ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να οδηγούν τα κουνούπια στην αυτοκτονία

Η επιστημονική κοινότητα έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια της από την μια πλευρά να βρει νέες αποτελεσματικές θεραπείες σε ασθένειες που μεταφέρουν στους ανθρώπους τα κουνούπια και από την άλλη πλευρά να εμποδίζει τα κουνούπια να μας μολύνουν. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι μείωσης των πληθυσμών του κουνουπιών ή/και εξουδετέρωσης της μετάδοσης των ασθενειών στον άνθρωπο.

Η τελευταία τέτοια προσπάθεια έρχεται από την Σουηδική νεοφυή εταιρεία Molecular Attraction. Οι ερευνητές της εταιρείας απομόνωσαν ένα μόριο που είναι γνωστό ως HMBPP το οποίο υπάρχει σε αίμα μολυσμένο από τον παράσιτο της ελονοσίας. Το μόριο αυτό απελευθερώνει μια οσμή που έλκει τα κουνούπια και τα διεγείρει με τρόπο τέτοιο ώστε να πίνουν περισσότερο αίμα.

«Όπως φαίνεται το HMBPP μπορεί να υποχρεώσει τα κουνούπια να πιούν οτιδήποτε αρκεί να διαθέτουν το κατάλληλο pH (οξύτητα)» αναφέρει ο Λεκ Ιγκνάτοβιτς διευθύνων σύμβουλος της Molecular Attraction.  Οι ερευνητές της εταιρείας δημιούργησαν ένα χυμό παντζαριού το οποίο είχαν αναμίξει με το HMBPP και τοξίνες που προέρχονταν από φυτά. Στα πειράματα που έγιναν τα κουνούπια έπιναν με ευχαρίστηση το ρόφημα και λίγο μετά πέθαιναν.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του HMBPP είναι ότι δεν ελκύει άλλα έντομα ή άλλα είδη γενικότερα. Μπορούμε λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα μέσο με το οποίο θα πείθουμε τα κουνούπια να καταναλώνουν τοξίνες» αναφέρει ο Ιγκνάτοβιτς. Αν οι πληθυσμοί των κουνουπιών μειώνονται μέσω της… αυτοκτονίας τους θα περιοριστούν και οι μαζικοί ψεκασμοί χημικών ουσιών εξόντωσης κουνουπιών που μολύνουν το περιβάλλον και είναι επικίνδυνα τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και οι βιοσφαίρες και τα οικοσυστήματα τα οποία έρχονται σε επαφή με αυτά τα χημικά.

https://www.naftemporiki.gr/story/1790727/ereunites-brikan-tropo-na-odigoun-ta-kounoupia-stin-autoktonia

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος