ΔΙΑΦΟΡΑ

Κατοικήσιμους πλανήτες, μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίου θα «κυνηγήσουν» οι αστρονόμοι τα επόμενα χρόνια

Η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής παρουσίασε τη λίστα των ερευνητικών στόχων όσον αφορά την αστρονομία και την αστροφυσική για την δεκαετία που διανύουμε. Το έγγραφο ονομάζεται «Δρόμοι Ανακαλύψεων στην Αστρονομία και Αστροφυσική 2020-2029» και αναγράφει τους τρεις βασικούς στόχους των επιστημόνων για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Πρώτος μεγάλος στόχος είναι η ανακάλυψη και μελέτη κατοικήσιμων πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Δεύτερος στόχος είναι μελέτη μαύρων τρυπών και άστρων νετρονίων για τον εντοπισμό στοιχείων για το πρώιμο Σύμπαν. Τρίτος στόχος είναι η κατανόηση του σχηματισμού και της εξέλιξης των γαλαξιών καθώς και των μηχανισμών που παράγουν μέσα σε αυτούς τα άστρα.

«Μεταβάλλοντας τον τρόπο που σχεδιάζουμε τα πιο φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια λίστα με αποστολές που θα κυνηγήσουν φιλόδοξους στόχους όπως την αναζήτηση ζωής σε εξωπλανήτες και παράλληλα να διευρύνουμε το πεδίο της αστροφυσικής του 21ου αιώνα» αναφέρει η Φίονα Χάρισον πρόεδρος του τμήματος Φυσικής, Μαθηματικών και Αστρονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και συμπρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής.

Η προηγούμενη αντίστοιχη λίστα της αμερικανικής ακαδημίας είχε δημοσιευτεί το 2010 όταν είχαν οριοθετηθεί και πάλι σημαντικοί στόχοι. Λόγω της πανδημίας η νέα λίστα καθυστέρησε να δημοσιευτεί για ένα έτος. Στο έγγραφο γίνονται προτάσεις για τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη κάθε στόχου (π.χ συγκεκριμένα τηλεσκόπια) και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για την δημιουργία αυτών των εργαλείων ή την αναβάθμιση άλλων.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος