ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία – Σε κρίσιμη κατάσταση Έλληνας ιερέας

Επίθεση έλαβε χώρα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Λιόν της Γαλλίας, όταν ο ιερέας κλείδωνε την εκκλησία. Ο Έλληνορθόδοξος ιερέας δέχθηκε πυρά από κοντόκανη καραμπίνα στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Ο δράστης αμέσως μετά τράπηκε σε φυγή.

O ιερέας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ανώνυμη πηγή της γαλλικής αστυνομίας είπε στο Reuters ότι ο 52χρονος ιερέας που πυροβολήθηκε δύο φορές, δέχτηκε επί τόπου τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα, το θύμα της επίθεσης είναι ο ιερέας Νικόλαος Κακαβελάκης, 52 ετών, εφημέριος του ελληνορθόδοξου ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Λιόν

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επίθεση έγινε στο 7ο διαμέρισμα της Λιόν, στην Place Jean-Mace, και προειδοποιεί τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Το περιστατικό αυτό έρχεται δύο μέρες μετά τις τρεις αιματηρές επιθέσεις σε Νίκαια, Αβινιόν, Σαουδική Αραβία.

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να είναι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Λιόν που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 52χρονου ιερέα, ελληνικής καταγωγής.

Η σύλληψη του υπόπτου έγινε σε ένα εστιατόριο της Λιόν. Ο δήμαρχος της πόλης, Γκρεγκορί Ντουσέ, σε σχόλιά του στην τηλεόραση, δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο δράστης πυροβόλησε τον ιερέα. Πηγή προσκείμενη στους τοπικούς εισαγγελείς στη Λιόν είπε ότι η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στην καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε στη Λιόν προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη νέα φρικτή πράξη στη Λιόν» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «όλες οι σκέψεις μας είναι στον ιερέα που είναι μεταξύ ζωής και θανάτου». «Στην Ευρώπη, η ελευθερία της συνείδησης είναι δεδομένη για όλους και πρέπει να γίνεται σεβαστή, η βία είναι απαράδεκτη και καταδικάσιμη στη δημοκρατία» κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Ανακοινωθέν εξέδωσε η Επισκοπική Συνέλευση Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF) σχετικά με την επίθεση κατά του ιερέα της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας του Ευαγγελισμού στη Λιόν.

Στην ανακοίνωσή τους οι ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας αναφέρουν:

«Λάβαμε γνώση ότι έγινε επίθεση εναντίον ενός ορθόδοξου ιερέα ελληνικής καταγωγής στη Λιόν. Προς το παρόν, οι εθνικοί εκπρόσωποι της Επισκοπικής Συνελεύσεως Ορθοδόξων Επισκόπων Γαλλίας (AEOF) δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τις περιστάσεις υπό της οποίες έλαβε χώρα αυτή η επίθεση. Η AEOF έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές που διεξάγουν την εν εξελίξει έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της. Οι Ορθόδοξοι επίσκοποι της Γαλλίας δεν μπορούν παρά να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας που απειλούν τη ζωή και ενισχύουν ένα γενικό κλίμα ανασφάλειας».

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της AEOF είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας και Έξαρχος Ευρώπης κ. Εμμανουήλ. Η Μητρόπολη Γαλλίας υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας σχετικά με την επίθεση κατά του ιερέα. Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρει:

«Μετά λύπης μεγάλης πληροφορηθήκαμε για τον πυροβολισμό του π. Νικολάου Κακαβελάκη έξω από τον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λυών. Ο π. Νικόλαος υπηρέτησε την Ι. Μητρόπολη Γαλλίας ως κληρικός μέχρι πρόσφατα όπου έληξε η απόσπασή του και έπρεπε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Προσευχόμαστε για ταχεία ανάρρωση και καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας».

Πηγή: cnn.greuronews
Φωτογραφίες: Associated Press

Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2020/10/blog-post_589.html#ixzz6cWVDyafH
Alexandroupoli Online

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος