ΔΙΑΦΟΡΑ

Η θεατρική παράσταση «Εμένα με νοιάζει» στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Η ΑΜΚΕ 4PLAY παρουσιάζει το μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη «Εμένα με νοιάζει» (Τιμητικό δίπλωμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ανάρτηση στον τιμητικό πίνακα διεθνούς βραβείου Άντερσεν/ εκδ. Πατάκη) στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023, στις 19.30, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, εφήβους και οικογενειακό κοινό και συνδυάζει αρμονικά το θεατρικό λόγο με τον σύγχρονο χορό και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, που προσφέρει στους κατοίκους του τροφή και προστασία, αρχίζει να διαβρώνεται από την παρουσία ενός εργοστασίου που διαλύει σταδιακά τη γη, τον αέρα και το νερό του. Η 4PLAY δημιουργεί μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία, ζωντανεύοντας την ιστορία των μαθητών του Ανθόπυργου που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους, μέσα στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας με φόντο το πυκνό δάσος το φως του ουρανού και το Βόρειο Αιγαίο. Τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται τα πρώτα σημεία της ρύπανσης; Όταν πεθαίνει το πρώτο δέντρο, το πρώτο ζώο; Πώς αυτή η διάλυση μετατοπίζει μια ολόκληρη κοινωνία;  Πώς ένας δάσκαλος με τη δύναμη των μαθητών του καταφέρνει να σώσει ένα ολόκληρο χωριό; Μια ομάδα που παιδιών που φωνάζει «Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει» φτάνει για να ξαναζωντανέψει την ελπίδα και την ομορφιά.

Στην παράσταση, το λογοτεχνικό έργο μετουσιώνεται σ’ έναν άμεσο θεατρικό λόγο και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο χορό και το contact improvisation που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της βαρύτητας μεταποιούν την κίνηση σε εικόνα, εναλλάσσοντας τις συμπεριφορές και δημιουργούν χοροθεατρικές εικόνες που δίνουν τον τόνο στην αλλαγή των σκηνών και στην ραγδαία εξέλιξη του έργου.

Η ηχητική δραματουργία, και τα μουσικά μοτίβα ζωντανεύουν το τοπίο της απέραντης θάλασσας και των δροσερών βουνών μέσα από μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Ακολουθώντας τη δραματουργία του βραβευμένου μυθιστορήματος της συγγραφέως, και  με κεντρικούς χαρακτήρες τον νέο δάσκαλο, την τάξη των μαθητών, αλλά και στον αντίποδα, τον διευθυντή του εργοστασίου που μάχεται μέχρι τελευταία στιγμή για το προσωπικό του όφελος η ομάδα στήνει μια περιπέτεια όπου συνυπάρχουν η χαρά, η ελπίδα, η απογοήτευση, ο φόβος, η αισιοδοξία και αντλεί την έμπνευσή της από τις εικόνες, τα χρώματα και τις μυρωδιές της φύσης. Μια ιστορία που ξεκινά με την αγνότητα ενός φυσικού τοπίου και των ανθρώπων του, οδηγείται σταδιακά στη μόλυνση της χλωρίδας και της πανίδας και καταλήγει να δικαιώνει το σύνθημα που ενώνει τις φωνές των παιδιών: Εμένα με νοιάζει.

  «Εμένα με νοιάζει, αν ένα πεύκο κόβεται ή καίγεται, εμένα με νοιάζει, αν ένα βοτσαλάκι λερωθεί από τα απόβλητα. Γιατί δικό μου το πεύκο, δικό μου το βοτσαλάκι. Μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, γιατί εμένα με νοιάζει.»

Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη, απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Εμένα με νοιάζει».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη

Διασκευή, σκηνοθεσία, χορογραφία: Πάρης Μαντόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Επιμέλεια σκηνικού: Πάρης Μαντόπουλος, Ιφιγένεια Νταουντάκη

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Κουτσκουδής, Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Αντώνης Παπαδάκης, Αγγελική Νικολαΐδου

Οργάνωση: Μαριλένα Μόσχου

ΑΜΚΕ: 4PLAY

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Ώρα έναρξης: 19.30

Διάρκεια: 70 λεπτά

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες  και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.grnationalopera.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος