ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο με τους αλλοδαπούς – Οργή από τους ακρίτες – Έτοιμοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Έβρο με τους κάτοικους να έχουν φτάσει στα όριά τους και να είναι οργισμένοι εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα τεράστιο καταυλισμό αλλοδαπών επεκτείνοντας το ΚΥΤ Φυλακίου που βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ήδη δεκάδες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την διαμαρτυρία, λέγοντας πως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Η «είδηση» για το σχέδιο επέκτασης του «Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (γιατί περί αυτού πρόκειται οι «Αρχές» τους υποδέχονται) κυκλοφόρησε στον Έβρο από μία ανάρτηση στη Διαύγεια για αγορά έκτασης που συνδέεται με επέκταση των εγκαταστάσεων του κέντρου.

Οι τοπικοί φορείς αναστατώθηκαν όταν πληροφορήθηκαν με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά πολύ περισσότερο ένιωσαν πρωτοφανή οργή καθώς κυβερνητικά στελέχη τους… διαβεβαίωναν μετά την κρίση στις Καστανιές «ότι δεν πρόκειται να γίνουν στην περιοχή άλλοι καταυλισμοί αλλοδαπών», όπως τους έλεγαν χαρακτηριστικά.

«Αυτό αντιτίθεται πρώτα στη λογική. Σε μια παραμεθόριο περιοχή αυτά είναι επικίνδυνα. Αυτό που προτάχθηκε είναι ότι εθνικοί λόγοι δεν συμβάλλουν σε μια τέτοια κατασκευή», είπε στο Karfitsa.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον Έβρο Κώστας Βενετίδης.

Οι φορείς της περιοχής στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα έδειξαν πως είναι εξαγριωμένοι με την απόφαση που πληροφορήθηκαν.

«Περιμένουμε από τον κ. Μηταράκη να έρθει εδώ, να μας εξηγήσει από κοντά τι ακριβώς θέλει να κάνει», σημείωσε με νόημα ο κ. Βενετίδης, για τον υπουργό μεταναστευτικής “πολιτικής”, ο οποίος αναμένεται να ΄επισκεφθεί τον Έβρο στις 16 Ιανουαρίου.

«Ίσως θέλει να αποφορτίσει τη δική του νησιωτική περιοχή μεταφέροντας το ενδιαφέρον στον Έβρο. Μία τέτοια κατασκευή θα γίνει «κράχτης» για όσους θέλουν να έρθουν και η πρόσβαση από τα ποτάμια σύνορα είναι πιο εύκολη», συμπλήρωσε.

Ήδη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης σήκωσαν το λάβαρο των αντιδράσεων. Απειλούν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση επιμείνει στον σχεδιασμό της για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου σε τέτοιο μέγεθος.

Στο Φυλάκιο Έβρου οι ντόπιοι φοβούνται ότι αρχικά θα οδηγηθούν τουλάχιστον 1.500 λαθραίοι μετανάστες;, όμως ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. «σκεφτείτε πως αν φτάσουν 5.000 είναι όσοι ζουν σε 40 χωριά του βορείου Έβρου. Ας προσέξουν τι κάνουν».

Στον βόρειο Έβρο η οργή έχει ξεχειλίσει. «Δεν έγινε ούτε κουβέντα. Μας είχαν διαβεβαιώσει το αντίθετο και μάθαμε από τη διαύγεια το σχέδιο. Δεν πρέπει να γίνει ούτε μία δομή όχι μόνον στον Έβρο, αλλά σε όλη τη Θράκη», είπε ο κ. Βενετίδης.

«Ο κόσμος έχει αγριέψει», λέει από την πλευρά του στην Karfitsa ο πρώην πρόεδρος του Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης. «Το μεταναστευτικό στον Έβρο δεν είναι ζήτημα των τελευταίων χρόνων. Το μεταναστευτικό εδώ και 20 χρόνια ταλανίζει τον Έβρο, όταν δεν υπήρχε πουθενά αλλού», ανέφερε. Οι ακρίτες των συνόρων βλέπουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και θυμούνται τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. «Αν γίνει αυτό θα είναι καταστροφή για τη Θράκη και ειδικά για τον Έβρο», σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης.

Εξοργισμένοι και οι καταστηματάρχες εστίασης Ορεστιάδας

«H Ένωση Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης – Αναψυχής και Διασκέδασης Δήμου Ορεστιάδας καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επέκταση της δομής φιλοξενίας του ΚΥΤ Φυλακίου.

Η όλη διαδικασία που κινήθηκε αιφνιδίως από το αρμόδιο Υπουργείο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την βιασύνη του Υπουργείου να μη υπάρξει χρόνος αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και συνάμα την προχειρότητα που αντιμετωπίζει ένα υψίστης εθνικής σημασίας θέμα σε μία ακριτική περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες.

Εμείς ως μέλη και παράγοντες του Τόπου αυτού, φωνάζουμε όπως και όλη η τοπική κοινωνία για να ακουστεί η φωνή μας πολύ μακριά και να φτάσει στα αυτιά των ιθυνόντων.

Καταγγέλλουμε αυτή την άκρως απαράδεκτη απόφαση, η οποία δεν θα δώσει κανένα ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία. Αντιθέτως θα επιδεινώσει και άλλο την δύσκολη κατάσταση που ζούμε ως ακρίτες εδώ στα σύνορα.

Δεν θέλουμε τέτοιο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Διατρανώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέση μας και

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ

pronews.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος