ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένας «ιαπωνικός κήπος» στη Ροδόπη – Το Δάσος της Μαύρης Πεύκης. Ντίνος Χαριτόπουλος, δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών : «Ανάχωμα» για τον χρυσό η προστασία της Μαύρης Πεύκης

Στα 150 μέτρα από τη θάλασσα των Πετρωτών της Ροδόπης, βρίσκεται, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ένας Ιαπωνικός κήπος, με τα δικά του χαρακτηριστικά μπονζάϊ δέντρα.

Είναι το δάσος της Μαύρης Πεύκης, και διερευνάται το πώς βρέθηκε στο σημείο, που γειτνιάζει με ελαιόδεντρα, ενώ η Μαύρη Πεύκη φύεται σε υψηλά υψόμετρα άνω των 600 μέτρων από τη θάλασσα.

Το σίγουρο είναι πως οι προηγούμενες ανθρώπινες γενιές για κάποιον λόγο το συντήρησαν.

Σύμφωνα με τον διατελέσαντα αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος, Ιωάννη Ισπικούδη -ο οποίος κατάγεται από τη Μεσσούνη Ροδόπης- οι κορμοί της Μαύρης Πεύκης χρησιμοποιούνταν για υποστυλώματα σε ορυχεία και λατομεία, καθώς το ξύλο δε σάπιζε.

Ένας άλλος λόγος είναι πως το δάσος της Μαύρης Πεύκης χρησιμοποιούνταν για βοσκή από τους κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν εκεί τις μονάδες τους. Οπότε γινόταν καθαρισμός από τα γιδοπρόβατα σε όλους τους «ανταγωνιστές» -πουρνάρι και βελανιδιά-, οι οποίοι πίνουν το λιγοστό νερό και αφήνουν σε υποανάπτυκτη κατάσταση τη Μαύρη Πεύκη.

Η μορφή της και το σχήμα της είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα -ομπρελοειδές σχήμα και ανάπτυξη κλαδιών σε πλάτος και όχι κορυφή.

Τα μεγέθη μπορεί να ποικίλουν, από δέντρα δύο και τριών μέτρων μέχρι και τη νάνο-μαύρη πεύκη.

Η μοναδικότητά της έχει κάνει εδώ και χρόνια τις Διευθύνσεις Δασών Ροδόπης-Έβρου, σε συνεργασία με καθηγητές Πανεπιστημίων να ζητούν να αναγνωριστεί ως μνημείο της Φύσης.

Άμεσα θα πρέπει να γίνουν εργασίες αποψίλωσης και να φύγει το εύφλεκτο πουρνάρι και η δρυς, καθώς «κόβουν την ανάσα» στο δάσος και εγκυμονούν, ειδικά το πουρνάρι, κίνδυνο να καεί η Μαύρη Πεύκη. Το πουρνάρι θα ξαναβγεί, αλλά η Μαύρη Πεύκη θα χαθεί.

Οι καθηγητές προτείνουν ως «εργάτες» για αυτή τη δουλειά τα κοπάδια γιδοπροβάτων, κάτι που γίνεται ήδη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το δεύτερο βήμα για την προστασία της Μαύρης Πεύκης θα πρέπει να είναι μια μικρότερης έκτασης αναγνώριση της περιοχής ως ιδιαίτερου κάλλους, και αργότερα ως γεωλογικού πάρκου, ίσως και από την UNESCO, με ορίζοντα οικοτουριστικής ανάπτυξης.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται και οι τοπικές ετικέτες προϊόντων κυρίως των τυροκομικών -ποιος άλλωστε δε γνωρίζει τα τυροκομικά του κύκλωπα Πολύφημου και το κρασί της Μαρώνειας των Κικόνων;

Χρέος και της σημερινής γενιάς είναι να προστατεύσει το δάσος της Μαύρης Πεύκης, όπως και οι παλιότερες, και να το παραδώσει στις επόμενες γενιές.

Ν. Χαριτόπουλος: «Ανάχωμα» για τον χρυσό η προστασία της Μαύρης Πεύκης

Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαππών, Ντίνος Χαριτόπουλος, έθεσε υπόψη της προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρας Μπακογιάννη, την προστασία της Μαύρης Πεύκης, ως επιχείρημα-«ανάχωμα» της εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού, καθώς οι εταιρείες θέλουν η Μαύρη Πεύκη να αποξηλωθεί και να τοποθετηθεί η λίμνη τελμάτων της εξορυκτικής διαδικασίας και της κυάνωσης για τη λήψη των κόκκων χρυσού.

«Μια βραδυφλεγής βόμβα, η οποία θα είναι έτοιμη να εκραγεί σε κάθε σεισμό και πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν τροπικό χαρακτήρα, είναι καταιγιστικά και έντονα», όπως έχουν δηλώσει καθηγητές πανεπιστημίου για το θέμα.

Ο κ. Χαριτόπουλος δήλωσε ότι συνδράμει την προσπάθεια των καθηγητών για την προστασία και ανάδειξη της Μαύρης Πεύκης. Ήδη, έχει αποστείλει εδώ και καιρό προτάσεις στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση. Ανέφερε δε πως θα επικοινωνήσει και με τη Διεύθυνση Δασών και την Αποκεντρωμένη διοίκηση για την άδεια καθαρισμού του δάσους ώστε να «αναπνεύσει».

Ο κ. Χαριτόπουλος θα συναντηθεί άμεσα με τον κ. Ισπικούδη στη Θεσσαλονίκη για να καταρτίσουν ένα πλάνο δράσεων για την προστασία και ανάδειξη της Μαύρης Πεύκης.

ERT Komotinis/BM

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος