ΔΙΕΘΝΗ

Γνωρίζετε τα πιο ακριβά υλικά στον κόσμο;

Ξέρουμε ότι το χαβιάρι και το σαφράν είναι ανάμεσα στα πιο ακριβά υλικά που μπορεί να έχει ένας σεφ ή μια κουζίνα στη διάθεσή της, αλλά θέλετε να το πάμε παραπέρα και με άλλες πρώτες ύλες που διάσημοι σεφ ανά τον κόσμο προτιμούν;

Λευκή τρούφα
Υπάρχει η πολυτελής μαύρη τρούφα που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή πάνω στις ταλιατέλες μας και υπάρχει και η trifola d’Alba Madonna ή λευκή τρούφα Alba, η οποία έχει φτάσει τα… 330 χιλιάδες δολάρια το 2007.

Χαβιάρι μπελούγκα
Το χαβιάρι από οξύρρυγχο Σιβηρίας είναι ένα από τα πιο ακριβά υλικά του πλανήτη και φημίζεται για την αλμυρή γεύση του. Επίσημα, το ιρανικό χαβιάρι μπελούγκα είναι το πιο ακριβό του κόσμου, με το 1 κιλό να κοστίζει πάνω από 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ κονσέρβα 30 γραμμαρίων μπορεί να κοστίζει περισσότερα από 150 ευρώ. Ο καλύτερος τρόπος να το γευτεί κάποιος, μάλιστα, είναι να βάλει λίγο στο χέρι του και να το απολαύσει σε θερμοκρασία σώματος.

Βρώσιμος χρυσός
Θα έχετε δει φύλλα χρυσού να κοσμούν πιάτα σε πολυτελή εστιατόρια. Αυτά, λοιπόν, τα λαμπερά βρώσιμα φύλλα χρυσού μπορεί να ξεπερνούν τα 70 ευρώ για μερικά γραμμάρια.

«Ηθικό» φουά γκρα
Το κλασικό φουά γκρα είναι ένα σούπερ λιπαρό πιάτο από συκώτι πάπιας ή χήνας που αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας και παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν θεωρείται ηθικό πιάτο και οι εναλλακτικές του πληθαίνουν συνεχώς. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η La Pateria de Sousa’s σερβίρει «ηθικό» φουά γκρα που ξεπερνά τα 700 ευρώ το κιλό. Κι όταν λέμε «ηθικό» εννοούμε ότι οι πάπιες δεν φυλακίζονται σε κλουβιά και δεν τις πιέζουν για την ποσότητα του φαγητού που πρέπει να καταναλώσουν.

Μανιτάρια matsutake
H απάντηση της Ιαπωνίας στη μαύρη τρούφα είναι τα μανιτάρια matsutake που έχουν πικάντικο άρωμα και τιμή διόλου ευκαταφρόνητη, αφού ξεπερνά τα 2 χιλιάδες ευρώ το κιλό.

Κρόκος Κοζάνης
Παγκοσμίως είναι γνωστό ως σαφράν και η Ελλάδα είναι η 2η χώρα παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη παραγωγή μετά το Ιράν. Για κάθε κιλό του πολύτιμου αυτού μπαχαρικού απαιτείται λεπτή, χειρωνακτική δουλειά σε πάνω από 100 χιλιάδες άνθη και η τιμή του μπορεί να φτάνει και τις 90 χιλιάδες ανά κιλό.

Jamon Iberico de Bellota
Αν σας περισσεύουν περίπου 3,5 χιλιάδες ευρώ, μπορείτε να αγοράσετε ένα πλούσιο σε umami jamon, από χοίρους που τρέφονται με βελανίδια στη δυτική Ισπανία.

Ιαπωνικό μοσχάρι kobe
Το κρέας αυτό είναι το πιο ακριβό στον κόσμο, καθώς προέρχεται από τη συγκεκριμένη ράτσα Wagyu που ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή και χαρακτηρίζεται από αυξημένο ενδομυϊκό λίπος, με περιορισμένο αριθμό ζώων παγκοσμίως. Η τιμή του για μια μπριζόλα 200 γραμμαρίων μπορεί να κοστίζει και γύρω στα 250 ευρώ.

https://www.clickatlife.gr/geusi/story/192766/gnorizete-ta-pio-akriba-ulika-ston-kosmo

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος