ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Κανένα πρόστιμο να μην επιβάλλουν οι Δήμοι για τον κανονισμό πυροπροστασίας”

Όλος ο λαός έχει πλέον καταλάβει πως η εγκύκλιος για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσοςτην ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα “Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα”, καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως “….στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης….”. Ταυτόχρονα απειλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων με πρόστιμα, ενώ η ύπαρξη ή μη της τεχνικής έκθεσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να μην αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρίες όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα από πυρκαγιές.

Στην ίδια εγκύκλιο οι Δήμοι καλούνται: να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές,  να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης. Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των Δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.  Η δασοπροστασία πλέον εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησής της από τον εκάστοτε Δήμο. Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων μέσω των ΚΑΠ μειώθηκε πάνω από 60%, οι μεγάλες δαπάνες των πραγματικών αναγκών της Αντιπυρικής Προστασίας επιβαρύνει μέσω της δημοτικής φορολογίας περισσότερο τον ίδιο το λαό.

Η πυροπροστασία είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Για την σημερινή άσχημη κατάσταση είναι υπεύθυνο το κράτος και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που όλα αυτά τα χρόνια προχώρησαν με την εμπορευματοποίηση των δασών, την μίξη χρήσεων κατοικίας, τουριστικής και βιομηχανικής εντός ή περιμετρικά δασών, δασικών εκτάσεων, προστατευόμενων περιοχών ακόμα και στην περιφέρεια κηρυγμένων εθνικών δρυμών, που διευρύναν τις επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις για τουριστική και άλλη επιχειρηματική εκμετάλλευση, που επιτρέπει εγκαταστάσεις και πάρκα ΑΠΕ σε αναδασωτέες εκτάσεις, που έδωσε τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, που δίνει ψίχουλα στους Δήμους για την πυροπροστασία, που δεν προσλαμβάνει όλο το αναγκαίο προσωπικό στην πυροσβεστική και στις δασικές υπηρεσίες, που δεν καλύπτει τις ανάγκες σε υλικά τεχνικά μέσα ώστε η πυροσβεστική υπηρεσία να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία της ζωής του λαού, της λαϊκής περιουσίας, την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

Καλούμε τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου και του κανονισμού που μεταφέρει τις ευθύνες και τα βάρη στους Δήμους και τους δημότες.
  • Να διασφαλίσει το κράτος τις απαραίτητες υποδομές και τον εξοπλισμό κατάσβεσης χωρίς καμία επιβάρυνση στους δημότες.
  • Να εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και Ο.Τ.Α.
  • Να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό. Να γίνουν προσλήψεις για μόνιμες θέσεις, με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, και να καταργηθεί το αντιλαϊκό – αντεργατικό καθεστώς της εποχικής εργασίας.
  • Να καταργηθεί η αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που ισχύει από το 1998 και διαχωρίζει την πρόληψη από την καταστολή της πυρκαγιάς.
  • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.

5/6/2024

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αλεξανδρούπολης – Δευτεραίος Σάββας, Δραμανίδου Νίκη

Κομοτηνής – Λεβέντης Γιάννης

Καβάλας – Ποτόλιας Χρήστος

Θάσου – Χρυσάφης Νίκος, Λαμπρινίδης Λάμπρος, Παγώνη Ευαγγελία,

Φιλαρέτου Αργυρώ, Χονδρογιάννης Βασίλειος

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος