ΔΙΕΘΝΗ

Η σπηλιά με τις νυχτερίδες και η θεωρία της «διαρροής»- Ο Φάουτσι ζητάει ιατρικά αρχεία από την Κίνα

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Κίνα να δημοσιεύσει τα ιατρικά αρχεία εννέα ατόμων των οποίων οι ασθένειες θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το αν ο Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο.

Εξηγώντας τους λόγους αυτής της κίνησης ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), δήλωσε στους Financial Times ότι τα αρχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα η συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού που έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα αρχεία τα οποία έχει ζητήσει αφορούν τους τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το αρχικό επίκεντρο του νέου κορωνοϊού, οι οποίοι  φέρεται να αρρώστησαν το Νοέμβριο του 2019- ένα μήνα δηλαδή προτού καταγραφεί η πρώτη επίσημη υπόθεση στην Κίνα-  και έξι εργάτες του ορυχείου οι οποίο αρρώστησαν μετά την είσοδό τους σε σπηλιά με νυχτερίδες το 2012.

Στη συνέχεια, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν επισκέφθηκαν το σπήλαιο για να πάρουν δείγματα από τις νυχτερίδες. Τρεις από τους ανθρακωρύχους πέθαναν.

Ο κορυφαίος ειδικός του Ινστιτούτου για κορωνοϊούς, Σι Τζενγκλί, έχει διαψεύσει στο παρελθόν ότι υπήρχαν μολύνσεις στο εργαστήριο, ένα ισχυρισμό που ωστόσο αμφισβήτησε Φάουτσι λέγοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

«Θα ήθελα να δω τα ιατρικά αρχεία των τριών ατόμων που αναφέρθηκε ότι αρρώστησαν το 2019», δήλωσε ο Φάουτσι. «Πραγματικά αρρώστησαν, και αν ναι, με τι αρρώστησαν;», διερωτήθηκε.

«Το ίδιο με τους ανθρακωρύχους που αρρώστησαν πριν από χρόνια. . . Τι λένε τα ιατρικά αρχεία αυτών των ανθρώπων; Υπήρχε ιός σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι ήταν αυτό? Είναι απολύτως κατανοητό ότι η προέλευση του Sars-Cov-2 βρισκόταν σε εκείνο το σπήλαιο και είτε άρχισε να εξαπλώνεται φυσικά είτε πέρασε από το εργαστήριο», είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από την Κίνα τα ιατρικά αρχεία, αναφέρουν οι FT.

Η προέλευση του Covid-19 έχει γίνει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της πανδημίας. Ο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πέρυσι ότι πίστευε ότι ο κορωνοϊός είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο της Γουχάν, αλλά απορρίφθηκε ευρέως από την πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας που υποστήριξε ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να μεταδόθηκε φυσικά από ζώα σε ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο έχει επανέλθει τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιστολή μιας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η συγκεκριμένη θεωρία.  Υπήρξε επίσης το νέο στοιχείο για τους ερευνητές της Γουχάν που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εβδομάδες πριν καταγραφεί επίσημα η πρώτη περίπτωση του Covid-19.

Ο Μπάιντεν διέταξε την περασμένη εβδομάδα τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να καταλήξουν σε συμπέρασμα εντός 90 ημερών σχετικά με το τι ξεκίνησε την πανδημία. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα δύο τμήματα της κοινότητας πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός Sars-Cov-2 μεταδόθηκε φυσικά, αλλά ένα τρίτο πιστεύει ότι προήλθε από το Ινστιτούτο της Γουχάν. Κανένας από τους κλάδους δεν έχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο συμπέρασμά τους.

Ο Φάουτσι κατηγορήθηκε, ειδικά από τους συντηρητικούς, ότι υποβαθμίζει τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο εν μέρει για να προστατεύσει τη φήμη του NIAID, το οποίο συμμετείχε στη χρηματοδότηση της αμφιλεγόμενης έρευνας για τις νυχτερίδες στη Γουχάν.

Ο πρώην επικεφαλής της έρευνας του υπουργείου Εξωτερικών για την καταγωγή του κορωνοϊού, Ντέιβιντ Άσερ, διερωτήθηκε γιατί ο Φάουτσι ζήτησε τα ιατρικά αρχεία μόνο τώρα. ‘Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Τραμπ είπε δημοσίως τον Ιανουάριο ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ πίστευαν ότι οι επιστήμονες του Γουχάν είχαν αρρωστήσει με συμπτώματα του ιού.

«Μένω έκπληκτος που ο Φάουτσι κάνει τώρα αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο ‘Ασερ, προσθέτοντας ότι ενώ σέβεται τον Φάουτσι είναι απογοητευμένος με αυτό που εκλαμβάνει  ως έλλειψη ενδιαφέροντος από  το NIAID και τη μητρική του υπηρεσία, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, για την εξέταση της πιθανότητας διαρροής του ιού από το εργαστήριο.

Ο Φάουστι από την άλλη είπε στους FT ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από τα ζώα, επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν οι ερευνητές του εργαστηρίου είχαν Covid-19, θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια από τον ευρύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, είπε ότι πιστεύει ότι η ερώτηση δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα, κυρίως λόγω του ανανεωμένου δημοσίου συμφέροντος.

«Πάντα ένιωθα ότι η συντριπτική πιθανότητα – δεδομένης της εμπειρίας που είχαμε με τους Sars, Mers, Ebola, HIV, γρίπη των πτηνών, την πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009 – ήταν ότι ο ιός πήδηξε μεταξύ των ειδών», είπε. «Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε μέχρι να αποδειχθεί μια πιθανότητα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος