ΔΙΑΦΟΡΑ

Ερώτηση της Ν. Γκαρά για το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων στον Έβρο

Ερώτηση στη Βουλή για να σταματήσει το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια του Βορείου Έβρου, κατέθεσε η Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως μέχρι σήμερα οι πληροφορίες για το κλείσιμο του υποκαταστήματος στα Δίκαια δεν έχουν διαψευστεί από κανέναν, και διερωτάται γιατί η Κυβέρνηση επιτρέπει να διακοπεί η λειτουργία υποκαταστημάτων και υπηρεσιών που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες κατοίκους στα Δίκαια του Βόρειου Έβρου: αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους. Και όλο αυτό, μάλιστα, να γίνεται εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα, συμπληρώνει, πως είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να επιτρέπει να υλοποιούνται τέτοιες αποφάσεις σε νευραλγικές περιοχές της ελληνικής επαρχίας, όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Αποφάσεις που όχι απλά ζημιώνουν την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους, αλλά οδηγούν και σε εγκατάλειψη της υπαίθρου και σε ερημοποίηση ακριτικών περιοχών όπως ο Βόρειος Έβρος.

Παράλληλα η κα Γκαρά τονίζει πως το κλείσιμο του τραπεζικού υποκαταστήματος στα Δίκαια, θα αναγκάσει τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής να μετακινούνται καθημερινά σε άλλη περιοχή για να μπορούν να εξυπηρετούνται, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και πρόσθετα κόστη.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει πως τον τελευταίο 1 χρόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ιδιαίτερα στο Βόρειο τμήμα της, παρατηρείται μία έντονη αποψίλωση από κρίσιμες υπηρεσίες, με αρκετά υποκαταστήματα ή ΑΤΜ Τραπεζών να κλείνουν, με υπηρεσίες του ΙΚΑ να καταργούνται και υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ να υποβαθμίζονται.

Τέλος, η κα Γκαρά ζητά να μάθει αν αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της ΝΔ η ανάσχεση αυτής της πορείας υποβάθμισης και αποψίλωσης του Βορείου Έβρου και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα αντιμετωπίσει αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις, σε αυτόν τον νευραλγικό χώρο της ελληνικής επικράτειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Απρόσκοπτη λειτουργία Υποκαταστημάτων Τραπεζών στον Βόρειο Έβρο»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ενέργειες που έρχονται ευθέως ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, επιλέγοντας είτε να μειώνουν τις μέρες και ώρες λειτουργίας των υποκαταστημάτων τους είτε να προχωρούν στην πλήρη κατάργησή τους.

Αυτού του είδους οι απαράδεκτες κινήσεις από μεριάς τραπεζών τείνουν να γίνουν κανόνας στην ελληνική επαρχία. Πιο συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παρατηρείται μαζικό κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων, ιδιαίτερα στην νευραλγική περιοχή του Βορείου Έβρου, σε πόλεις και χωριά νευραλγικής σημασίας για την ανθρωπογεωγραφία στην περιοχή όπως το Διδυμότειχο, το Σουφλί, τους Μεταξάδες ή το ΑΤΜ στον Πεντάλοφο.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ ενώ, θεωρητικά, δηλώνει ότι «κόπτεται» και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ελληνικής υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών, στην πράξη φαίνεται πως ουδόλως την απασχολούν αυτές οι τόσο αρνητικές εξελίξεις για περιοχές όπως ο Έβρος.

Να υπενθυμίσω πως ειδικά στον Βόρειο Έβρο το τελευταίο διάστημα όχι απλά κλείνουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα το ένα πίσω από το άλλο, αλλά προχωρά και η κατάργηση υπηρεσιών σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ενώ είχαμε και την υποβάθμιση της λειτουργίας υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν διαψευστεί αναφέρουν πως επίκειται λουκέτο και στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στα Δίκαια του Βορείου Έβρου.

Πρόκειται για ένα υποκατάστημα που εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, κυρίως αγρότες, επαγγελματίες και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ειδικά για τους τελευταίους γίνεται κατανοητό πως η δεδομένη από μεριάς τους δυσκολία να ανταποκριθούν στις διαδικτυακές συναλλαγές, καθιστά το συγκεκριμένο υποκατάστημα ως το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησής τους.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως το εν λόγω τραπεζικό υποκατάστημα είναι το μοναδικό εκτός αστικού ιστού σε όλο τον Βόρειο και Κεντρικό Έβρο, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της ζωτικής σημασίας που αυτό έχει για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην περιοχή.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον θέλει να είναι συνεπής με αυτά που διακηρύττει, περί ενίσχυσης και ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών της χώρας, θα πρέπει άμεσα να παρέμβει και να σταματήσει αυτό το χωρίς λογική, κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια του Βορείου Έβρου.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Σε ποίες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην προχωρήσει το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου;

– Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η διακοπή της πορείας αποψίλωσης από κρίσιμες υπηρεσίες (υποκαταστήματα τραπεζών, υπηρεσίες ΙΚΑ, υποκαταστήματα ΕΛΤΑ κλπ) που παρατηρείται στον Έβρο τον τελευταίο έναν χρόνο, ιδιαίτερα στο Βόρειο τμήμα του Νομού;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Γκαρά Αναστασία

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος