρέχει ασφαλείς αξιόπιστες, ολοκληρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες  που θα ταυτίζονται με τα πρότυπα των παγκόσμιων θαλάσσιων οδών.

Ταυτόχρονα, κινήσεις γίνονται για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

«Ανοίξαμε με απόλυτη ασφάλεια και παρέχουμε και πάλι ολοκληρωμένες, αναβαθμισμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες στους πελάτες μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεώργιος Ζουγλής, γενικός διευθυντής της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ), ο οποίος υπενθυμίζει  ότι μετά το πρώτο τρίμηνο, θα διακοπεί και πάλι τη λειτουργία της Διώρυγας, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των έργων αποκατάστασης.

Όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν οι επαναλαμβανόμενες καταπτώσεις στο τέλος του 2019 και αρχές του 2020, οι οποίες ουσιαστικά μας ανάγκασαν να κλείσουμε τη διώρυγα και να απευθυνθούμε στα αρμόδια υπουργεία για την οριστική αντιμετώπιση των καταπτώσεων».

Μιλώντας για την πορεία των έργων ο κ. Ζουγλής εξηγεί: «Η λύση που δόθηκε ήταν ένα δύσκολο και σύνθετο έργο αποκατάστασης που περιλαμβάνει την ελάφρυνση των πρανών στο σημείο που εμφανίστηκαν οι καταπτώσεις. Απομακρύνθηκαν τεράστιοι όγκοι χώματος, έτσι ώστε να αποφευχθεί επόμενη περίπτωση κατάπτωσης».

Όπως επισημαίνει: «Αυτό το έργο θα εκτελεστεί σε μήκος ενός χιλιομέτρου και αφορά την έκταση στην οποία παρατηρούνταν τα τελευταία 20 χρόνια, το 95% των μικρών ή μεγάλων καταπτώσεων και προβλημάτων που είχαμε μέσα στο κανάλι».

 

Η δεύτερη φάση του έργου

«Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το λιμενικό έργο, δηλαδή τη στήριξη της βάσης των πρανών, έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά η διάβρωση από τη βάση των πρανών. Θα γίνουν εργασίες μέσα στη θάλασσα, θα κατασκευαστεί ένα τοιχίο, ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες στα πρανή που μπορεί να σημειώσουν μελλοντικά καταπτώσεις».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζουγλή: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών αλλά και με το Υπερταμείο, πραγματοποιούνται μελέτες για όλο το μήκος του καναλιού, ώστε να εντοπιστούν όλα τα σημεία που μπορεί να εμφανίσουν μελλοντικά καταπτώσεις, έτσι ώστε να προληφθούν και να μην υπάρξει στο μέλλον άλλη διακοπή της διέλευσης».

Όπως έκανε γνωστό ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ: «Οι μελέτες ήδη ολοκληρώνονται. Το 2024 με την παράδοση του βασικού τμήματος του ενός χιλιομέτρου, θα έχουν ήδη μπει τα μηχανήματα στα σημεία που θα εντοπιστεί ότι υπάρχει τυχόν πρόβλημα και θα δημοπρατηθούν τα αντίστοιχα έργα, που θα λειτουργούν και ως μηχανισμοί απόσβεσης όλων των πιθανών μελλοντικών κινδύνων».

Με βάση τις προβλέψεις, οι θέσεις εργασίας των 70 εργαζομένων στη Διώρυγα, στη συντριπτική τους πλειονότητα ανθρώπων που συνδέονται από τους προγόνους τους με την εταιρεία, είναι εγγυημένες, καθώς το Υπερταμείο εξασφάλισε την μισθοδοσία των υπαλλήλων, ενώ δεν έχει γίνει καμία απόλυση και καμία αναστολή σύμβασης εργασίας.

«Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα το προσωπικό δούλεψε ακόμα περισσότερο με έναν κοινό σκοπό: να παρουσιαστούμε έτοιμοι με το άνοιγμα της Διώρυγας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Επιπλέον, αναβαθμίσαμε το στόλο μας, τα πλωτά μας μέσα και ήδη δουλεύουμε καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πελάτες μας», αναφέρει ο γενικός διευθυντής.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει: «Γίνονται βήματα της τουριστικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Διώρυγας, έτσι ώστε να καταστεί η ευρύτερη περιοχή ένας πόλος έλξης για τον Έλληνα και ξένο τουρίστα. Στόχος είναι να αποφύγουμε την απλή επίσκεψή του και να τη μετατρέψουμε σε διαμονή, κάτι που θα σημάνει και έσοδα για την περιοχή και για τους επαγγελματίες του χώρου».

Η Διώρυγα σε αριθμούς

602 πΧ Περίανδρος: Ιδέα διάνοιξης Ισθμού

1882-1893 περίοδος κατασκευής

1944 Βομβαρδισμός από τους Ναζί

6.343 μέτρα συνολικό μήκος

540 μέτρα τα λιμάνια της Ποσειδωνίας και των Ισθμίων

24,6 μέτρα πλάτος

52 μέτρα ύψος

8 μέτρα βάθος

135 ναυτικά μίλια λιγότερα από την Αδριατική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα

24 ώρες την ημέρα/7 ημέρες την εβδομάδα λειτουργία

70 εργαζόμενοι

12 σκάφη

 

Η Ιστορία

Η ιστορική Διώρυγα της Κορίνθου που ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό Κόλπο δεν αποτελεί μόνο ένα έργο ορόσημο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και ένα δυνατό διαχρονικό όραμα σημαντικών προσωπικοτήτων του παρελθόντος. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος διάνοιξης ενός καναλιού στη μέση σχεδόν της Ελλάδας ταλάνισαν τη σκέψη του Περίανδρου, ο οποίος πρώτος το 602 πΧ σχεδίασε τη διάνοιξη του Ισθμού. Με τους συλλογισμούς υλοποίησης του τολμηρού αυτού εγχειρήματος ξενύχτισαν επίσης ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Νέρωνας, ο Καλιγούλας, ο Ηρώδης Αττικός, αλλά και πιο σύγχρονες μορφές της Ιστορίας μας, όπως ο Ι. Καποδίστριας, ο Ζαΐμης και ο Συγγρός, ο οποίος και ολοκλήρωσε το έργο.

Ο Έλληνας μηχανικός Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, αλλά και Ούγγροι και Σλοβάκοι συνάδελφοί του, όπως ο Ίστβαν Τούρ και ο Μπέλα Γκέστερ έφεραν σε πέρας το εγχείρημα το 1893, παραδίδοντας ένα εμβληματικό έργο της αναπτυξιακής πολιτικής του Χαριλάου Τρικούπη.

Το έργο της Διώρυγας πέρασε δια πυρός και σιδήρου, ενώ το 1944 η σιδηροδρομική γέφυρα του Ισθμού βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, γεγονός που σε συνδυασμό με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ευθύνεται εν πολλοίς και για την αστάθεια που παρατηρήθηκε κατά καιρούς μέχρι και σήμερα στα πρανή του εδάφους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1881048/dioruga-tis-korinthou-epanaleitourgei-to-aulaki-pote-ksanakleinei-i-istoria-tou

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος