Αστυνομικά

Εορτασμός της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

Η εορτή των Αγίων Πάντων, έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ημέρα τιμής στους απόστρατους αστυνομικούς, για την επιβράβευση τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Για το σκοπό αυτό, σήμερα 27 Ιουνίου 2021, Κυριακή των Αγίων Πάντων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή , μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε δοξολογία υπέρ των αποστράτων αστυνομικών.

Ακολούθησε λιτή εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής, όπου στην έναρξη της αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ και στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ροδόπης, Ιωάννης Τσαβδαρτζής.

Στο πλαίσιο εορτασμού της σημερινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν ανάλογες εκδηλώσεις και στις έδρες των υπολοίπων Διευθύνσεων Αστυνομίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα).

 

Μήνυμα Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου για την «Ημέρα τιμής των Αποστράτων»

Η σημερινή ημέρα συνιστά μία ξεχωριστή στιγμή κάθε χρόνο για τη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Φέρει ιδιαίτερη αξία καθώς εκπέμπει μήνυμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όλους εκείνους οι οποίοι, φέροντας τη στολή του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού, αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διαμόρφωση του αναγκαίου περιβάλλοντος ασφάλειας για την πρόοδο μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας όπως είναι η Ελληνική.

Συναντάμε τη φετινή επέτειο καθώς διανύουμε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από το πλήθος αλλά και την πολυπλοκότητα των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών να διαβιούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον στην καθημερινότητά τους.

Ξεχωριστή θέση πλάι στα σημερινά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχετε όλοι εσείς στους οποίους η Ελληνική Πολιτεία έχει αφιερώσει την σημερινή ημέρα. Μέσα από τις πράξεις, την πορεία, τις συμβουλές και το ήθος σας αποτελείτε παράδειγμα αφοσίωσης, αυταπάρνησης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Η διαχρονική στήριξή σας προς τα νεότερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής του Σώματος και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών. Ταυτόχρονα συνιστά τον ισχυρό δεσμό που καθιστά συμπαγή την μεγάλη οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στον τομέα Ασφάλειας της Χώρας μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας απευθύνω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες καθώς και τη διαβεβαίωση ότι η σπουδαία παρακαταθήκη σας για την Ελληνική Αστυνομία και την Κοινωνία συνολικότερα θα συνεχίσουν να τιμώνται μέσα από την συλλογική προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μαζί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για μία Κοινωνία ασφαλή και ευημερούσα, όπως αξίζει σε όλους τους συμπολίτες μας.

 

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη για την «Ημέρα τιμής των Αποστράτων» της Ελληνικής Αστυνομίας

Η «Ημέρα τιμής των Αποστράτων» της Ελληνικής Αστυνομίας το 2021 συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια εξόδου της ελληνικής κοινωνίας από τα δεσμά της πανδημίας του κορωνοϊού και εισόδου στην κανονικότητα. Μία ιδιάζουσα συνθήκη, που όμως μπορεί να χαρακτηριστεί από τη σύνδεση του παρελθόντος, με το παρόν και το μέλλον. Ενώπιον των συγκεκριμένων συνθηκών τιμούμε σήμερα τους απόστρατους αστυνομικούς και ανακαλούμε στη μνήμη μας την ιδιαιτέρως σημαίνουσα προσφορά τους στον πολίτη και στην κοινωνία εδώ και 188 έτη.

Οι εν αποστρατεία συνάδελφοι με την εμπειρία και την υπηρεσιακή τους διαδρομή καθοδηγούν το εν ενεργεία προσωπικό και αποκαλύπτουν τη σημαίνουσα αξία της ιστορικής επαγγελματικής μνήμης. Θεμέλιος λίθος συνιστά η παράδοση του Σώματος, που χαράσσεται σε μια πορεία που έχει αρχίσει στο παρελθόν και χρειάζεται να τη συνεχίσουμε με ορθό βηματισμό στο μέλλον. Μια τέτοια προσπάθεια είναι δυνατόν να μας κάνει να αισθανθούμε τη συνέχεια της ιστορικής μας κουλτούρας, η οποία με τη σειρά της χαρακτηρίζει βαθύτερες αξίες και αρετές του αστυνομικού θεσμού.

Υπευθυνότητα, συνέπεια και αυταπάρνηση χαρακτήριζαν την πορεία της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων στοιχεία που συνεχίζουν έως σήμερα να περιγράφουν τον ύψιστοσκοπό της επιχειρησιακής και επιτελικής αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Όλοι εμείς στοχεύουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της δικής σας επιτυχημένης διαδρομής, η οποία φωτίζεται από το προσωπικό και επαγγελματικό σας ήθος, τις αξίες και την αξιόλογη προσωπικότητά σας.

Η συνένωση, λοιπόν, του χθες, του σήμερα και του αύριο έχει επιτευχθεί από τη θέση των θεμέλιων λίθων από εσάς, τους απόστρατους αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, και την προβολή του δικού μας συνολικού έργου κοινωνικής προσφοράς για προστασία και ασφάλεια. Εμείς είμαστε εδώ, παρόντες να δώσουμε με τη διατήρηση της συνέχειας, αξία και αντίκρισμα σε ό,τι μας έχετε προσφέρει εσείς, οι «υπηρεσιακοί μας πρόγονοι».

Η αναδρομή στον πολιτιστικό και υπηρεσιακό πλούτο, που μας έχετε καταλείψει, οδηγεί στην συνειδητοποίηση ότι αυτός αποτελεί την αλυσίδα που συνδέει τις γενιές των αστυνομικών, που θέτει τη βάση του αστυνομικού οικοδομήματος, που διατρανώνει την άρρηκτη συνέχεια και υπογραμμίζει την κοινή εμπειρία, τις κοινές αντιλήψεις και την κοινή συνείδηση. Η ιστορική μνήμηπραγματώνεται όχι μόνο σήμερα λεκτικά, αλλά και επί του πρακτέου μέσα από την άμεση μετάγγιση από τη μία γενιά στην άλλη στοιχεία κουλτούρας και νοοτροπίας, στοιχεία συλλογικότητας, στοιχεία σταθερότητας και βεβαιότητας μιας δημιουργικής διαχρονικής πορείας εντός του Σώματος.

Υπόβαθρο ισχυρό και θεμέλιο λίθο συνοχής του Σώματος, λοιπόν, συνιστά ο σεβασμός προς εσάς τους απόστρατους, τους ηθικούς οδηγούς μας, τους εμπνευστές μας, αλλά και η απόδοση των πρεπουσών τιμών. Η διατήρηση και η ενίσχυση της συνέχειας επιτυγχάνεται πλέον με την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι η λειτουργία μόνιμων Εκθέσεων Αστυνομικών Κειμηλίων στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας και στην Αστυνομική Ακαδημία, αλλά και η λειτουργία της κεντρικής Έκθεσης Αστυνομικών Κειμηλίων στο ισόγειο κτήριο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Χωροφυλακής, με σκοπό την παρουσίαση περιοδικών ιδιωτικών εκθέσεων συλλεκτών αποστράτων, αλλά και του μουσειακού υλικού του Σώματος.

Ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς και της πορείας των αποστράτων στο Σώμα παραχωρήθηκε χώρος στην πρώην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Χωροφυλακής για τη στέγαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας και την εξυπηρέτηση όλων των πρωτοβάθμιων Συνδέσμων αυτής. Υψηλή είναι η νοηματοδότηση, που αποδίδεται ως προς το χώρο στέγασης της ΠΟΑΣΑ τόσο για τη διασύνδεσή του με το ιστορικό παρελθόν και την ιστορική σημασία της πορείας των αποστράτων στην Ελληνική Αστυνομία, όσο και για τησυνέχεια της προσφοράς τους στο παρόν και στο μέλλον σε διαρκή συνεργασία και σύμπραξη με το εν ενεργεία προσωπικό.

Συνιστά καθήκον μας το να είμαστε συνοδοιπόροι σας στις προσπάθειές σας για ικανοποίηση των αιτημάτων σας στο διάλογό σας με την Πολιτεία.

Συνιστά χρέος μας η υποστήριξή σας για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσής σας και θα μας βρείτε δίπλα σας.

Ο συγκερασμός των εννοιών της πολιτιστικής συνέχειας, της μνήμης, της ανάμνησης και των ηθικών προτύπων του παρελθόντος, αναδεικνύουν σε εμάς σήμερα την αξία του παρελθόντος και της εμπειρίας των προκατόχων μας συναδέλφωνΓια την προσφορά αυτή των αποστράτων στην κοινωνία, στους πολίτες και στην Πολιτεία:

-Οφείλουμε ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ

-Οφείλουμε να μην ξεχνάμε, αλλά να σεβόμαστε και να στηρίζουμε.

-Οφείλουμε να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές και αναγνώριση.

 

Ως Αρχηγός του Σώματος καλώ κάθε αστυνομικό να διαφυλάττει την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, που έχει κληροδοτηθεί από τους απόστρατους συναδέλφους στην Αστυνομική Οικογένεια, και να την χρησιμοποιεί ως πυξίδα ζωής προσωπικής και επαγγελματικής. Ας είμαστε οι θεματοφύλακες της συνέχειας, λειτουργώντας με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό για τη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Με όραμα θέτουμε υψηλούς στόχους και συνεχίζουμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη ως προς το έργο μας. Με αυτοπεποίθηση και προσεκτικό βηματισμό διατηρούμε τη σκυτάλη της ιστορικής συνέχειας του Σώματος. Χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας τιμώντας το παρελθόν, το οποίο συνιστά την εγγύηση του μέλλοντος, τιμώντας τη γενναιότητα των πράξεων και των αποφάσεων όσων ψηλά έχουν διατηρήσει τον αστυνομικό θεσμό.

Σας ευχαριστούμε !

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος