ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: «Μέχρι και στην Αλεξανδρούπολη έφτασε η χάρη της Eldorado, λαδώνοντας τις τοπικές κοινωνίες»

Αναφορά στην Αλεξανδρούπολη και την υπόθεση με την Eldorado Gold έκανε στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25Γιάννης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «λάδωμα» τοπικών κοινωνιών.

«Το μόνο εμβόλιο για την οικονομική πανδημία είναι οι επενδύσεις. Ναι στις επενδύσεις, όχι στις απο-επενδύσεις. Πότε μια εξόρυξη αποτελεί το ένα και πότε το άλλο; Εξαρτάται από το τι βγαίνει από το χώμα, ποιος επωφελείται, ποια είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας και τι μένει μετά» δήλωσε στο ξεκίνημα της εισήγησής του ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι τα μέταλλα στα οποία θα χτιστεί η επόμενη πράσινη βιομηχανική επανάσταση – ο χρυσός είναι απολύτως άχρηστος, μπορεί να έχει τιμή, δεν έχει όμως ουσιαστική αξία για την ανθρωπότητα. Ποιος ωφελείται από την τιμή που έχει ο χρυσός; Το κράτος δεν ωφελείται, όπως και δε θα ωφεληθεί από εξορύξεις της Eldorado» επεσήμανε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι το έξοδο της Eldorado πάνω στην ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον (με το αρσενικό και κυάνιο που χρησιμοποιούν στις εξορύξεις) δεν υπολογίζεται. «Δεν τα πληρώνει η Eldorado – τα πληρώνει η Ελληνική κοινωνία και ο τουρισμός του μέλλοντος» τόνισε.

«Υπάρχουν και τα “οφέλη της τοπικής κοινωνίας”, ξέρουμε πολύ καλά τι έχει κάνει η El Dorado – έχει πάει και έχει δώσει χρήματα, ουσιαστικά έχει λαδώσει τις τοπικές κοινωνίες – μέχρι και στην Αλεξανδρούπολη έφτασε η χάρη της λαδώνοντας, για να τους δοθεί η δυνατότητα να κερδίζουν επειδή δεν πληρώνουν το πραγματικό κόστος των εξορύξεών τους. Δυστυχώς, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της τοπικής κοινωνίας είναι αρκετά ώστε να ζημιωθεί ακόμα και η τοπική κοινωνία μακροπρόθεσμα» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι τέτοιες συμβάσεις υπογράφονται μόνο σε “Μπανανίες”.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος