ΔΙΕΘΝΗ

Εντοπίστηκε η πηγή των γεωμαγνητικών καταιγίδων

Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου είναι ανάμεσα στα άλλα αυτό που προκαλεί τις εκρήξεις στο μητρικό μας άστρο από τις οποίες εκτοξεύονται κολοσσιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων τα οποία όταν φτάνουν στη Γη προκαλούν φαινόμενα όπως το σέλας αλλά τις γεωμαγνητικές καταιγίδες όπως αυτή που έπληξε τη Γη πριν από λίγες μέρες. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το ηλιακό μαγνητικό πεδίο δημιουργείται σε βάθος 210 χιλιάδων χλμ. κάτω από την επιφάνεια του Ήλιου.

Μια νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως αυτή την πεποίθηση αναφέροντας ότι το μαγνητικό πεδίου του μητρικού μας άστρου σχετικά κοντά στην επιφάνεια του σε απόσταση 32 χιλιάδων χλμ. από αυτή. Εκτός από την παροχή πληροφοριών για τις δυναμικές διεργασίες του Ήλιου, τα ευρήματα μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα πρόβλεψης ηλιακών καταιγίδων και την προστασία από πιθανές ζημιές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις ραδιοεπικοινωνίες και τους τηλεπικοινωνιακούς.

Τα περισσότερα άστρα έχουν μαγνητικά πεδία που πιστεύεται ότι δημιουργούνται από την κίνηση υπερ-καυτών αερίων στο εσωτερικό τους. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου οδηγεί στον σχηματισμό των αποκαλούμενων ηλιακών κηλίδων που είναι μετατοπιζόμενες στην επιφάνεια του άστρου σκοτεινές κηλίδες οι οποίες πυροδοτούν ηλιακές εκλάμψεις που εκτοξεύουν θερμά φορτισμένα σωματίδια στο Διάστημα.«Στις περιοχές σε βάθος 5%-10% από την επιφάνεια του Ήλιου οι άνεμοι είναι τέλειοι για τη δημιουργία άφθονων μαγνητικών πεδίων μέσω μιας συναρπαστικής αστροφυσικής διαδικασίας» Τζέφρι Μπέισιλ καθηγητής, εφαρμοσμένων και υπολογιστικών μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας , ανοίγει νέα καρτέλα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει μοτίβα περιστροφικής ροής υπέρ-καυτών ιονισμένων – ηλεκτρικά φορτισμένων – αερίων (πλάσμα) μέσα στον Ήλιο.

Το δυναμό

Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από το πώς ο Ήλιος δημιουργεί το μαγνητικό του πεδίο, το ηλιακό δυναμό, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, παρέμεινε ένα άλυτο πρόβλημα στη θεωρητική φυσική. Οι ερευνητές της νέας μελέτης υποθέτουν ότι τα μοτίβα ροής είναι το κλειδί.«Εάν το πλάσμα στον Ήλιο ήταν εντελώς ακίνητο ξέρουμε ότι το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου θα αντιμετώπιζε διαδικασίες διάσπασης με την πάροδο του χρόνου και σύντομα δεν θα υπήρχαν ηλιακές κηλίδες ή άλλη ηλιακή δραστηριότητα. Ωστόσο, το πλάσμα στον Ήλιο κινείται και η κίνηση αυτή είναι σε θέση να αναγεννήσει και να διατηρήσει το μαγνητικό πεδίο του άστρου» λέει ο Ντάνιελ Λεκοάνετ, θεωρητικός φυσικός του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος