ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα Θέρμανσης: Ο νέος χάρτης (φωτο)

Να μοιράσει τους πόρους που διατίθενται μέσω του Επιδόματος Θέρμανσης πιο δίκαια και με μεγαλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα φιλοδοξεί το υπ. Οικονομικών με νέο σύστημα επιδότησης θέρμανσης, που βασίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει στις παλαιότερες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, όπου η καταβολή επιδόματος προϋποθέτει συμφωνία όλων των ιδιοκτητών για αγορά  πετρελαίου. Εκεί θα πρέπει όλοι να «βγάλουν» το πορτοφόλι κάτι που είναι δύσκολο λόγω φτώχειας και φυγής πολλών από την επιλογή του πετρελαίου.

Πώς καθιερώθηκε το μέτρο του επιδόματος

Σημειώνεται ότι το μέτρο του επιδόματος καθιερώθηκε μετά τις μεγάλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που έγινε ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο κίνησης αλλά οδήγησε πολλά νοικοκυριά σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Βασίστηκε, δε, σε  Γεωγραφικές Ζώνες, με βάση τις οποίες υπολογιζόταν το επίδομα στους δικαιούχους.

Επειδή όμως το σύστημα με τις Ζώνες είχε πολλές αδικίες ομάδα μετεωρολόγων, υπό το Μ. Αναδρανιστάκη συνέλλεξε στοιχεία από 200.000 σημεία της Επικράτειας και διαμόρφωσε ένα χάρτη θερμοκρασιών βάσει του οποίου πλέον θα γίνονται οι κατανομές.

Πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης

Έτσι, λαμβάνοντας ως θερμοκρασία αναφοράς τους 15,5 βαθμούς, που είναι η ανεκτή θερμοκρασία δωματίου άνευ θέρμανσης, υπολογίστηκε σε  200.000 σημεία ποια είναι η θερμοκρασιακή απόκλιση προς τα κάτω ανά ημέρα κι έτσι προέκυψαν οι “βαθμοημέρες”.

Να σημειωθεί ότι οι “βαθμοημέρες” διαφέρουν ακόμα κι εντός του ίδιου Νομού όπως φαίνεται στο χάρτη. Έτσι με το πιο κόκκινο χρώμα να αποδεικνύει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, άρα και την ανάγκη υψηλότερης επιδότησης.

Έτσι περιοχές της Νότιας Ελλάδας ή των νησιών (τα ορεινά της Κρήτης) που μέχρι τώρα τώρα αντιμετωπίζονταν σχεδόν ως… θερινοί προορισμοί μπαίνουν στο πλαίσιο στήριξης που έχουν χειμερινοί «προορισμοί».

Το επίδομα, πάντως, που θα λαμβάνουν τα νοικοκυριά, θα βασιστεί σε ειδικοί συντελεστές για 13.459 περιοχές και στις  “βαθμοημέρες. Είναι προφανές ότι τα επιδόματα θα διαφέρουν ακόμα κι εντός του ίδιου Νομού. Ακόμα και στην Αττική, οι συντελεστές θα διαφοροποιούνται από τα Βόρεια στα Νότια προάστια, μοιράζοντας πιο δίκαια το επίδομα.

Πέρσι, ήταν 110 ευρώ οριζόντια είτε ο δικαιούχος έμενε στους Θρακομακεδόνες είτε στο κέντρο της Αθήνας. Φέτος το πράγμα αλλάζει κι ενώ ο κάτοικος των Θρακομακεδόνων υπολογίζεται να πάρει γύρω στα 165 ευρώ, ο κάτοικος των Νοτίων προαστίων θα περιοριστεί σε περίπου 93 ευρώ.

Ποια στοιχεία δεν αλλάζουν

Αυτό που δεν αλλάζει είναι το ελάχιστο επίδομα, που παραμένει στα 80 ευρώ, ενώ αντιθέτως το “ταβάνι” τοποθετείται γύρω στα 600 με 700 ευρώ, για τους ορεινούς όγκους, όταν πέρσι δεν μπορούσε να ξεπεράσει τα 350 ευρώ.

Επίσης και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αλλάζουν, όπως δεν αλλάζει και η υποχρέωση να υποβληθούν τα παραστατικά αγοράς καύσιμης ύλης, με εξαίρεση τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε μηνιαία βάση.

Για όσους λάβουν επίδομα θέρμανσης, παραμένει η υποχρέωση αγοράς καυσίμου- είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου είτε υγραερίου είτε ξύλων και πέλετ για τις ορεινές περιοχές- διπλάσιας τουλάχιστον αξίας.

Πηγή: Γιώργος Αλεξάκης, Reporter.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος