ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γιάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηναίων : «Με εργαλείο το ΤΕΒΑ κάνουμε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον άνθρωπο, καλύπτουμε τις βασικές του ανάγκες και συμβάλουμε στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων…»

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Κομοτηνής όπως έχει πολλές φορές δηλώσει ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης αποτελεί την αιχμή του δόρατος, τόσο στη χάραξη της στρατηγικής, όσο και στην άσκηση της πολιτικής του Δήμου.

«Θεωρούμε ότι το πρώτο μέλημα μιας Δημοτικής αρχής σε έναν ακριτικό Δήμο, όπως ο δικός μας, πρέπει να είναι η στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Έτσι, κατευθύνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών μας στην κοινωνική μέριμνα του Δήμου Κομοτηνής, προσπαθώντας να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, είναι ενεργά παρούσα και φροντίζει- μετά από επισταμένο έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων των αναγκών και των δικαιούχων να παρέχει κατ’ έτος πλήθος αγαθών, υλικών και υπηρεσιών σε όσους τα έχουν ανάγκη, όπως: καύσιμη ύλη, τρόφιμα, είδη ιματισμού. Επίσης, στηρίζουμε συμπολίτες μας με συμβουλευτική και παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσης. Σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής μας δράσης είναι η λειτουργία του κέντρου σίτισης, που εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες διατροφής των ευάλωτων συνδημοτών μας με την παροχή 250 περίπου μερίδων φαγητού, καθώς και η λειτουργία της στέγης αστέγων, που καλύπτει τη στέγαση 5 άστεγων συμπολιτών μας» σημειώνει ο κ. Γκαράνης.

Ο Δήμος Κομοτηνής είναι πάντα παρών, με τις μικρές του δυνάμεις, αλλά με τη μέγιστη πολιτική βούληση, ώστε να φροντίζει τους δημότες του που βάλλονται από την οικονομική κρίση και να μην τους εγκαταλείπει αβοήθητους στο έλεος της συγκυρίας.΄

Ένα βασικό εργαλείο για την κοινωνική πολιτική του Δήμου Κομοτηνής είναι το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και για αυτό μας κάνει λόγο στην «Θρακική Αγορά» ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης.

 

Κύριε Δήμαρχε, εξηγήστε μας, κατ’ αρχάς, το περιεχόμενο,  τις παραμέτρους λειτουργίας και τη φιλοσοφία του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Το ΤΕΒΑ είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχής βασικών ειδών τροφίμων και υλικής συνδρομής, όπως είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής και παιδικής φροντίδας και οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν πακέτα ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Με εργαλείο το ΤΕΒΑ κάνουμε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον άνθρωπο, καλύπτουμε τις βασικές του ανάγκες και συμβάλουμε στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω της παροχής υλικών αγαθών και της εφαρμογής δράσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων.

Για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, έχει αναπτυχθεί ένας δυναμικός ανθρώπινος μηχανισμός που αποτελείται από  στελέχη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίοι μέσω της συνεργασίας διασφαλίζουν την ορθή διαδικασία διανομής τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών.

Κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι χρήσιμος και απαραίτητος για την ομαλή υλοποίηση του ΤΕΒΑ και την ουσιαστική στήριξη όσων την έχουν ανάγκη.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος αυτού και ποιες είναι οικεντρικές στοχεύσεις ύπαρξής του;

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ)» που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Ο Δήμος Κομοτηνής, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης αποτελούν μια ιδιόμορφη περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ως προς την πληθυσμιακή σύσταση, το μορφωτικό επίπεδο αλλά και την οικονομική δραστηριότητα και το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Μεγάλη ανεργία, πολλοί οικισμοί στην περιοχή, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, -σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες κρίσεις της εποχής- αποτελούν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής, που αιτιολογούν και τον σημαντικό αριθμό ωφελούμενων του ΤΕΒΑ στην περιοχή συγκριτικά με τον πληθυσμό της, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Το ΤΕΒΑ αποτελεί μια μεγάλη ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής μας, που αποτελεί μία από τις φτωχότερες στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για αυτό το λόγο κρίνεται αναγκαία και η ενημέρωση των πολιτών της Ροδόπης για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αλλά και η ενημέρωση για όσους δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, ή πρόσφατα απέκτησαν αυτό το δικαίωμα, ιδιαίτερα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος;

Το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I).Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και στο Νομό Ροδόπης υλοποιείται μέσω της Κοινωνική Σύμπραξης Ροδόπης «Συνεργασία στην Ροδόπη» με δικαιούχο της πράξης και επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Κομοτηνής.

Εταίροι της Κοινωνικής Σύμπραξης είναι:

 1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
 2. Δήμος Αρριανών
 3. Δήμος Ιάσμου
 4. Δήμος Κομοτηνής
 5. Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
 6. Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
 7. Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α.
 8. Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – ΑναπτυξιακόςΟργανισμόςΤοπικήςΑυτοδιοίκησηςΑνώνυμηΕταιρεία
 9. Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής
 10. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
 11. Ίδρυμα Παιδικά Χωριά S.O.S Ελλάδος 

Μπορείτε σε αδρές γραμμές να μας δώσετε κάποια ενδεικτικά ποσοτικά στοιχεία του ΤΕΒΑ;

Από το 2017 έως και τον Απρίλιο του 2022 ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τους ΔήμουςΑρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας- Σαπών έχει πραγματοποιήσει 39 διανομές, στηρίζει 4.000 οικογένειες και πάνω από 8.000 ωφελούμενους,ανά διανομή.

Έχει διανείμει -κατά προσέγγιση- τις παρακάτω ποσότητες τροφίμων και Ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής:

 • Κρέας: 26.000 κιλά
 • Ρύζι:12.500 κιλά
 • Όσπρια:13.500 κιλά
 • Ζυμαρικά:58.000 κιλά
 • Τυροκομικά Είδη: 16.000 κιλά
 • Αλεύρι: 28.500 Κιλά
 • Ζάχαρη: 16.000 κιλά
 • Φρούτα-Λαχανικά:60.500 κιλά
 • Έλαια: 49.000 λίτρα
 • Μέλι: 18.500 κιλά
 • Βρεφικά είδη:3.500 τεμάχια
 • Βασικά υλικά αγαθά (Είδη προσωπικής υγιεινής, οικιακού καθαρισμού): 27.000 τεμάχια 

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος, πότε ξεκίνησε και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Ο προϋπολογισμός της 1ης πράξης για την ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ανέρχεται σε 2.945.044,78€ και της 2ης πράξης για την ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ανέρχεται σε 6.864.226,12€. Η υλοποίηση του ΤΕΒΑ ξεκίνησε το 2015 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Πέραν των διανομών τροφίμων και ειδών βασικής υλικής υποστήριξης γνωρίζουμε ότι το ΤΕΒΑ υλοποιεί και τα επονομαζόμενα «συνοδευτικά μέτρα». Μπορείτε να μας περιγράψετε περί τίνος πρόκειται;

Ως «συνοδευτικά μέτρα» ορίζονται οι δραστηριότητες που
αναλαμβάνονται από τους εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης, πέραν της διανομής τροφίμωνκαι της βασικής υλικής συνδρομής, με στόχο την αντιμετώπιση του
κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική ενδυνάμωση,ενσωμάτωση και επανένταξη των ωφελούμενων.

Η Κοινωνική Σύμπραξη Ροδόπης και οι υπεύθυνοι υλοποίησης του έργου, δεν αντιμετωπίζουν το ΤΕΒΑ ως μία υποχρέωση παροχής τροφίμων και υλικών αγαθών στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Εφαρμόσαμε το πρόγραμμα και υλοποιήσαμε Συνοδευτικές Δράσεις παρέχοντας ολιστική και ουσιαστική υποστήριξη στις οικογένειες διαμορφώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας και προάσπισης του βασικού κοινωνικού τους δικαιώματος να αποτελούν ζωτικό και ισότιμο κομμάτι της κοινωνίας, όπου ζουν, συμμετέχοντας σε δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Με ποιους εταίρους υλοποιούνται αυτά τα συνοδευτικά μέτρα;

Συνοδευτικά μέτρα υλοποιήθηκαν  και συνεχίζονται να υλοποιούνται από τους κάτωθι εταίρους της ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ:

 1. Δήμος Κομοτηνής
 2. Δήμος Αρριανών
 3. Δήμος Ιάσμου
 4. Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
 5. Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
 6. Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ – ΑναπτυξιακόςΟργανισμόςΤοπικήςΑυτοδιοίκησηςΑνώνυμηΕταιρεία
 7. Ίδρυμα Παιδικά Χωριά S.O.S Ελλάδος

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιες ενδεικτικές δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται από τους εταίρους της ΚΣ ΡΟΔΟΠΗΣ;

Βεβαίως. Κάποιες από αυτές τις δράσεις ενδεικτικά είναι:

 • Η παροχή διατροφικών συμβουλών για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
 • Η υλοποίηση συμβουλευτικών δράσεων πάνω σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας.
 • Η λειτουργία εργαστήριων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
 • Η λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων.
 • Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας.
 • Η υλοποίηση προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης γυναικών.
 • Η παροχή συμβουλών διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.
 • Η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ανέργων και ανάπηρων ατόμων.

Το πολύ σημαντικό αυτό πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων θα τελειώσει το 2023 ή αναμένετε να υπάρξει νέα προγραμματική περίοδος υλοποίησής του;

Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 στο πανελλαδικό δίκτυο διανομής επισιτιστικής βοήθειας και βασικών υλικών αγαθών στους απόρους μέσω του ΤΕΒΑ,  συμμετείχαν 57 κοινωνικές συμπράξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και πάνω από 600 τοπικοί εταίροι. Ο «συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρησιακού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 ανερχόταν σε 330 εκατ. ευρώ, στα οποία προστέθηκαν άλλα 62 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, λόγω και των έκτακτων αναγκών, λόγω του κορονοϊού» δηλαδή συνολικά 392 εκατ. Ευρώ. Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 το ΤΕΒΑ θα συνεχίσει τη λειτουργία του, εντασσόμενο στο τομεακό πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» και στην Ειδική Προτεραιότητα-6 «Επισιτιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση της υλικής στέρησης», με προϋπολογισμό 400.000.000 ευρώ.

 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος