ΔΙΑΦΟΡΑ

Η NASA βάφτισε το νέο της διαστημικό τηλεσκόπιο

Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει σε τέσσερις μήνες τo πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, το James Webb. Όμως η αμερικανική διαστημική δεν μένει εκεί αφού κατασκευάζει και άλλα διαστημικά τηλεσκόπια. Ένα από αυτά έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2025 και η NASA ανακοίνωσε την Τετάρτη το όνομα του αλλά και πληροφορίες για την αποστολή του.

Το νέο τηλεσκόπιο θα ονομάζεται  Nancy Grace Roman Space Telescope παίρνοντας το όνομα της Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, μιας διακεκριμένης Αμερικανίδας αστρονόμου που αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα η οποία απέκτησε κορυφαίες θέσεις στην διοίκηση της NASA.

Μια από τις βασικές εργασίες του τηλεσκοπίου θα είναι η λεπτομερείς και σε βάθος παρατηρήσεις εκρήξεων σουπερνόβα. Τα δεδομένα που θα συλλέγει το διαστημικό τηλεσκόπιο αναμένεται να φωτίσουν πολλά κοσμικά φαινόμενα και μυστήρια αλλά και να αποκαλύψουν στοιχεία για το μακρινό παρελθόν αλλά και το παρόν του Σύμπαντος. Το νέο τηλεσκόπιο αναμένεται να βοηθήσει ανάμεσα στα άλλα σε ακριβέστερους υπολογισμούς για την ταχύτητα διαστολής του Σύμπαντος, της κατανομής της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης και της φύσης της επίσης μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας.

«Η σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που καθορίζει τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν στο Σύμπαν αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτήν. Το νέο τηλεσκόπιο θα φέρει επανάσταση στην κατανόηση του Σύμπαντος και η σκοτεινή ενέργεια είναι ένα από τα ζητήματα που θα καταπιαστεί» αναφέρει ο Τζέισον Ρόουντς, στέλεχος του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για την μελέτη της σκοτεινής ενέργειας. Μια από αυτές θα είναι ο εντοπισμός ενός συγκεκριμένου τύπου έκρηξης σουπερνόβα (έκρηξη τύπου Ia) η μελέτης της οποίας σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως αποκαλύψει κάποια στοιχεία για την σκοτεινή ενέργεια.

https://www.naftemporiki.gr/story/1731258/i-nasa-baftise-to-neo-tis-diastimiko-tileskopio

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος