ΔΙΑΦΟΡΑ

Εκπαιδευτικοί Ροδόπης: «Απαράδεκτο και ανεπαρκές το σχέδιο της κυβέρνησης»

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης θα προβεί την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στις 11:30 το πρωί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες».

Οι εκπαιδευτικοί της Ροδόπης χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο και ανεπαρκές» το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και διεκδικούν μεταξύ άλλων ανώτατο όριο 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαριότητας και διενέργεια μαζικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενό τους σημειώνουν :

«Το ΔΣ του Συλλόγου μας καταγγέλλει ξανά την κυβέρνηση, τις επιδιώξεις της σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά και τους σχεδιασμούς της για τις προσλήψεις αναπληρωτών που στρέφονται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τις ανάγκες και δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι σημερινές δηλώσεις των Υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών δεν έδωσαν καμιά απάντηση στις ανησυχίες εκπαιδευτικών και γονέων και κατέδειξαν την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά των ευθυνών σε αυτούς. Απέφυγαν δε κάθε αναφορά για τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και την αναγκαία ουσιαστική προετοιμασία. Με ευχολόγια, υποσχέσεις και ενημερωτικά έντυπα δε λύθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών τους. Συγκεκριμένα:

Α) Καμιά ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε για τον αριθμό μαθητών στο τμήμα.Είναι απαράδεκτη η απόφαση για λειτουργία των τμημάτων σε πλήρη σύνθεση (έως 25 μαθητές), ενώ μόλις τον Μάιο και με πολύ λιγότερα κρούσματα COVID 19 ημερησίως τα τμήματα λειτουργούσαν με όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη. Ουσιαστικά, το μόνο μέτρο που περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι η χρήση της μάσκας. Ο συνωστισμός σε υπερπληθή τμήματα (πολύ περισσότερο που τέτοια υπερπληθή τμήματα στεγάζονται σε αρκετές περιπτώσεις σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες) καθιστά πιο δύσκολη, έως αδύνατη, την τήρηση ασφαλών αποστάσεων (αναφέρουμε ενδεικτικά: δραστηριότητες των μαθητών στο νηπιαγωγείο, σίτιση των μαθητών στο ολοήμερο, ομαδικά παιχνίδια στη φυσική αγωγή κ.τ.λ.) Η απόφαση για τμήματα έως και 25 μαθητών δεν στηρίζεται σε καμιά επιστημονική βάση είναι δε καταφανώς και αντιπαιδαγωγική. Η μόνη εξήγηση είναι το δημοσιονομικό όφελος από τις λιγότερες προσλήψεις κατεύθυνση που αποτέλεσε και κεντρική επιλογή του νόμου Κεραμέως.

Β) Καμιά ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε για το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων.Οι αριθμοί που παρέθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος αποκρύπτουν το γεγονός: Τα σχολεία άνοιξαν χθες χωρίς προσωπικό καθαριότητας, η διαδικασία προσλήψεων θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο στις 11/9 Παρασκευή και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ελλοχεύει ο κίνδυνος χιλιάδες σχολικά κτίρια να υποδεχτούν τους μαθητές χωρίς ενδελεχή (ή και καθόλου) καθαρισμό και απολύμανση. Επιπλέον για άλλη μια φορά οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς μόνιμη κάλυψη της καθαριότητας.

Γ) Καμιά απάντηση δε δόθηκε στο ζήτημα της κάλυψης των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Θυμίζουμε πως έχει ήδη προηγηθεί η υποτίμηση του αριθμού των πραγματικών αναγκών εκπαιδευτικών όπως αυτή μεθοδεύτηκε με τον εσπευσμένο υπολογισμό τους μέσα στο καλοκαίρι κατά παραβίαση του πδ 100/97 όπως άλλωστε αναφέρει και η σχετική απόφαση της ΔΟΕ, ακολούθησε η εφαρμογή του προσοντολόγιου (νόμου Γαβρόγλου) για τη συγκρότηση πινάκων προσλήψεων που απαξιώνει το βασικό πτυχίο και ακυρώνει μέρος της προϋπηρεσίας και ο αποκλεισμός χιλιάδων εκπαιδευτικών από την εργασία λόγω του ζητήματος του παράβολου και άλλων τεχνικών ζητημάτων. Οι ενέργειες του Υπουργείου να καλύψει κλάσμα μόνο (του ήδη υποτιμημένου αριθμού) των κενών από την Α φάση αφήσαν χιλιάδες κενά στα σχολεία σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά στην Α βάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 60 κενά που παραδέχεται και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα οποία αντιστοιχούν σε 1440 χαμένες διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα τα κενά είναι ακόμα περισσότερα και οι υποσχέσεις για την κάλυψη στο μέλλον δεν αρκούν.

Δ) Καμιά απάντηση δε δόθηκε στην προετοιμασία των σχολείων και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Κάθε σοβαρή επιστημονική φωνή επισημαίνει πως η χρήση μάσκας δεν είναι αρκετή από μόνη της ως μέτρο προστασίας. Στα σχολεία δεν έχουν προετοιμαστεί χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου ούτε υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και εκπαίδευση για την αντιμετώπισή τους (ενδεικτικά : περαιτέρω προστατευτικά μέσα για εκπαιδευτικούς, απολύμανση ατμόσφαιρας, επιμόρφωση εκπαιδευτικών) ούτε προβλέπεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με υγειονομικό προσωπικό (νοσηλευτές- τριες) και η διενέργεια προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς ώστε να αποτραπεί εξ αρχής πιθανή διασπορά του ιού.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας δηλώνει πως:

 • Η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν επιδέχεται ισοζύγιο κόστους, δεν είναι προϊόν, δεν έχει αγοραία αξία: είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε.
 • Κανένα εκπαιδευτικό κενό δεν είναι υποδεέστερο, όλοι οι μαθητές, όλες οι τάξεις, όλα τα σχολεία χρειάζονται από την 1η μέρα λειτουργίας όλους τους εκπαιδευτικούς τους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων

 • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) . Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).
 • Εύρεση χώρων άμεσα για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
 • Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Να γίνει άμεσα Β φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
 • Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων. Να μην αποκλειστεί κανένας λόγω παράβολου και να δοθεί σε όλους/όλες έστω κι τώρα το δικαίωμα σε δήλωση περιοχών.
 • Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.
 • Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος. Επιπλέον μέσα προστασίας για εκπαιδευτικούς. Νοσοκόμος σε κάθε σχολείο και υποδομή χώρου αναμονής ύποπτων περιπτώσεων με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και εθελοντικά στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί για να ελεγχθεί η τυχόν μετάδοση του ιού.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και – line μετάδοση των μαθημάτων.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς, για μόνιμη σταθερή εργασία και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών, υπερασπίζουμε την υγεία των μαθητών και όλης της κοινωνίας».

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος