ΔΙΕΘΝΗ

Ευρηματικός μοντελισμός στην Κούβα

Ο Κουβανός λάτρης των τρένων, Μικέλ Τζόρντα, μπαίνει σε έναν άλλο κόσμο με τον σιδηρόδρομο American Flyer στο δωμάτιό του έχοντας μετατρέψει το σπίτι του στην Αβάνα σε σκηνικό για μια μικρογραφία της πόλης των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1950.

Οι 56 ετών ατμομηχανές του American Flyer, τις οποίες κληρονόμησε από τον παππού του, χρονολογούνται πριν από την επανάσταση του 1959, όταν ακόμη  πωλούνταν στην Αβάνα.

Ο μοντελισμός οχημάτων είναι ένα εξειδικευμένο χόμπι για ενήλικες στην Κούβα, όπου καθώς δεν έχουν αποθηκευτεί σε καταστήματα εδώ και χρόνια οι λάτρεις πρέπει να σκαρφιστούν τρόπους για να λειτουργούν τα παλιά παιχνίδια ή να φτιάξουν τα δικά τους χειροποίητα.

Σκηνικό του προηγούμενου αιώνα

Μια αμερικανική σημαία είναι τυλιγμένη στον τοίχο πάνω από την εγκατάσταση του σιδηρόδρομου 3×3 μέτρων του Τζόρντα, η οποία γίνεται πλήρης με μια εκκλησία, σπίτια, πύργο νερού, πλατεία και γερανό για τη φόρτωση φορτίου.

Ο τεχνικός οπτικοακουστικών λέει ότι ο παππούς του, ένας εργάτης συντήρησης σιδηροδρόμων, τον μύησε στον πραγματικό κόσμο των τρένων.

REUTERS/ALEXANDRE MENEGHINI

Σε ένα άλλο σημείο της πόλης, ο γραφίστας Αουρίλιο Ταμπάρες θεωρεί την έλλειψη μοντέλων οχημάτων ως μια χρυσή επιχειρηματική ευκαιρία.

Καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν οι πρώτες ύλες, ο Ταμπάρες μετατρέπει τα πλαστικά φύλλα σε μεταλλικά κελύφη οχημάτων και επανατοποθετεί τα εσωτερικά ηλεκτρονικά από οποιαδήποτε συσκευή, όπως ραδιόφωνο ή CD player.

Λέει ότι ενώ εξασκεί την τέχνη του, ήδη καταφέρνει να βγάζει και χρήματα. Πήρε περίπου 450 δολάρια απότην τελευταία του πώληση, ένα κόκκινο φορτηγό.

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος