ΔΙΑΦΟΡΑ

Είναι επικίνδυνο να πίνετε παγωμένο νερό όταν νιώθετε μεγάλη ζέστη;

Silhouette of a woman drinking form a water bottle. She is exercising at sunset or sunrise. She has a mobile phone on her arm and is listening to music. City of Sydney in the background. Copy space
Πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση πολύ κρύου νερού σε συνθήκες καύσωνα θα μπορούσε να οδηγήσει το σώμα σε κατάσταση σοκ.

Μια τέτοια ανάρτηση ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση παγωμένου νερού υπό συνθήκες υψηλής θερμότητας του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοκ.

Η ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook φέρεται να κοινοποιήθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουλίου:

Όλοι έχουμε ακούσει να μην πίνουμε παγωμένο νερό στη ζέστη, αλλά πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει το γιατί ή δεν το έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι. Το παγωμένο νερό είναι καλό, οπότε πώς θα μπορούσε να είναι κακό; Λοιπόν, χθες το έμαθα. Ήμασταν έξω δουλεύοντας με στους 38 °C (δεν ήταν καλή ιδέα από μόνη της) όταν ο μπαμπάς μου παρατήρησε ότι το πρόσωπό μου είχε κοκκινίσει αρκετά και μου πρότεινε να κάνω ένα διάλειμμα. Πήρα αμέσως ένα μπουκάλι με κρύο νερό και το ήπια.

Αφότου έκανα λίγο περισσότερη δουλειά, μου πρότεινε να μπω στο φορτηγό και να ανοίξω το air condition. Στο φορτηγό ήπια λίγο κρύο νερό και πολύ σύντομα άρχισα να νιώθω περίεργα. Άρχισα να βλέπω κηλίδες, ένιωσα έντονη ναυτία στο στομάχι και τα χέρια και τα πόδια μου άρχισαν να “μυρμηγκιάζουν”. Ένιωσα ότι θα έκανα εμετό, οπότε άνοιξα την πόρτα του φορτηγού και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να με γυρνάει πλευρό στο χώμα ο πατέρας μου και να σκουπίζει το πρόσωπό μου. Μου είπε ότι τα μάτια μου γύρισαν λίγο προς τα πίσω και ήμουν αναίσθητος για λίγα λεπτά. Ήρθε ασθενοφόρο και οι διασώστες με ρώτησαν τι συνέβη. Αμέσως κατάλαβαν τι είχε γίνει.

Τελικά, εάν είστε πολύ ζεστοί και πιείτε ένα μπουκάλι κρύο νερό, μπορεί να πέσετε σε σοκ. Το σώμα νομίζει ότι το στομάχι γίνεται υποθερμικό και έτσι παίρνει το ζεστό αίμα από τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι και το στέλνει στο στομάχι. Θα χάσετε τις αισθήσεις σας. Ο διασώστης μου είπε ότι το κρύο νερό είναι καλό, αλλά μόνο σε γουλιές. Το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερο εάν χρειάζεστε γρήγορη ενυδάτωση. Σκέφτηκα να μοιραστώ την εμπειρία μου σε περίπτωση που κάποιος θα μπορούσε να μάθει από το δικό μου πάθημα. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Μείνετε ψύχραιμοι. Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση ελεύθερα αν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον. Μακάρι να το ήξερα εδώ και πολύ καιρό.

Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με το παγωμένο νερό σε συνθήκες μεγάλης ζέστης

Ιατρικοί επαγγελματίες ανέφεραν στο Snopes ότι αν και είναι πιθανό η απότομη κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε κατάσταση σοκ, τέτοια γεγονότα είναι εξαιρετικά σπάνια και συχνά συμπίπτουν με άλλα θέματα υγείας, όπως αφυδάτωση, θερμική εξάντληση, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα , ή άγνωστες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

“Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το γιατί αυτός ο άνθρωπος αρρώστησε. Χωρίς να κάνει εξετάσεις είναι αδύνατο να πούμε οριστικά ότι το δυσμενές αποτέλεσμα που βίωσε προκλήθηκε μόνο από την κατανάλωση παγωμένου νερού”, δήλωσε ο Tenneson Lewis, νοσοκόμος σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Montana.

Αν και ένα τέτοιο περιστατικό είναι σπάνιο, δεν είναι απίθανο. Το σοκ είναι μια κρίσιμη κατάσταση που προκαλείται από μια ξαφνική πτώση της ροής του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα και τα όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά θα μεταφέρονταν από το κυκλοφορικό σύστημα. Το σώμα μπορεί να πάθει σοκ λόγω πολλών άλλων συνθηκών, όπως τραύμα, απώλεια αίματος, αλλεργική αντίδραση ή θερμοπληξία.

Και αν κάποιος είναι εξαιρετικά αφυδατωμένος εξαρχής, είναι πιθανό ότι το σώμα θα μπορούσε να αντιδράσει στο παγωμένο νερό που πέφτει απότομα στο στομάχι περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν το στομάχι για να στείλει αίμα προς τα ζωτικά όργανα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια συνείδησης.

“Εάν κάποιος είναι έξω και υποφέρει από θερμική εξάντληση, απλά, είναι αφυδατωμένος”, είπε ο Lewis. “Εάν δεν υπάρχουν άλλα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, το άτομο αυτό (σ.σ. όπως περιγράφεται στην ανάρτηση στο Facebook) πιθανότατα λιποθύμησε λόγω αφυδάτωσης.

Αλλά η πιθανότητα ότι το παγωμένο νερό θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόκληση σοκ ή λιποθυμίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αποφεύγεται όταν κάνει ζέστη έξω. Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με την θερμότητα και συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει τη θερμοκρασία του. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται γρήγορα, ένα αφυδατωμένο άτομο χάνει την ικανότητά του να ιδρώνει και έτσι το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να δροσιστεί. Μέσα σε 15 λεπτά, ακραίες περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 40 °C ή υψηλότερα, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, και μερικές φορές θάνατο.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ψύχεται, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής υγρασίας που εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα τόσο γρήγορα. Άλλες καταστάσεις είναι οι εξής: γήρας, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, κακή κυκλοφορία, ηλιακά εγκαύματα και αφυδάτωση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την αφυδάτωση είναι να πίνετε άφθονο νερό.

Εάν ένα άτομο φαίνεται να αντιμετωπίζει συμπτώματα θερμοπληξίας και δεν ιδρώνει πλέον, το CDC συνιστά να το πάτε σε μια σκιερή περιοχή για να αρχίσει να ψύχεται γρήγορα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δροσίσετε το σώμα είναι να βυθιστείτε σε παγωμένο νερό.

Πηγή: https://www.snopes.com

Είναι επικίνδυνο να πίνετε παγωμένο νερό όταν νιώθετε μεγάλη ζέστη; – Iatropedia

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος