ΥΓΕΙΑ

Γλυκόριζα: Ιδιότητες, παρενέργειες και πώς τρώγεται

Production steps of licorice, roots, pure blocks and candy on wooden table
Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντικό σε γλυκίσματα και ροφήματα. Αλλά εδώ και αιώνες βρίσκει εφαρμογές και από τα φαρμακευτικά οφέλη της.

Η ιατρική κοινότητα αρχίζει να δέχεται περισσότερο τα συνολικά ολιστικά οφέλη που παρέχει στην υγεία η γλυκόριζα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ιατρική έρευνα δεν έχει αποδείξει ακόμα ορισμένα από αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Η γλυκόριζα διατίθεται σε πολλές μορφές, περιέχοντας είτε γλυκυρριζίνη (glycyrrhizin), είτε απογλυκριζινισμένη γλυκερίνη (deglycyrrhizinated licorice – DGL).

Γλυκόριζα: Ιδιότητες

Καταπραΰνει το στομάχι

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει γαστρεντερικά προβλήματα. Σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασηςέλκους στομάχου και καούρας, το εκχύλισμα γλυκόριζας μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του στομάχου και να αποκαταστήσει την γαστρική ισορροπία. Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες του γλυκυρριζικού οξέος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γλυκυρριζικό οξύ καταστέλλει τα τοξικά βακτήρια H. pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) και μπορεί να το εμποδίσει να αναπτυχθεί στο έντερο. Υπάρχει επίσης έρευνα που έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος, καούρα ή γαστρίτιδα είχαν βελτιωμένα συμπτώματα κατά τη λήψη DGL.

Η DGL είναι η ασφαλέστερη μορφή γλυκόριζας και μπορεί να ληφθεί μακροπρόθεσμα εάν χρειαστεί.

Καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα

Η γλυκόριζα συνιστάται για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων. Ως πόσιμο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει υγιή βλέννα. Αυτό μπορεί να φαίνεται αρνητική παρενέργεια για ένα υγιές βρογχικό σύστημα, αλλά ισχύει το αντίθετο. Η παραγωγή καθαρού, υγιούς φλέγματος διατηρεί το αναπνευστικό σύστημα σε λειτουργία χωρίς να το φράζει η παλιά, κολλώδης βλέννα.

Μειώνει το στρες

Με την πάροδο του χρόνου, το στρες εξαντλεί τα επινεφρίδια που καλούνται να παράγουν συνεχώς αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Τα συμπληρώματα γλυκόριζας μπορούν να ανακουφίσουν τα επινεφρίδια. Το εκχύλισμα γλυκόριζας διεγείρει τα επινεφρίδια κάτι που προάγει ένα υγιές επίπεδο κορτιζόλης στο σώμα.

Βοηθάει στη θεραπεία του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η γλυκόριζα μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στη θεραπεία των καρκίνων του μαστού και του προστάτη. Και ορισμένες κινεζικές πρακτικές την ενσωματώνουν στη θεραπεία του καρκίνου. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει τέτοιες μεθόδους θεραπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, η έρευνα συνεχίζεται, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Προστατεύει το δέρμα και τα δόντια

Τα τζελ τοπικής εφαρμογής, τα οποία περιέχουν γλυκόριζα, συνιστώνται για τη θεραπεία του εκζέματος. Η γλυκόριζα μπορεί να είναι μια επιτυχημένη δερματολογική θεραπεία λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ολιστικοί επαγγελματίες υγείας συχνά προτείνουν την εφαρμογή γλυκόριζας στην τερηδόνα για να σκοτώσουν τα βακτήρια στο στόμα.

Γλυκόριζα: Δοσολογία και μορφές

Υγρό εκχύλισμα

Το εκχύλισμα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή γλυκόριζας. Χρησιμοποιείται ως εμπορικό γλυκαντικό σε γλυκίσματα και ροφήματα.

Η κατανάλωση εκχυλίσματος γλυκόριζας από ένα άτομο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 mg / mL γλυκυρριζικού οξέος. Η κατάποση περισσότερης ποσότητας θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Σκόνη

Στο εμπόριο μπορείτε να την βρείτε και σε μορφή σκόνης. Σε συνδυασμό με μια βάση τζελ, μπορεί να γίνει μια τοπική αλοιφή που καθαρίζει το δέρμα.

Στη μορφή της σε σκόνη, η γλυκόριζα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη θεραπεία του εκζέματος και της ακμής. Μπορείτε επίσης να ρίξετε τη σκόνη σε κάψουλες λαχανικών και να τις πάρετε από το στόμα.

Η συνιστώμενη δοσολογία γλυκόριζας είναι κάτω από 75 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τσάι

Τα φύλλα του φυτού της γλυκόριζας, αποξηραμένα και θρυμματισμένα σε μορφή τσαγιού, έχουν γίνει δημοφιλή. Μπορείτε να αγοράσετε τσάι γλυκόριζας σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγιεινής διατροφής και στο διαδίκτυο.

Το τσάι γλυκόριζας χρησιμοποιείται για την προώθηση της υγείας του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος, αλλά και των επινεφριδίων. Όταν βλέπετε αφεψήματα για «βρογχική ευεξία» και «καθαρισμό και αποτοξίνωση», συνήθως περιέχουν μορφές γλυκόριζας.

Προσοχή: Συνιστάται να μην καταναλώνετε περισσότερα από 225 γραμμάρια τσαγιού γλυκόριζας την ημέρα.

DGL

Σε μορφή DGL αφαιρείται από την γλυκόριζα η γλυκυρριζίνη. Αυτή είναι και η ασφαλέστερη μορφή γλυκόριζας. Η DGL δεν πρέπει να περιέχει περισσότερο από 2% γλυκυρριζίνη. Αυτή η μορφή συνιστάται για γαστρεντερικά συμπτώματα καθώς μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια πρόσληψη.

Η DGL διατίθεται σε μασώμενα δισκία, κάψουλες, τσάι και σκόνη. Μην καταναλώνετε περισσότερα από 5 γραμμάρια DGL ανά ημέρα.

Γλυκόριζα: Πιθανές παρενέργειες

Σε υπερβολικές δόσεις η γλυκόριζα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα καλίου στο σώμα, γεγονός που προκαλεί μυϊκή αδυναμία. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποκαλιαιμία.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα άτομα που κατανάλωναν πάρα πολύ γλυκόριζα για περίοδο δύο εβδομάδων παρουσίασαν ανωμαλίες στην κατακράτηση υγρών και στον μεταβολισμό.

Η κατανάλωση υπερβολικής γλυκόριζας μπορεί να ανεβάσει πολύ την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει πρήξιμο και ανωμαλία στον καρδιακό παλμό. Πολλά σύγχρονα προϊόντα με γεύση γλυκόριζας μιμούνται τις φυσικές γεύσεις της γλυκόριζας, αλλά μερικά εξακολουθούν να παρασκευάζονται με γλυκυρριζικό οξύ.

Παιδιά ηλικίας έως 10 ετών έχουν νοσηλευτεί με υπέρταση μετά από μεγάλη κατανάλωση γλυκόριζας.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν είναι σώφρον να αποφεύγουν τη γλυκόριζα σε όλες τις μορφές. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με υπέρταση.

Πηγή: https://www.healthline.com

πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος