ΥΓΕΙΑ

Ένας στους δέκα εφήβους καπνίζει ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τι δείχνει νέα έρευνα για τις καπνιστικές συνήθειες των εφήβων στις ΗΠΑ. Πόσο καπνίζουν οι έφηβοι και ποια ηλεκτρονικά τσιγάρα προτιμούν.

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ανησυχητικό βαθμό, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) της χώρας, περίπου 2,55 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίων και λυκείων ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2022.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 9,4% του συνόλου των μαθητών ηλικίας 11-18 ετών στις ΗΠΑ ή πιο αναλυτικά:

  • Στο 3,3% των μαθητών του Γυμνασίου και
  • Στο 14,1% των μαθητών του Λυκείου

«Η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι οι νέοι εξακολουθούν να προσελκύονται και να εθίζονται σε μια αυξανόμενη ποικιλία ηλεκτρονικών τσιγάρων που παρέχουν νικοτίνη με γεύσεις», δήλωσε η Dr. Deirdre Lawrence Kittner, διευθύντρια του Γραφείου για το Κάπνισμα & την Υγεία των CDC. «Έχει ζωτική σημασία να συνεργαστούμε για να εμποδίσουμε τους νέους μας να αρχίσουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε προϊόν καπνού, ακόμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε όλους τους νέους που τα χρησιμοποιούν, να διακόψουν τη χρήση τους».

Η έρευνα

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την αμερικανική εθνική έρευνα για τις καπνιστικές συνήθειες των νέων. Διεξήχθη μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 31 Μαΐου 2022, σε μαθητές από την 6η έως την 12η τάξη. Οι τάξεις αυτές αντιστοιχούν στις ηλικίες 11-18 ετών και από την Α’ Γυμνασίου έως την Γ’ Λυκείου.

Συνολικά, συμμετείχαν 28.291 μαθητές από 341 σχολεία από όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, την οποία εκδίδουν τα CDC.

Τα ευρήματα

Μεταξύ των μαθητών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, το 42,3% ανέφεραν «συχνή χρήση». Η χρήση ορίσθηκε ως συχνή όταν ήταν τουλάχιστον 20 φορές στη διάρκεια των 30 τελευταίων ημερών. Το προαναφερθέν ποσοστό ανά ηλικιακή ομάδα ήταν:

  • 20,8% στους μαθητές Γυμνασίου
  • 46% στους μαθητές Λυκείου

Καθημερινή χρήση, εξ άλλου, ανέφερε το 27,6% των μαθητών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ανά ηλικία το ποσοστό ήταν:

  • 11,7% στους μαθητές του Γυμνασίου
  • 30,1% στους μαθητές του Λυκείου

Το είδος των συσκευών που είπαν ότι χρησιμοποιούν συχνότερα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσεως (disposables). Τα ανέφεραν περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Το 85% των μαθητών που κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, είπαν ακόμα ότι προτιμούν τα τσιγάρα με γεύσεις. Πρώτα στις προτιμήσεις τους ήταν τα τσιγάρα με γεύσεις φρούτων (69,1%). Ακολουθούσαν εκείνα με γεύση καραμέλα ή γλυκά (38,3%) και μέντα (29,4%)

Το πιο δημοφιλές προϊόν καπνού

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι μία ιδιαίτερα εθιστική ουσία που μπορεί να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων, γράφουν.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν από το 2014 το πιο δημοφιλές προϊόν καπνού μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ, προσθέτουν.

«Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους εφήβους στις ΗΠΑ παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα», δήλωσε ο Dr. Brian King, διευθυντής του Κέντρου για τα Προϊόντα Καπνού της FDA. «Η προστασία των νέων από τους κινδύνους των προϊόντων καπνού παραμένει μία από τις κύριες προτεραιότητες της FDA».

Φωτογραφία: iStock

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ipa-enas-stous-deka-efivous-kapnizei-ilektronika-tsigara/159495/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος