ΔΙΕΘΝΗ

Η πεταλούδα μονάρχης χάνει τους υπηκόους της

Ο πληθυσμός των πεταλούδων μονάρχης που έφτασε στα δάση του Μεξικού για να πέσει σε χειμερία νάρκη μειώθηκε κατά 26% από ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε η Επιτροπή Εθνικών Προστατευόμενων Περιοχών και το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF).

Εκατομμύρια πορτοκαλί και μαύρες πεταλούδες μονάρχης μεταναστεύουν στο Μεξικό σε ένα ταξίδι 3.220 χλμ. κάθε χρόνο από τον Καναδά σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

REUTERS/TOYA SARNO JORDAN

Ωστόσο, οι πεταλούδες κατέλαβαν μόνο 2,1 εκτάρια τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με 2,8 εκτάρια την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, ανέφερε η ομάδα του WWF.

Η κλιματική αλλαγή είχε σημαντικό αντίκτυπο στο μοτίβο μετανάστευσης των πεταλούδων, καθώς και στη μείωση των βιότοπων αναπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε το WWF.

REUTERS/TOYA SARNO JORDAN

Η δυτική πολιτεία Μιχοακάν του Μεξικού φιλοξενεί το μεγαλύτερο αποθεματικό πεταλούδας μονάρχη της χώρας και αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Η πεταλούδα μονάρχης έχει πάρει αυτό το όνομα καθώς -κατά πολλούς – θεωρείται η βασίλισσα των πεταλούδων.

Η πεταλούδα μονάρχης (ή Danaus plexippus), ανήκει στα λεπιδόπτερα και είναι γνωστή για το μεγάλο μέγεθος, των πορτοκαλί και μαύρων φτερών και τις μακρές ετήσιες μεταναστεύσεις της.

REUTERS/TOYA SARNO JORDAN

Οι μονάρχες απαντώνται συνήθως στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν στην Αυστραλία, τη Χαβάη, την Ινδία και άλλες τοποθεσίες, έστω και περιστασιακά.

Έχουν αναγνωριστεί αρκετά υποείδη των μοναρχών. Τα υποείδη D. plexippus plexippus είναι μεταναστευτικό είδος που ζει κυρίως στη Βόρεια Αμερική και περιστασιακά σε νησιά της Καραϊβικής. Το plexippus megalippe είναι ένα μη μεταναστευτικό είδος που εμφανίζεται στα νησιά Κέιμαν της Καραϊβικής.

naftemporikigr μ επληροφορίες yahoonews και wikipedia

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος