ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να μην πατάς ξυπόλυτος στο μπάνιο!

Female legs at the shower, flowing water, standing modern shower cabin
Ίσως νομίζετε ότι το μπάνιο είναι ένα μέρος που απλά ξεπλένουμε το σώμα από τη βρωμιά της ημέρας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ένα απροσδόκητο πρόβλημα που κρύβεται στο μπάνιο.

“Μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν συχνά να αποκτηθούν στο μπάνιο”, λέει δρ. Emily McKenzie, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι μύκητες ζουν σε ένα ζεστό, υγρό, σκοτεινό περιβάλλον. Το πόδι του αθλητή είναι μια κοινή λοίμωξη που κολλάει κανείς από το πάτωμα του μπάνιου. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ιοί κονδυλωμάτων και HPV!

Η πιο σοβαρή κοινή λοίμωξη που μπορείτε να κολλήσετε στο μπάνιο είναι ο MRSA, δηλαδή ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκος aureus. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αποστήματα στο δέρμα που απαιτούν θεραπεία με αντιβιοτικά ή χειρουργική αποστράγγιση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να κολλήσετε κάτι από το πάτωμα του μπάνιου είναι να απολυμάνετε σχολαστικά το πάτωμα και οποιοδήποτε άλλο πλακίδιο που μπορείτε να πατήσετε πριν μπείτε.

Εναλλακτικά, φροντίστε να μην πατάτε ΠΟΤΕ ξυπόλυτοι στο μπάνιο. Να φοράτε ΠΑΝΤΑ σαγιονάρες για προστασία από την άμεση επαφή με οποιονδήποτε οργανισμό.

Επίσης, λάβετε υπόψη την κατάσταση των ποδιών σας. Άτομα που έχουν κοψίματα, φουσκάλες ή άλλες πληγές στα πόδια τους είναι πιο πιθανό να πάθουν κάποια λοίμωξη στο μπάνιο. Επιπλέον, τα άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα είναι πιθανότερο να πάθουν μια λοίμωξη και είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να την καταπολεμήσουν αποτελεσματικά.

  • Εάν προσέξετε ένα κοκκινωπό, με φαγούρα, φολιδωτό εξάνθημα γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών σας, πιθανότατα έχετε μυκητίαση που είναι γνωστή ως πόδι του αθλητή.
  • Το λευκό και υγρό δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών είναι επίσης ένα σημάδι μυκητιασικής λοίμωξης.
  • Η μόλυνση με βακτήρια, όπως ο MRSA, συνήθως εμφανίζεται με κόκκινα, ευερέθιστα εξογκώματα που περιέχουν ένα πυώδες υλικό. Μια μόλυνση με HPV θα προκαλούσε ανάπτυξη κονδυλωμάτων.

Τα καλά νέα είναι ότι οι μολύνσεις των ποδιών και των μυκήτων του αθλητή θεραπεύονται εύκολα είτε με απλά φάρμακα είτε με αντιβιοτικά. Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό για κονδυλώματα, εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται ή η κατάσταση φαίνεται να εξαπλώνεται. Επιπλέον, εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πυρετό ή ρίγη σε συνδυασμό με την δερματική σας νόσο, θα πρέπει να πάτε σίγουρα σε γιατρό.

Πηγή: https://healthcare.utah.edu

https://www.iatropedia.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος