Αυτό επισημαίνει σε όλους τους τόνους καθημερινά πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη, αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών Χ. Θεοχάρη, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς όμως να διασαλευτεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Το οικονομικό επιτελείο, μάλιστα, ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, ειδι- κά αυτός του πλεονάσματος για 1,1% του ΑΕΠ φέτος, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θυσιαστούν στον βωμό των όποιων επιδομάτων, όχι μόνο για τυχόν νέες κίτρινες κάρτες από την Ε.Ε. και συστάσεις εν όψει της επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας από τις αρχές του 2024, αλλά κυρίως για να μην αμφισβητηθεί ξανά από τις αγορές η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, ειδικά στην παρούσα φάση μετά τις αναβαθμίσεις και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν με νόημα ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν θέλει σε καμία περίπτωση απλά να «γίνει αρεστή» και την ίδια ώρα να «τινάζει» ουσιαστικά στον αέρα τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών επί σειρά ετών, που σήμερα έχουν ανταμειφθεί από τη διεθνή αναγνώριση των θετικών αποτελεσμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνη- ση δεν θα βάλει ούτε σε αυτή τη φάση το πολιτικό όφελος πάνω από το συμφέρον της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

200 – 250 ευρώ το ύψος

Παρά την αδιαπραγμάτευτη αυτή θέση της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί, με βάση και τα μηνύματα που λαμβάνει ήδη από το σκέλος των εσόδων, ότι τελικά θα καταστεί δυνατόν στο τέλος του τρέχοντος έτους να δοθεί για την επιταγή ακρίβειας ποσό ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, που αναλογεί σε 200 ευρώ, στην καλύτερη δε περίπτωση 250 ευρώ, σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτο- μα με αναπηρία, καθώς και σε μη επιδοτούμενους ανέργους.

Ποιοι θα τη χάσουν

Την εν λόγω επιταγή φαίνεται ότι χάνουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή περίπου 225.000 νοικοκυριά, καθώς το ποσό που θα λάβουν στο τέλος του έτους θα είναι αυξημένο κατά 8%, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.