ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός για τη γρίπη εν μέσω πανδημίας – Τι λένε οι ειδικοί

«Είναι αδύνατον να διαγνώσουμε με βάση την κλινική εικόνα, εάν θα πρόκειται για τον SARS-CoV-2 ή για τον ιό της γρίπης. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει έγκαιρα ο εμβολιασμός», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

Το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστεί έγκαιρα ο πληθυσμός εν μέσω πανδημίας για τη γρίπη εξήγησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Οπως αναφέρει το in.gr, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι είναι αδύνατον να διαφοροδιαγνώσουμε με βάση την κλινική εικόνα, εάν θα πρόκειται για τον κοροναϊό ή για τον ιό της γρίπης. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει έγκαιρα ο εμβολιασμός.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ακόμα ότι μπορεί να μην βοηθά το εμβόλιο για τον κοροναϊό αλλά θα επιτρέπει να εξαιρεθεί να νοσήσει κάποιος από τον ιό της γρίπης και επεσήμανε πως τα προστατευτικά μέτρα του προηγούμενου διαστήματος, μείωσαν την περίοδο πανδημίας της γρίπης κατά έξι εβδομάδες.

«Τα προστατευτικά μέτρα που ενστερνίστηκε στο σύνολό της η ανθρωπότητα είχαν και ως αποτέλεσμα να μειωθεί η περίοδος της πανδημίας της γρίπης κατά έξι εβδομάδες. Επομένως βλέπουμε ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία συζητάμε τώρα τους τελευταίους μήνες, έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων ή με αερόλυμα», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Τούντας εξήγησε ότι με το εμβόλιο μπορεί να αποφευχθεί η συννοσηρότητα, δηλαδή κάποιος με γρίπη να κολλήσει και κοροναϊό.

«Όταν ο ασθενής θα έχει τη γρίπη, θα είναι εξασθενημένο το αμυντικό του σύστημα, επιβαρυμένο το αναπνευστικό του σύστημα και άρα αν μολυνθεί (από κοροναϊό) θα έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά», τόνισε ο καθηγητής.

Επεσήμανε επίσης, ότι μέχρι πρόσφατα, η οδηγία για το εμβόλιο της γρίπης ήταν ότι πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα άνω των 60 αλλά κατά τη γνώμη του χρειάζεται αναθεώρηση ώστε «να επεκταθεί προς τα κάτω το όριο ηλικίας.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι είναι πολύ θετικό ότι φέτος η χώρα έχει προμηθευτεί ένα εκατομμύριο περισσότερα εμβόλια από πέρσι και πως εκτός από τις συστάσεις για εμβολιασμό με βάση την ηλικία και τις νοσηρότητες, απαιτείται να εμβολιαστεί το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού της Ελλάδας.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος