ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρ. Στυλιανίδης: “Μετατρέπουμε την οικονομική κρίση σε αναμόρφωση του παραγωγικού μας μοντέλου”

“Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία. Την πολιτική κρίση την μετεξελίξαμε σε αποτελεσματική Συνταγματική Αναθεώρηση. Την οικονομική κρίση σε αναμόρφωση του παραγωγικού μας μοντέλου. Την υγειονομική κρίση σε ισχυρό κοινωνικό κράτος, και την εθνική κρίση σε θωράκιση της Ελλάδας”.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ολόκληρη η ομιλία:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό μετάβασης σε μια καινούργια πραγματικότητα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή και πολυεπίπεδη κρίση. Μόλις ο λαός μας βγήκε πληγωμένος αλλά όρθιος, από την μεγαλύτερη μεταπολεμικά οικονομική κρίση, βρίσκεται αντιμέτωπος ήδη με μια υγειονομική κρίση, που έχει λάβει τη διάσταση παγκόσμιας πανδημίας και βέβαια με μια κλιμακούμενη εθνική κρίση που προκαλείται από την αλλαζονική και απαράδεκτα επιθετική νεοοθωμανική πολιτική της Τουρκίας. Ωστόσο κάθε κρίση εμπεριέχει μέσα της, κατά τα διδάγματα της ιστορίας, και μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία έχουμε χρέος να τη διακρίνουμε και να την αξιοποιήσουμε, διότι όσο υπάρχει ελπίδα, έχει νόημα και η πολιτική. Η ευκαιρία αυτή κατά τη γνώμη μου είναι η επιδίωξη της Εθνικής Συνεννόησης, της Εθνικής Ενότητας, της Εθνικής και Κοινωνικής Αφύπνισης. Οι άγονες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος δεν οδήγησαν πουθενά. Εξοργίζουν τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του έχει μια μοναδική δυνατότητα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Καταγράφοντας μετρήσιμα αποτελέσματα, να δώσει λύσεις σε εποχικά και χρόνια προβλήματα, αφυπνίζοντας την Ελληνική κοινωνία, αποκαθιστώντας την εθνική αυτοπεποίθηση και δημιουργώντας την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή: 

 1. Αποκαθίσταται από τη μια ο Ρυθμιστικός και Συντονιστικός Ρόλος του Κράτους στην υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομία και από την άλλη η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της υγιούς αγοράς
 2. Στην Υγεία παρότι το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του λόγω πανδημίας, ανταποκρίνεται σαφώς καλύτερα από άλλα ξένα ισχυρά συστήματα. Ο διπλασιασμός των ΜΕΘ, η αύξηση και η διασφάλιση του αξιοθαύμαστου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η ενίσχυση υποδομών, αναβαθμίζουν με πρωτοφανή ταχύτητα το Κοινωνικό Κράτος. Καλύπτουν ανάγκες που παρέμεναν ακάλυπτες την τελευταία δεκαετία. Οι συνέργιες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα επιτυγχάνουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, όχι μόνο στη δημιουργία νέων σύγχρονων Νοσοκομείων, όπως πχ αυτό της Κομοτηνής από το Ίδρυμα Νιάρχος, αλλά και στην παρασκευή του εμβολίου COVID-19 σε συμπυκνωμένο χρόνο, διότι συνεργάστηκαν πρώτη φορά από κοινού τα κράτη με τους τεχνοκράτες και την αγορά. Αυτό που θα επιτυγχάνονταν σε βάθος εξαετίας, ολοκληρώθηκε μόλις σε ένα χρόνο. 
 3. Στην Εκπαίδευση αλλά και στη Δημόσια Διοίκηση η Ψηφιακή Σύγκλιση, η τηλεεκπαίδευση, η τηλεεργασία, η τηλεδιοίκηση, το τηλεεμπόριο έκαναν θεαματικά βήματα σε ελάχιστο χρόνο. Το έργο που ξεκινήσαμε το 2008 στο Υπουργείο Παιδείας με τους 100.000 δωρεάν υπολογιστές για όλα τους μαθητές της 3ης Γυμνασίου, το πρόγραμμα safe internet, την ψηφιακή τάξη, τις σχολές γονέων κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού, την εισαγωγή της ψηφιακής εκπαίδευσης στα αναλυτικά προγράμματα, αν δεν είχε διακοπεί από τις ενδιάμεσες Κυβερνήσεις, η Ελλάδα θα ήταν πολύ μπροστά. 

Είναι άδικο λοιπόν η αντιπολίτευση να κουνά το δάκτυλο, κατακρίνοντας τη σημερινή Κυβέρνηση, γιατί σε ένα μόλις χρόνο δεν έκανε αυτά που η ίδια έπρεπε να έχει ολοκληρώσει κατά την τελευταία πενταετία. Κάτω από πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες η Κυβέρνηση μας στηρίζει την αγορά, η οποία βιώνει μια απίστευτη δοκιμασία λόγω αναγκαστικού lockdown. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πραγματικής οικονομίας μας στηρίζονται κατά το δυνατόν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Προστατεύονται θέσεις εργασίας και κυρίως γίνεται μια οργανωμένη μάχη με το χρόνο για να επαρκέσουν οι δυνάμεις μας για μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφεται ως επιτυχία η διασφάλιση των 32 δις ευρώ από το νέο Ευρωπαϊκό Αναπτυξιακό Ταμείο COVID 19. Η Ελληνική Κυβέρνηση χωρίς περιστροφές, ενδοιασμούς και εκπτώσεις στον Αξιακό μας Κώδικα, προέταξε την Αξία της Ανθρώπινης Ζωής και της Δημόσιας Υγείας πάνω από το κέρδος. Η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς για ακόμη μια φορά στην πολιτική ιστορία, απέδειξε την πληρότητα και την υπεροχή της ως σύστημα, κόντρα στις κρατικίστικες ιδεοληψίες της Αριστεράς και στα αδίεξοδα ακραίων νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεωριών. Η διεθνής συγκυρία διευκολύνει την Ελλάδα να αναμορφώσει το παραγωγικό της μοντέλο και να επαναπροσδιορίσει την Αναπτυξιακή της Στρατηγική. Στην κατεύθυνση αυτή αποκτούν υπεραξία:

 1. Η χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Διατροφικής Αυτάρκειας που αναβαθμίζει τον πρωτογενή τομέα.
 2. Η Πράσινη Ανάπτυξη με ένταξη έργων, όπως το Φράγμα του Ιάσμου στη Ροδόπη που θα αρδεύσει 300.000 στρέμματα του τρίτου παραγωγικότερου κάμπου της χώρας, του κάμπου της Θράκης και θα προστατεύσει πολύτιμους υδροβιότοπους. 
 3. Η έξυπνη πολιτική Ενεργειακής Ασφαλειας με του αγωγούς TAP και IGB, την πλωτή εξέδρα αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, την παροχή φθηνής ενέργειας- φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, την επέκταση των αιολικών και ηλιακών πάρκων και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. 
 4. Η στήριξη της βιομηχανίας, του τουρισμού και του εξωστρεφούς εμπορίου, με την αποπληρωμή του 12% του ισολογισμένου και φορολογημένου μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας και Θράκης με νόμο που ψηφίστηκε μετά από 10 χρόνια καθυστέρησης και δυο αντισυνταγματικές Υπουργικές Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. 
 5. Η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού με την υπέρβαση της ιδεοληψίας του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την ενίσχυση ακριτικών Ιδρυμάτων, όπως το ΔΠΘ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η Κυβέρνηση μας απέδειξε ότι προχωρά μπροστά χωρίς ιδεοληψίες, μετατρέποντας την κάθε κρίση σε ευκαιρία:

 • Την πολιτική κρίση τη μετεξέλιξε σε μια απροσδόκητα επιτυχημένη και πρακτική Συνταγματική Αναθεώρηση, που τις 154 διαφωνίες της Προτείνουσας Βουλής τις κατέστησε 9 ευρέως αποδεκτές σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ η ψήφος των Ομογενών. 
 • Την οικονομική κρίση την μετατρέπει σε ευκαιρία αναμόρφωσης του παραγωγικού μας μοντέλου με πρόταγμα στην Πράσινη Ανάπτυξη και την Ψηφιακή Σύγκλιση. 
 • Τη υγειονομική κρίση τη μετεξελίσσει σε ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους.
 • Τέλος την εθνική κρίση την αξιοποιεί για να διαχωρίσει τον ακραίο εθνικισμό και τον επικίνδυνο διεθνισμό από ένα γνήσιο Πατριωτισμόπου αφυπνίζει το λαό και το έθνος μας, θωρακίζει αμυντικά τη Χώρα, ενισχύει τις διεθνεις συμμαχίες της Ελλάδας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, όπως έγινε στον Έβρο την προηγούμενη Άνοιξη, έτσι και στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα Διεθνή μας Δίκαια

Αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις λειτουργήσουν ενωτικά, συμπληρωματικά και αποφασιστικά ενώπιον των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουμε να μετατρέψουμε την κρίση που ζούμε ευκολότερα σε ευκαιρία. Θα μπολιάσουμε την πολιτική με μια νέα νοοτροπία και θα αφυπνίσουμε το σύνολο του λαού και του έθνους μας, πολλαπλασιάζοντας τους διεθνεις μας συμμάχους και απομονώνοντας τους επιβουλείς της Πατρίδας μας. Κάθε πολιτικός και κάθε κόμμα ας αναλάβει την ευθύνη του. Η Κυβέρνηση με αυτόν τον δύσκολο προϋπολογισμό δείχνει την κατεύθυνση. Η Αντιπολίτευση ή θα ακολουθήσει κριτικά μεν, αλλά ενωτικά ή θα παραμείνει καθηλωμένη στο ιδεοληπτικό παρελθόν και θα κριθεί όχι μόνο από το λαό αλλά και από την ιστορία. Εμείς πάντως στη Νέα Δημοκρατία το αποφασίσαμε. Προχωράμε μπροστά και απαντάμε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ευχαριστώ θερμά”. 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος