ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα στον «Κόκκινο πλανήτη»: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το ρόβερ Zhurong

Τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε το ρόβερ Zhurong από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA), κάνοντας ένα βήμα παραπάνω στην εξερεύνησή του.

Από μπρος, το ρόβερ τράβηξε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που δείχνουν το επίπεδο τοπίο, με ελαφρά καμπυλότητα στον ορίζοντα. Η δεύτερη έγχρωμη φωτογραφία, δείχνει το πίσω μέρος του διαστημικού σκάφους και αποτυπώνει τα ξεδιπλωμένα ηλιακά πάνελ και τις κεραίες.

Το ρόβερ προσγειώθηκε με επιτυχία στη θέση Utopia Planitia, ένα τεράστιο έδαφος στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου. Από τη Γη εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο του 2020, έχοντας κρυφτεί στην κοιλιά του διαστημικού σκάφους Tianwen-1, που εισήλθε τον Φεβρουάριο στην τροχιά του Άρη.

China’s Zhurong Rover Lands on Mars | WSJ

Αρχικά διαγνωστικοί έλεγχοι και μετά η εξερεύνηση

Το ρόβερ Zhurong έχει πάρει το όνομά του από τον Κινέζο θεό της φωτιάς Τζου Ρογκ και ετοιμάζεται να αναπτύξει τον εξοπλισμό προσγείωσης πριν ξεκινήσει την αποστολή του. Για αρκετές μέρες θα πραγματοποιεί διαγνωστικούς ελέγχους, πριν ρίξει μία ράμπα και ξεκινήσει την εξερεύνηση για σημάδια ζωής. Σύμφωνα με το CGTN, η απσόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε από κάμερα του μπροστινού μέρους του ρόβερ, που χρησιμοποιείται ως «μάτι» του για να εντοπίσει τα εμπόδια.

Οι δύο «βραχίονες» κοντά στην κορυφή της φωτογραφίας αποτελούν μέρη ενός συστήματος ραντάρ, ενώ δύο ράγες, που εκτίνονται από την πλατφόρμα στο έδαφος, συμβάλλουν στην καθοδήγηση του ρόβερ. Η κινεζική πλευρά διαρρέει μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι η επιχείρηση προχωρά ικανοποιητικά.

china_mars

Πανηγυρισμοί στην Κίνα για την επιτυχή προσγείωση

Το Zhurong προσγειώθηκε το Σάββατο στις 7:17 ώρα Πεκίνου. Σύμφωνα με το Xinhua, οι μετέχοντες στην αποστολή μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την επιτυχία της προσγείωσης μία ώρα αφότου έγινε.

«Η Κίνα άφησε για πρώτη φορά ίχνος στον Άρη, ένα σημαντικό βήμα της χώρας μας για την εξερεύνηση του διαστήματος» έγραψε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρόβερ για να αναλύσουν το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, να τραβήξουν εικόνες, χάρτες γραφημάτων καθώς και να αναζητήσουν νερό και σημάδια ζωής.

Με την προσγείωση του ρόβερ, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που υλοποίησε επιχείρηση τροχιάς, προσγείωσης και μεταφοράς κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής της στον Άρη. Ρομποτικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής μόνον η NASA και η ΕΣΣΔ.

china_mars2

Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη της αποστολής που μετέχουν στην αποστολή εξερεύνησης. Η αποστολή θεωρείται επίσης πρόβα για την εκτόξευση σκάφους που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη τη δεκαετία του 2030.

Το Zhurong έχει βάρος 240 κιλά και παραπέμπει στην εμφάνιση στα ρομπότ της NASA. Ωστόσο, η κίνησή του γίνεται με ηλιακή ενέργεια κι όχι με θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου. Το ρόβερ είναι εξοπλισμένο με κάμερες, λέιζερ για ανάλυση πετρωμάτων από απόσταση και με ραντάρ υπεδάφους. Τα δεδομένα μεταδίδονται αρχικά στον δορυφόρο Tianwen-1 και από εκεί στη Γη.

https://www.protothema.gr/technology/article/1125526/i-kina-ston-kokkino-planiti-deite-tis-protes-fotografies-apo-to-rover-zhurong/?utm_source=feedly

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος