ΥΓΕΙΑ

Καλοκαίρι: Η βιταμίνη D μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία

Πως επηρεάζει το καλοκαίρι την ερωτική επιθυμία και συμπεριφορά. Ποιοι είναι οι συμβάλλοντες παράγοντες. Ο ρόλος της βιταμίνης D και της σεροτονίνης.

Σημαντική αύξηση στην ερωτική επιθυμία τους παρουσιάζουν συχνά άνδρες και γυναίκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή στη σεξουαλική ζωή τους.

Οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να ενδώσουν σε νέες περιπέτειες, χωρίς να συνειδητοποιούν ποιος είναι ο λόγος. Αμερικανική έρευνα σε 1.000 άτομα άνω των 18 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι ζουν σε θερμότερα κλίματα είναι πιο ενεργοί σεξουαλικά, συγκριτικά με τους ανθρώπους που κατοικούν σε ψυχρότερες περιοχές της χώρας.

Ανάλογα ευρήματα είχε το 2021 βρετανική έρευνα σε 2.000 ενήλικες εθελοντές. Η πλειονότητα δήλωσαν πως απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως την περίοδο των διακοπών.

Μάλιστα η μέση συχνότητα των ερωτικών επαφών τους ανέρχεται το καλοκαίρι σε τουλάχιστον τέσσερις την εβδομάδα. Ως πιο ερωτικοί μήνες, εξ άλλου, περιγράφηκαν κατά σειράν ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Ιούνιος. Η αλληλουχία αυτή συμπίπτει με τις καλοκαιρινές διακοπές των περισσότερων Βρετανών.

Η αύξηση στην ερωτική επιθυμία πιθανώς σχετίζεται με την χαλάρωση των διακοπών και την απελευθέρωση που σηματοδοτεί η απαλλαγή και των δύο φύλων από τα βαριά ρούχα του χειμώνα. Ρόλο πιστεύεται ότι παίζει ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας λόγω του καλού καιρού.

Η βιταμίνη D

Η κύρια αιτία, όμως, ως φαίνεται είναι η βιταμίνη του ήλιου. Η επαρκής βιταμίνη D δεν είναι απαραίτητη μόνο για καλή υγεία, αλλά και για την ερωτική επιθυμία, αναφέρουν οι ειδικοί.

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και τη σεξουαλική λειτουργία. Όπως έδειξαν, σημαντικό ποσοστό ανδρών με διαταραχές στύσης έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης. Μία από αυτές, λ.χ., που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι το σχεδόν 46% ομάδων πασχόντων από στυτική δυσλειτουργία είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα επίπεδά της ήταν κάτω από 20 ng/ml.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεαροί άνδρες με έλλειψη βιταμίνης D υποφέρουν με αυξημένη συχνότητα από:

  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Διαταραχές του οργασμού
  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Επιστήμονες, εξ άλλου, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, στην Αυστρία, ανακοίνωσαν προσφάτως ότι οι άνδρες με περισσότερη βιταμίνη D ανά ml αίματος έχουν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη είναι κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου και επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία.

Στις γυναίκες

Ανάλογες ως φαίνεται είναι οι επιδράσεις που έχει η βιταμίνη D και στις γυναίκες. Τα χαμηλά επίπεδά της προκαλούν μειωμένη σεξουαλική λειτουργία σε νεαρές φαινομενικά υγιείς γυναίκες. Μάλιστα, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι εντονότερη σε εκείνες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, παρά σε εκείνες με ανεπάρκεια.

Επομένως, η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει χαμηλά οιστρογόνα στις γυναίκες και χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες. Οι επιδράσεις αυτές συνεπάγονται μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Ως έλλειψη βιταμίνης D περιγράφονται τα επίπεδά της κάτω από 12 ng/ml. Στην ανεπάρκειά της, τα επίπεδα της βιταμίνης D κυμαίνονται από 12 έως 20 ng/ml. Φυσιολογικές και επαρκείς θεωρούνται οι τιμές πάνω από 20 ng/ml έως 50 ng/ml. Οι τιμές πάνω από 60 ng/ml μπορεί να αποδειχθούν τοξικές.

Και η σεροτονίνη

Εκτός από την αύξηση της βιταμίνης D, ο ήλιος συμβάλει και στην αύξηση της σεροτονίνης, την ορμόνη της ευτυχίας, η οποία βοηθά να βιώνουμε ευχαρίστηση. Από τα επίπεδά της εξαρτάται η διάθεσή μας και η κοινωνική συμπεριφορά μας, αλλά και η ερωτική επιθυμία και λειτουργία.

Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μπορεί να αισθανόμαστε πιο ανοιχτοί σε σεξουαλικές εμπειρίες. Έτσι, είμαστε πιο πρόθυμοι να ενδώσουμε σε σεξουαλικούς πειραματισμούς με νέους ή παλιούς ερωτικούς συντρόφους, υπό νέες συνθήκες, ακόμα και με νέα βοηθήματα.

Φωτογραφία: iStock

https://www.iatropedia.gr/sex/kalokairi-i-vitamini-d-mporei-na-afksanei-tin-erotiki-epithymia/157476/

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος