ΥΓΕΙΑ

Εποχική γρίπη: 8 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνεις στο μυαλό σου

Sick exhausted girl in scarf is lying in bed wrapped in blanket. Young woman with fever and headache is measuring temperature with thermometer, treated at home. Winter cold and flu concept.
Όποιος έχει περάσει έστω και μία φορά εποχική γρίπη, ξέρει πόσο έντονη ασθένεια μπορεί να είναι. Το πιο πιθανό είναι ότι μερικές από τις συμβουλές που ακούμε από φίλους και οικογένεια για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση της γρίπης είναι λάθος.

Φαίνεται να υπάρχει σημαντική έλλειψη παραπληροφόρησης και πληθώρα κακών συμβουλών όσον αφορά την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ακολουθούν 8 συνήθεις μύθοι για την εποχική γρίπη.

1. ΜΥΘΟΣ: Μπορείς να κολλήσεις τη γρίπη από το αντιγριπικό εμβόλιο

Το εμβόλιο της γρίπης παράγεται από έναν απενεργοποιημένο ιό που δεν μπορεί να μεταδώσει λοίμωξη. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, θα ασθενούσαν ούτως ή άλλως. Χρειάζονται μία ή δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει ουσιαστικά η προστασία που παρέχει το εμβόλιο. Αλλά πολλοί υποθέτουν λανθασμένα ότι επειδή αρρώστησαν μετά το εμβόλιο, αυτό ήταν που προκάλεσε την ασθένειά τους.

2. ΜΥΘΟΣ: Οι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που έχουν χρόνιες ασθένειες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αλλά όλοι -ακόμη και οι υγιείς- μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης για όλους ηλικίας άνω των 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών.

3. ΜΥΘΟΣ: Το να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να προστατευτείτε από τη γρίπη

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε κατά τη διάρκεια της γρίπης εκτός από τον εμβολιασμό. Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν γρίπη, πλένετε συχνά τα χέρια σας και μιλήστε με τον γιατρό σας για να πάρετε αντιιικά φάρμακα εάν κολλήσετε γρίπη προτού εμβολιαστείτε.

4. ΜΥΘΟΣ: Δεν μπορείτε να εξαπλώσετε τη γρίπη εάν αισθάνεστε καλά

Στην πραγματικότητα, το 20% έως το 30% των ατόμων που μεταφέρουν τον ιό της γρίπης δεν έχουν συμπτώματα.

5. ΜΥΘΟΣ: Δεν χρειάζεται να κάνετε εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο

Ο ιός της γρίπης αλλάζει (μεταλλάσσεται) κάθε χρόνο. Έτσι, το να εμβολιάζεστε κάθε χρόνο είναι σημαντικό για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ανοσία στα στελέχη που είναι πιθανότερο να κυκλοφορούν κάθε χρόνο.

6. ΜΥΘΟΣ: Μπορείς να κολλήσεις την εποχική γρίπη με το να βγείτε έξω σε κρύο καιρό χωρίς παλτό, με βρεγμένα μαλλιά ή αν καθίσετε σε ρεύμα αέρα

Ο μόνος τρόπος για την πρόληψη της γρίπης είναι η έκθεση στον ιό της γρίπης. Η εποχική γρίπη συμπίπτει με τον κρύο καιρό. Έτσι, πολλοί συσχετίζουν συχνά την εποχική γρίπη με ένα κρύο, ξηρό περιβάλλον. Αλλά δεν σχετίζονται.

7. ΜΥΘΟΣ: Στο κρυολόγημα πρέπει να τρως καλά και στον πυρετό να μην τρως τίποτα

Εάν έχετε γρίπη (ή κρυολόγημα) και πυρετό, χρειάζεστε περισσότερα υγρά. Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσετε ή να μειώσετε τις ποσότητες που τρώτε. Αν και μπορεί να μην έχετε όρεξη, δεν θα πετύχετε τίποτα με το να μην τρώτε. Η κακή διατροφή δεν θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερα.

8. ΜΥΘΟΣ: Εάν έχετε υψηλό πυρετό από γρίπη που διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά λειτουργούν καλά κατά των βακτηρίων, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά για μια ιογενή λοίμωξη όπως η εποχική γρίπη. Ωστόσο, μερικοί αναπτύσσουν μια βακτηριακή λοίμωξη ως επιπλοκή της γρίπης, οπότε μπορεί να είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας που θα σας συμβουλεύσει υπεύθυνα.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

https://www.iatropedia.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος